mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:23

Uruguay - Výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Uruguay investuje do výzkumu a vývoje (VaV) 0,4 % HDP, zatímco země OECD v průměru 2,5 %. Tento rozdíl je zvláště výrazný v soukromém sektoru, neboť výdaje na VaV financované podniky činí pouze 0,1 % HDP (OECD 1,5 % HDP). Veřejné rozpočty se soustřeďují zejména na minimální deficity, objem investic do oblasti VaV do značné míry limituje výzkumnou činnost. V poslední době se však zemi částečně daří strukturální nedostatky překonávat a VaV v odvětvích jako je farmacie, biochemie, software či umělá inteligence se země posunula na přední místa v rámci celého regionu. Uruguay je taktéž lídrem ve využívání ICT v domácnostech a ve státní správě. Za změnou stojí odhodlání vlády založit budoucí rozvoj na moderních technologiích a inovacích.

Uruguay se stává atraktivní destinací pro zahraniční investory. Ačkoliv vlastní investice do VaV nejsou nikterak ohromující, úspěšně se rozvíjející moderní obory se opírají o stabilní vlády, demokratické fungování státu a nejnižší míru korupce na kontinentu. Země se vyznačuje transparentním prostředím pro export a dlouhodobě konzistentním hospodářským plánem tamní administrativy, která se rozhodla učinit inovace a moderní technologie základem k dalšímu hospodářskému růstu. Propojení akademické sféry s výrobním sektorem zůstává výzvou ve všech zemích kontinentu, Uruguay z tohoto pohledu není výjimkou, přestože má zavedené a dobře fungující vědecké, technologické a vysokoškolské instituce. Uruguay se umístila na 62. místě v inovačním indexu, který hodnotí 81 ukazatelů a srovnává 129 zemí světa. V Latinské Americe je v tomto žebříčku na čtvrtém místě za Chile, Kostarikou a Mexikem.

Současná vláda je odhodlána vytvořit z Uruguaye centrum inovací. Jedním z prostředků je zvýšení rozpočtu pro Národní agenturu pro výzkum a inovace (ANII) na 48 milionů USD pro rok 2023, což představuje 70% nárůst oproti minulému roku. V roce 2022 totiž agentura zaznamenala rekordní poptávku po nástrojích podpory inovací, kdy více než 1160 inovačních projektů získalo nějakou formu státní podpory.

Země je již nyní největším vývozcem softwaru na obyvatele na světě. Se svými tisíci softwarovými společnostmi vytváří země export v hodnotě 1 miliardy USD. V posledních letech vykazuje toto odvětví silnou dynamiku a výrazně roste. Země má ambici být hubem pro prodej CRM, salesforce a dalšího cloudového softwaru. Země má co nabídnout, například globální mentalitu zdejších podnikatelů či vysokou odbornost pracovníků. Růst tohoto trhu bude v příštích několika letech tažen především vládními projekty egovernmentu, projekty Smart Cities, investicemi do bankovního sektoru, fintechu a digitalizací uruguayských malých a středních podniků. České společnosti mohou v těchto oblastech najít velké obchodní příležitosti.

Dalším slibnými odvětvími jsou obnovitelné zdroje energie. 97 % vyrobené elektřiny pochází právě z těchto zdrojů. V oblasti biotechnologií působí v Uruguayi francouzský Pasteurův institut. Společnost Microsoft v zemi nedávno založila laboratoř pro rozvoj umělé inteligence v oblasti služeb. Massachusettský technologický institut (MIT) a Harvardská univerzita zde rozvíjejí studijní program v oblasti datové vědy. Také audiovizuální sektor roste exponenciálním tempem. Práce Národního institutu pro zemědělský výzkum je dobrým příkladem efektivních investic ve veřejném sektoru. Uruguay se v tomto odvětví řadí na třetí místo v rámci Latinské Ameriky. Důležitými obory do budoucna budou souviset s výzvami, kterým země dlouhodobě čelí. Jedná se např. o udržitelnou produkci potravin v kontextu změny klimatu, komplexní péče o stárnoucí populaci, inkluzivní a reflexivní digitalizace společnosti, důstojné bydlení pro celou populaci apod.

Uruguay, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:02  Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Po   8:18  Týden ve znamení ve Fedu a ČNB začíná ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:15  Koruna zpevnila a vyčkává na ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688