mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:06

Katar - Obranný a bezpečnostní sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Vzhledem ke své geografické poloze a geopolitické situaci v regionu jsou katarské investice do obrany nadprůměrné. Regionální závody ve zbrojení a politický spor se sousedními státy donutil katarské ozbrojené síly soustředit se na modernizaci armády, zejména vzdušných a námořních sil. V roce 2022 byl Katar v absolutních číslech druhým největším dovozcem zbraní v regionu a dvacátým na světě.

Katar se rozkládá na malém ostrohu Arabského poloostrova. Jeho jediná pozemní hranice je na jihu se Saudskou Arábií. Mezi zásadní faktory ovlivňující bezpečnostní a obrannou politiku země patří kromě geografické polohy závody ve zbrojení, modernizační iniciativy a celková politická rivalita v oblasti Zálivu. V roce 2017 vedlo napětí s dalšími zeměmi GCC (Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Egyptem a Saudskou Arábií) k blokádě, která trvala až do roku 2021. Izolace v době blokády vedla k posilování obranných schopností Kataru a k podpisu několika obřích kontraktů s cílem posílit strategickou pozici Kataru v oblasti Perského zálivu

Od roku 2010 narostly obranné výdaje Kataru o více než 400 %. V roce 2023 by měly dosáhnout 13,4 mld. USD. Mezi lety 2024-2028 se očekává další nárůst, meziročně o 5 %. Hlavním partnerem a spojencem v oblasti bezpečnosti jsou pro Katar dlouhodobě Spojené státy americké. Katarská základna Al Udajd je největší základnou amerického letectva mimo území Spojených států. Mezi další partnery patří zejména Velká Británie, Francie, Německo, Itálie, ale i Turecko.

V minulých letech podepsal Katar smlouvy na dodávky stíhacích letounů F-15, Eurofighter Typhoon, vojenské vrtulníky NH-90, stíhačky Rafale a devět proudových trenažérů HAWK. V roce 2019 uzavřel Katar s Tureckem smlouvu o dodávkách 100 bitevních tanků Altay. Očekává se, že Katar bude investovat do systémů vzdušného průzkumu a posilovat své námořní schopnosti. V roce 2022 byl Katar podle Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) třetím největším dovozcem zbraní na světě po Indii a Saudské Arábii. V loňském roce dovezl Katar mj. letadla, systémy protivzdušné obrany, obrněná vozidla, rakety, námořní zbraně, senzory a lodě.

V dodávkách v obranném sektoru katarská strana jednoznačně upřednostňuje jednání na G2G úrovni, která v počáteční fázi účinně otevírají dveře. Důvěra je pro realizaci spolupráce zcela zásadní. Při proniknutí na tento specifický trh je třeba vynaložit dlouhodobou snahu, obrnit se trpělivostí a spoléhat výhradně na prověřeného obchodního partnera. V případě konkrétních dodávek je vhodné postupovat ve spolupráci a sjednat dohodu na dodávky do Kataru prostřednictvím agentury AMOS Ministerstva obrany ČR. Klíčovým partnerem na katarské straně je vládní akviziční a investiční agentura Barzan Holding, spadající pod ministerstvo obrany.

Česko má v zemi dobré jméno v oblasti obranného průmyslu. Katar má zájem zejména o špičkové obranné technologie. Jistý potenciál pro ČR existuje na poli výcviku či dodávek tradičnějších typů zboží, jako jsou nákladní vozy či menší zbraně. V oblasti modernějších obranných systémů se nabízí spolupráce například na poli pasivních radiolokátorů či dronů.




Katar, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688