mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:24

Spojené státy americké - Cestovní ruch, lázeňství, volný čas, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Cestovní ruch, lázeňství a volný čas byly během pandemie jedněmi z nejvíce zasažených sektorů hospodářství. Odeznění pandemie umožnilo prudké oživení tohoto sektoru a pokud bude současný trend pokračovat, brzy nastane úplný návrat na předpandemickou úroveň. Tento vývoj nabízí řadu možností pro další rozvoj tohoto sektoru a příležitosti pro české firmy.

Cestovní ruch představuje významný sektor, přispívá do celkového HDP země a k zaměstnanosti. Podle údajů amerického Úřadu pro hospodářskou analýzu ( Bureau of Economic Analysis ) tvořil cestovní ruch v roce 2019 přibližně 2,9 % HDP USA a zaměstnával přibližně 9,5 milionu lidí. S odezněním pandemie došlo k rychlému oživení a podíl cestovního ruchu na HDP se pomalu blíží předpandemickým hodnotám (v roce 2020 byl podíl na HDP 1,54 %, v roce 2021 již 2,15 %).

V roce 2022 byla ve snaze oživit tento těžce zasažený sektor vydána Národní strategie cestovního ruchu ( National Travel and Tourism Strategy ) . Klade si mimo jiné za cíl přilákat do USA každoročně 90 milionů mezinárodních turistů, kteří v zemi utratí 279 miliard USD ročně. Tohoto cíle má být dosaženo do roku 2027. Jen pro srovnání: v roce 2019 navštívilo USA 79,4 milionu mezinárodních návštěvníků, kteří přispěli do ekonomiky 239,4 miliardami USD. Dokument zdůrazňuje rozvoj širšího spektra turistických aktivit, včetně rekreačních a kulturních, s cílem zmírnit tlak na nejnavštěvovanější turistické lokality. Strategie klade také velký důraz na udržitelné cestování a turistiku. S tímto důrazem se pojí i snaha zavést udržitelnou infrastrukturu, čisté energie a modernizovat dopravu. Rozvoj orientovaný na dopravní infrastrukturu, jakou jsou například vysokorychlostní železnice, pak mohou být příležitostí i pro české firmy. Součástí strategie jsou investice do elektrického vybavení a infrastruktury, včetně elektrických vozidel, veřejné dopravy, cyklostezek a chodníků, a do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Oživení cestovního ruchu je celkově příležitostí pro investice, zejména v oblasti modernizace hotelů, restaurací či provozoven turistických služeb. České firmy mohou posílit svůj vývoz například v oblasti vybavení hotelů, restaurací, kaváren, uplatní se pak zejména sklářské, a designérské firmy stejně jako výrobci městského mobiliáře nebo architektonická studia.

Pandemie současně výrazně zvýšila v USA poptávku po venkovní rekreaci (ať již po cyklistice, pěší turistice či po dalších aktivitách). Tento trend je možností pro firmy, které se specializují na horskou turistiku, cyklistiku, vybavení pro kempování apod.

Lázeňství a wellness turistika má v USA tradici a přispívá do místního hospodářství. V zemi je řada vyhlášených lázeňských destinací zahrnujících i historické či luxusní lázně. Jen namátkou lze zmínit Hot Springs v Arkansasu, které je vyhlášeno svými horkými prameny, Manitou Springs v Coloradu či Saratoga Spa v New Yorku. Podle statistik Asociace cestovního ruchu ( U.S. Travel Association ) tvoří lázeňství a wellness turistika kolem 20 % trhu s cestovním ruchem a jedná se o jeho nejrychleji rostoucí segment. Investičně je poměrně náročný, nicméně technologické vybavení v lázeňství či vybavení interiérů mohou být příležitostí i pro české firmy, a to s ohledem na dlouholetou tradici a kvalitu českých výrobků v tomto oboru.

V neposlední řadě oblast volného času, která zahrnuje řadu oblastí pohostinství, kulturních či sportovních akcí, nabízí široké spektrum možností pro uplatnění českých výrobků. Nad rámec již výše uvedených stojí za zmínku sektory jako pivovarnictví, vinařství, provozování restauračních zařízení apod.

Přímé letecké spojení do ČR

V letošním roce bude opět zavedeno přímé sezónní letecké spojení mezi Prahou a New Yorkem (letiště JFK). Provozováno bude denně od 8. května do 30. září 2023. Další letecké společnosti (např.:United) přímé letecké linky zavádět v letošním roce nebudou. Z/do dalších destinací USA lze cestovat do ČR s přestupem.

Spojené státy americké, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688