mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:15

Hongkong - Kulturní a kreativní odvětví, gaming, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Kultura a kreativní průmysl tvoří jeden z nejdynamičtěji se rozvíjejících sektorů Hongkongu, jde o přibližně 5 % HDP a okolo 6 % pracovních míst. Země tradičně platí za místo, kde se střetává Západ a Východ a místní obyvatelé jsou proto často velmi dobře obeznámeni s evropským uměním, hudbou, ale i knižními hity. Hongkongský trh s uměleckými předměty je jedním z nejrozvinutějších v Asii, v případě prodeje moderního umění se z pohledu objemu transakcí jedná o jeden z nejdůležitějších trhů světa. Zájem je však také o audiovizuální tvorbu, šperky, design, počítačové a mobilní hry.

S podílem na globálním obratu ve výši 40 % celkové hodnoty transakcí moderního umění je Asie (konkrétně tři teritoria – Hongkong, ČLR a Tchaj-wan) nezpochybnitelným novým středobodem trhu. Vzhledem k vysoké kumulaci kapitálu a úcty hodnému počtu jedinců s (ultra) vysokou hodnotou čistého jměním je v Hongkongu přítomno množství mecenášů umění. Ti skupují umění v za účelem budování vlastních sbírek umění, či z důvodů investičních. Dle serveru Artprice jsou výsledky HK trhu nad očekávání, podíl neprodaných dražených děl se v roce 2021 pohyboval okolo 10 % (oproti standardním 30 %), přičemž na 129 vydražených předmětů přesáhlo při dražbě částky 1 mil. USD.

V HK operuje množství galerií zastupujících umělce ze všech koutů světa, nejvýznamnější padesátka z nich (asi 75 % z celkového množství) je sdružena v rámec asociace galeristů. Významné aukční síně jako Christie’s či Sotheby's jsou přítomny na HK trh již několik desítek let. Dle serveru Artprice je HK zcela klíčovým trhem pro nejvýznamnější světové aukční domy – v segmentu moderního umění generuje HK trh 33 % tržeb pro Christie’s, 38 % pro Sotheby's a zhruba 25 % pro Philips. Není proto s podivem, že tyto domy rozšiřují svou přítomnost na místním trhu. Právě tyto velké aukční domy otevírají dveře západním umělcům do Asie.

Vzestup Hongkongu, jako uměleckého centra Asie, je aktivně podporován vládou, což lze demonstrovat na příkladu umělecké čtvrti West Kowloon, jejíž výstavba vyžadovala veřejné investice ve výši okolo 3 mld. USD. Otevření Muzea asijského umění M+ v roce 2021 pouze korunovalo dosavadní vládní úsilí. Hongkong každoročně hostí několik veletrhů s uměním – Art Basel, Art Central a Affordable Art Fair. Novým úspěšným formátem prodeje uměleckých děl jsou online aukce, jejichž význam nelze vzhledem k přetrvávajícím přísným protipandemickým opatřením upozaďovat.

Ještě významnější podíl na HDP Hongkongu má v rámci kreativního průmyslu segment e-sportu a videoher. Hongkong má velkou komunitu hráčů, současně je díky příhodné geografické pozici a legislativnímu rámci vhodným místem pro rozvoj aktivit zejména v jihovýchodní Asii a v ČLR. Na rozdíl od pevninské Číny není pro publikaci, prodej nebo distribuci her v Hong Kongu vyžadována žádná licence nebo vládní souhlas.

Hongkongská vláda má zájem vytvořit z Hongkongu asijské centrum e-sportů a za tímto účelem vynaložila finanční prostředky ve výši 100 mil. HKD na vybudování e-sportové arény v rámci Cyberport, současně byl také vytvořen fond k podpoře odvětví, sloužící mimo jiné k organizaci a propagaci esportových soutěží, akcí a aktivit. V Hong Kongu se po celý rok konají velké i malé e-sportové akce, včetně festivalu e-Sports & Music Festival pořádaného Hong Kong Tourism Board, Digital Entertainment Leadership Forum a veletrh RISE.

Díky vysoké koncentraci luxusních restaurací, hotelových komplexů, ale i privátních obydlí je Hongkong výborným odbytištěm i pro luxusní design – od nábytku až po sofistikované světelné instalace či skleněné doplňky a zboží. Zajímavým segmentem je i vybavování luxusních jachet. Každoroční Business of Design Week je vlajkovým eventem Hongkongu v oblasti designu, inovací a brandingu.

Hongkong, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688