mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:04

Korejská republika - ICT, elektronika, kyberbezpečnos, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Digitální služby mění v Koreji každý kout společnosti a obchodního prostředí. Korea se hlavně soustředí na to, aby bylo možné dobře rozvíjet nasazení umělé inteligence, kterou vidí jako základ pro společenskou a průmyslovou transformaci řízenou technologiemi. V září minulého roku Korejská vláda představila novou strategii Digitální Korea, která se bude zabývat digitální ekonomikou společnosti. Celostátní síť 5G bude vybudována do roku 2024, aby si udržela nejlepší digitální schopnosti na světě, získala dominanci v komunikačních standardech a patentech 6G (2026~), které jsou známé jako komunikační technologie nové generace s cílem prosadit službu Pre-6G v roce 2026 jako první na světě. Bylo představeno pět hlavním oblastí vývoje v ICT, na které se bude Korea dále soustředit. Jedná se o technologie AI, AI v polovodičích a čipech, 5G a 6G komunikace, kvantové technologie, metaverse a kyberbezpečnost. Dále vláda plánuje rozvoj v oblasti Neural Processing Unit (NPU), superpočítače a hyperškálové modely AI. Také dojde k zavedení Green Smart School, což je vybavení 2 890 škol „environmentally friendly classrooms“ (12,439 mld. USD do r. 2025) a celkovému rozvoji tříd a škol v oblasti udržitelnosti.

Digitální služby mění v Koreji každý segment společnosti a obchodního prostředí. Za takových okolností korejská vláda usiluje o otevření přístupu k datům a maximálně využít obrovské množství vysoce kvalitních datových sad, aby bylo možné dobře rozvíjet nasazení umělé inteligence, kterou vidí jako základ pro společenskou a průmyslovou transformaci řízenou technologiemi. Díky obrovskému množství shromážděných dat pokračují vlajkové společnosti, které stojí v čele přechodu do digitálního světa, v rozšiřování své přítomnosti na trhu, což podle předpovědí časem povede k rostoucí disparitě mezi datově bohatými a datově chudými společnostmi.

V září minulého roku korejská vláda představila novou strategii Digitální Korea. V rámci této strategie byly zdůrazněny budoucí vyhlídky pro Digitální Koreu, která má jít světu příkladem spolu se svými občany, a její konkrétní cíle, které umožní Koreji znovu postoupit o krok vpřed, žít harmonicky společně a realizovat digitální ekonomiku a společnost. Za tímto účelem bylo představeno pět hlavním oblastí vývoje v ICT, na které se bude Korejská republika dále soustředit své investice do výzkumu dalšího rozvoje. Jedná se o technologie AI, AI v polovodičích a čipech, 5G a 6G komunikace, kvantové technologie, metaverse a kyberbezpečnost.

Intenzivní investice budou poskytnuty do vývoje základní technologie nové generace a od konce roku 2023 by měla být zavedena nejlepší světová infrastruktura AI. Mezi zásadní technologie, které budou podpořeny patří Neural Processing Unit (NPU), superpočítače a hyperškálové modely AI. Vláda se plánuje zaměřit na integraci veřejných a soukromých dat a budování infrastruktury pro ochranu datových aktiv, pevné stanovení pořadí datových transakcí a standardizační systém.

Celostátní síť 5G bude vybudována do roku 2024, aby si udržela nejlepší digitální schopnosti na světě, získala dominanci v komunikačních standardech a patentech 6G (2026~), které jsou známé jako komunikační technologie nové generace s cílem prosadit službu Pre-6G v roce 2026 jako první na světě.

Dále se korejská vláda snaží vyřešit krizi s nedostatkem pracovní síly v ICT oboru, a proto slíbila zdvojnásobit počet tříd v informační a počítačové vzdělávání ve srovnání se současnými osnovami, rozšířit vzdělávání v oblasti softwaru a umělé inteligence ze základních a středních škol a zvýšit počet postgraduálních škol v šesti hlavních digitálních oborech. Rovněž je nutno vyřešit nedostatek digitálních profesionálů poskytováním školení na základě partnerství veřejného a soukromého sektoru. Společnosti se přímo zapojují od fáze navrhování vzdělávacích osnov a poskytují pomoc během školení a náborových procesů. V rámci programu získá tento rok podporu 1 150 lidí a v následujících pěti letech se podpora rozšíří.

Původní strategie Digital Deal je stále v běhu a i nová korejská vláda slíbila dodržení jejich cílů. Digital Deal stojí státní pokladnu cca 43,317 mld. USD do roku 2025 a povede k vytvoření 903 000 pracovních míst. Digital Deal také vyzdvihuje klíčové projekty, které by měly sloužit jako stavební kameny chystaných změn. Jedná se o tyto projekty:

- Database – vybudování kolem 30 datových platforem ve sféře životního prostředí a průmyslové výroby, které však také budou sloužit i k archivaci, vzdělávací činnosti a k zapojení AI do sféry „její výuky“ s náklady 14,715 mld. USD do r. 2025.

- Green Smart School – zavedení do 2 890 škol „environmentally friendly classrooms“ (12,439 mld. USD do r. 2025).

- Digital Safety (12,032 mld. USD do r. 2025).

- AI (Smart) Goverment – s náklady 7,886 mld. USD do r. 2025

Korejská republika, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688