mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:53:56

Palestina - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Poptávka po elektrické energii setrvale roste a zároveň je zde patrná snaha o zvýšení soběstačnosti a diverzifikaci dovozu. Přes 90 % elektřiny spotřebované na Západním Břehu se dováží z Izraele a Jordánska. V Gaze nedostatečné pokrytí vede k tomu, že elektřina zpravidla funguje pouze část dne (5 až 15 hodin). Velký potenciál mají obnovitelné zdroje energie. Vzhledem k dostupným zdrojům především solární elektrárny. V plánu je rovněž obnova infrastruktury pro přenos elektřiny a navýšení její kapacity.

Výroba a distribuce elektrické energie představuje klíčový sektor, ve kterém Palestina plánuje ve střednědobém horizontu vybudovat vlastní produkční kapacity, jež umožní snížit závislost na dovozech energie. Spotřeba elektrické energie na Západním břehu Jordánu dosahuje v současnosti 1100 MW, do roku 2030 se očekává nárůst o více než čtvrtinu. Kolem 80 MW se generuje z obnovitelných zdrojů energie, dalších 80 MW se dováží z Jordánska. Zbytek energetického mixu, takto kolem 85 %, pak připadá na dovoz z Izraele.

S ohledem na výše uvedené by se podle palestinské energetické strategie mělo v budoucnu 50 % energie generovat v domácích plynových elektrárnách, 40 % dovážet ze sousedních zemí (cílem je zároveň navýšit podíl dovozu z Jordánska na úkor Izraele) a 10 % by mělo pocházet z obnovitelných zdrojů energie (200 MW do roku 2026). V Palestině, kde je více než 300 slunečných dnů ročně, se jedná především o solární energii.

V Gaze dostupné zdroje energie pokrývají pouze cca polovinu tamních potřeb – místní naftová elektrárna o výkonu 140 MW a dovoz z Izraele pokryjí pouze cca 280 MW z potřebných 500 MW. Obyvatelé Gazy tak mají dlouhodobě přístup k elektřině jen zhruba polovinu dne. Projekt Gas for Gaza (G4G), který je zatím ve fázi příprav, počítá s napojením Gazy na izraelskou plynovodní síť, s přeměnou naftové elektrárny v Gaze na plynovou a s navýšením jejích kapacit až na 600 MW. Projekt počítá s rozvojovým financováním mimojiné z EU. Rovněž v Gaze se do budoucna počítá s rozvojem solárních elektráren.

V únoru 2021 podepsala Palestinská samospráva s egyptskou státní společností EGAS memorandum o rozvoji plynového pole u pobřeží Gazy o velikosti více než 30 mld. m 3 , díky čemuž by se Palestina v budoucnu mohla stát energeticky nezávislou. Rozvoj těžby nicméně doposud naráží na politické překážky jak z interních palestinských důvodů, tak ze strany Izraele, které se nedaří vyřešit.

Příležitosti pro české firmy spočívají především v dodávkách materiálu a know-how pro solární elektrárny. Dá se počítat zejména s menšími projekty jako jsou solární panely na střechách, které zásobují jednotlivé objekty včetně příslušenství. Kromě toho, že se jedná o čistý zdroj energie, by solární energie v palestinském kontextu mohla být pro koncové uživatele dle odhadů až o polovinu levnější, což k investicím do tohoto odvětví motivuje i soukromý sektor.

Palestinská národní správa dále plánuje rozvoj a obnovu infrastruktury, včetně navýšení kapacit rozvodné sítě. Příležitosti se tak naskýtají rovněž společnostem, jež se specializují na výrobu či instalaci síťových zařízení. A nadále pak existuje tržní prostor i pro firmy vyrábějící tradiční dieselové generátory.

Palestina, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688