mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:05

Kazachstán - Zemědělství a potravinářství, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Oblast zemědělství a potravinářství je klasickou oblastí zájmu českého exportu s velkým potenciálem. V roce 2022 činil podíl zemědělské produkce necelých 6 % z celkové produkce Kazachstánu. Během pandemie COVID se dostala do popředí zájmu otázka potravinové bezpečnosti země, akcent je kladen na soběstačnost. Z tohoto důvodu byly zavedeny různé vládní programy, které podněcují zájem o danou oblast. Tato okolnost vytváří pro české firmy široké možnosti pro uplatnění svých výrobků i služeb v dané zemi.

Obecné informace

Zemědělství a potravinářství je jedním s nejsilnějších odvětví kazachstánské ekonomiky. Kazachstán má rozsáhlé zdroje zemědělské půdy, 80 % území je využitelné pro účely zemědělské produkce. Na druhou stranu je třeba poznamenat, že většina území Kazachstánu se nachází v zóně rizikového hospodaření, degradace a eroze půdy není ojedinělým jevem. Většinu, více jak 80% zemědělské půdy, zabírají pastviny, 12 % tvoří orná půda. Asi 38 % populace země žije na venkově, v oblasti zemědělství je zaměstnáno přibližně 18 % ekonomicky aktivního obyvatelstva.

Pro zemědělství v Kazachstánu jsou charakteristické jak územní rozdíly, tak i regionální specifika, což je dáno přítomností rozmanitých půdních a klimatických podmínek. Jeho úroveň závisí na mnoha faktorech, na rozvoji infrastruktury, blízkosti zdrojů, stupni monopolizace apod. V této souvislosti je třeba zmínit, že metody a vybavení, které se zemědělství používají, jsou značně zastaralé. Navzdory stávající podpoře zemědělství nebyly dosud plně realizovány strukturální změny nutné ke zlepšení konkurenceschopnosti. Současná struktura podpory vykazuje nízkou efektivitu s velmi vysokou mírou korupčních rizik.

Příležitosti pro české exportéry

Přestože vysoká úroveň rozvoje zemědělství v České republice není většině kazašských zemědělců známá, dochází každoročně ke kvalitativním i kvantitativním změnám spolupráce jak v oblasti živočišné výroby, tak i v oblasti výroby rostlinné i s nimi souvisejících odvětvích.

Zvláštní zájem kazašských dovozců je o plemenný skot, zejména plemena Simmental a násadová vejce brojlerů. Kazachstánští zemědělci se aktivně zajímají o zkušenosti s chovem a krmením hospodářských zvířat a drůbeže, a také o využití inovativních přístupů ve veterinární medicíně. S rostoucími počty skotu a drůbeže roste i poptávka po výstavbě nových objektů jako jsou drůbežárny, dojírny nebo stáje. V této souvislosti roste i zájem o nové vybavení a zařízení pro ustájení, napájení, krmení apod. Při řešení problému zajištění potravinové soběstačnosti hraje důležitou roli rovněž mlékárenský průmysl. Pro období 20212025 byl vypracován plán zprovoznění 169 mléčných farem pro 106,8 tisíce kusů s celkovou výrobní kapacitou 597,7 tisíce tun mléka ročně. Prostřednictvím programu udržitelnosti hospodářských zvířat na období 20212025 podporuje stát rozvoj chovu masného skotu.

V oblasti dovozu krmiv a doplňkových látek je třeba rozlišovat, jedná-li se o vlastní výrobu krmiv pro hospodářská zvířata či o výrobu krmiv pro domácí zvířata. Zatímco u první kategorie došlo k navýšení domácí výroby na dvojnásobek, u druhé kategorie představuje import téměř 90 % potřeby. V této souvislosti je vhodné zmínit i potenciál pro dovoz veterinárních léčiv a vakcín, které se dovážejí ve značných objemech, mimo jiné také z ČR.

Pro české exportéry může být rovněž zajímavý rozvoj zahradnictví v Kazachstánu, a s ním spojená vzrůstající poptávka po dovozu kvalitního sadebního materiálu (sazenice) a semen, přičemž podíl dovozu některých sazenic ovocných a ořechových plodin představuje až 90 %.

Další perspektivní oblastí pro české exportéry je dovoz zemědělské techniky. České stroje na zpracování půdy si v Kazachstánu získávají stále větší oblibu. Je třeba zmínit, že vozový park v této oblasti je značně zastaralý a často neodpovídá moderním agrotechnickým potřebám. Z tohoto důvodu vláda zavedla systém dotování nákupu zemědělské techniky, kterou lze využít i pro dovoz z jiných států. Zde je však třeba uvést, že politika státu se zcela jasně zaměřuje na preferenci místní výroby či montáže zemědělské techniky.

V souvislosti s přijetím státního programu rozvoje rybářství do roku 2030 se vytvářejí předpoklady pro vývoz technologií pro chov ryb, dodávek specializovaných komponentů i celků pro výstavbu akvakulturních zařízení. Jedná se např. o vodní čerpadla, napájecí systémy, systémy filtrace vody, systémy kontroly kvality a složení vody apod.

Lze konstatovat, že předpokládané zvýšení produkce rostlinných a živočišných produktů povede k potřebě navýšení výrobních kapacit i v dalších oblastech, jako jsou průmyslové potravinářské provozy včetně stáčecích a balírenských linek, zařízení pekáren apod. Zájem je moderní, ekologické, a hlavně efektivní technologické postupy.

V oblasti dovozu potravinářských výrobků pro potravinářský průmysl stanovil Kazachstán výčet výrobků, které musí dovážet. I přes nedostatek místní produkce výše uvedeného zboží není jejich export z ČR do Kazachstánu pro místní dovozce ekonomicky výhodný. I v této oblasti je však řada zboží, které se do Kazachstánu z ČR dováží. Sortiment potravinářských výrobků, dosud vyvážených z ČR do Kazachstánu, se krystalizoval v důsledku specifik a omezení kazašského zemědělství, ať již jde o geografická (pivo, minerální voda), půdně-klimatická (slad, chmel, mák) nebo technologická specifika (škroby, potravinářské příchutě). Perspektivní je vývoz dětské výživy (náhrada mléka, přikrmování, dietní a léčebná výživa), protože ta se v zemi v balené formě nevyrábí, a tudíž postrádá dlouhodobou trvanlivost. Export českých vín, zejména růžových a bílých, jakož i ovocných destilátů, má stále nerealizovaný potenciál.

Kazachstán, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688