mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:26

Kypr - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Sektor představuje jednu z hlavních oblastí pro přímý dovoz průmyslové produkce - státní nemocnice budou muset zásadně investovat do infrastruktury a vybavení. Jako přirozená lobby působí mimo jiné také desítky kyperských lékařů vystudovaných v ČR. Konkrétní příležitosti pro české firmy budou zejména v dodávkách vybavení nemocnic – lůžka, zdravotnická technika, nástroje. Nově jmenovaná ministryně zdravotnictví se chce soustředit na posílení centrálního zdravotního systému „GHS“, který Kypr jako poslední ze zemí EU zavedl v roce 2019. Systém je realizován v několika fázích a stále zde existuje velký prostor pro investice a export.

V posledních dvou letech se zvýšil počet investičních projektů zahraničních společností v kyperských zdravotnických zařízeních. Investice se týkají buď akvizice stávajících nemocničních jednotek, nebo výstavby jednotek nových. Zdravotnické odvětví má značný růstový potenciál, který by mohl z Kypru učinit regionální zdravotnické centrum. To by mohlo být atraktivní nejen pro investory, ale i pro pacienty-cizince, kteří by mohli přispět k rozvoji zdravotní turistiky na ostrově.

V současnosti je realizována první fáze projektu výstavby psychiatrické kliniky Athalassa v Nikósii, s odhadovanými náklady 12 mil. EUR (307 mil. CZK) . Tento projekt je z poloviny financován z Fond EU pro odolnost a obnovu. Nemocnice bude mít kapacitu padesáti lůžek pro pacienty ve vážném stavu, dále zde bude klinika elektrokonvulzivní terapie a pokoje pro ošetřovatelský a zdravotnický personál. Oddělení péče o osoby závislé na návykových látkách bude sestávat z osmnácti lůžek spolu s tělocvičnou, místností pro školení personálu, místností pro ošetřovatelský a zdravotnický personál a víceúčelovým prostorem pro pracovní terapii. Rozpočet druhé fáze projektu v tomto a příštím roce by měl dosáhnout 28 mil. EUR (717 mil. CZK).

Výstavba zdravotnického centra Hadassah Health Park v hlavním městě Nikósie již byla zahájena. Centrum by mělo být uvedeno do provozu v roce 2024 a bude se skládat z pěti nemocničních budov s více než 266 jednolůžkovými nemocničními pokoji, s 15 nejmodernějšími operačními sály a s pohotovostním oddělením. Nemocnice bude zároveň obsahovat onkologické centrum a specializované rehabilitační centrum s 90 pokoji.

V nikosijské čtvrti Engomi vzniká soukromý nemocniční areál s moderním rehabilitačním centrem, které by mělo být jedním z nejkomplexnějších a nejmodernějších robotických rehabilitačních oddělení poskytující vysoce kvalitní rehabilitační a fyzioterapeutické služby, srovnatelné s nejmodernějšími centry v mezinárodním měřítku. Nemocniční část projektu bude mít 145 lůžek, hybridní operační sály, čekárny a oddělení první pomoci. Nemocnice by měla začít fungovat v roce 2024. Areál bude vybaven a provozován podle nejmodernějších evropských a mezinárodních norem.

Kypr, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688