mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:24

Spojené státy americké - Dopravní infrastruktura, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

V dopravním průmyslu a infrastruktuře dochází v prvním čtvrtletí roku 2023 k pozitivním trendům. Ze schváleného plánu rozvoje infrastruktury americkou administrativou v roce 2021 v objemu investic ve výši 1,2 bilionů amerických dolarů bylo začátkem letošního roku vyčleněno více než 2 miliardy dolarů na modernizaci některých ekonomicky nejvýznamnějších mostů v zemi a více než 1,2 miliardy dolarů na tzv.“mega“ granty, které se vymykají tradičnímu systému financování. Od Hooverovy přehrady až po most Golden Gate se jedná o projekty dálnic, mostů, nákladní dopravy, přístavů, železnic a veřejné dopravy. Program investuje do roku 2026 celkem 5 miliard dolarů. Kromě toho byly vyčleněny výdaje ve výši 550 miliard dolarů, které směřují do tradiční infrastruktury a infrastruktury příští generace, které představují jednu z nejvýznamnějších investic do infrastruktury v historii USA. Značná pozornost je věnována novým technologiím, a tedy i vědě a výzkumu, které jsou příležitostí pro zapojení českých firem, které se v této oblasti orientují. Autonomní doprava se v mnohých městech, byť jako experiment, vcelku již rutinně provozuje. Spolu s trendy ochrany klimatu je nástup nových technologií v dopravě z hlediska budoucnosti velice významný.

Začátkem letošního roku Bidenova administrativa představila první konkrétní projekty ze schváleného plánu rozvoje infrastruktury, v objemu investic ve výši 1,2 bilionů amerických dolarů. Od poslední zprávy o stavu Unie administrativa tyto ambiciózní cíle překonala. Patří mezi ně zahájení více než 3 700 projektů oprav a výměn mostů po celé zemi, zahájení oprav více než 69 000 mil silnic, přidělení finančních prostředků na více než 3 000 nových ekologických tranzitních a školních autobusů, zvýšení počtu účastníků programu cenově dostupné konektivity na více než 16 milionů domácností a schválení státních plánů financování vodohospodářství, sítí pro nabíjení elektrických vozidel a zavádění vysokorychlostního internetu. Celkově představuje dvoustranický zákon o infrastruktuře historický pokrok, neboť se jedná o největší a nejvýznamnější investici do infrastruktury od dob prezidenta Eisenhowera.

Z uvedeného balíčku bylo vyčleněno téměř 200 miliard dolarů na více než 20 000 projektů, ve všech 50 státech a teritoriích. Zároveň bylo vyčleněno více než 2 miliardy dolarů na modernizaci některých ekonomicky nejvýznamnějších mostů v zemi a více než 1,2 miliardy dolarů v grantech „Mega“. Projekty přispějí k růstu ekonomiky, posílení dodavatelských řetězců, zlepšení mobility obyvatel a zvýšení bezpečnosti dopravních systémů pro všechny uživatele.

Mezi největší letošní „Mega“ projekty, patří vyčlenění 250 milionů dolarů na vylepšení mostu a výstavbu nového mostu podél stávajícího Brent Spence Bridge (Cincinnati, Ohio a Covington, Kentucky). Tento kritický nákladní koridor přes řeku Ohio ročně přepraví zboží za více než 400 miliard dolarů.

Výdaj v objemu 292 milionů dolarů pokryje betonový plášť Hudson Yards, sekce 3 (New York, NY). Projekt pomůže financovat poslední část betonového pláště, který má zachovat budoucí právo přednosti v jízdě pro nový tunel u řeky Hudson a položit základy pro významný projekt brány. Projekt Hudson Tunnel zlepší dobu dojíždění, spolehlivost Amtraku na severovýchodním koridoru a podpoří regionální ekonomiku, která je domovem 17 % obyvatel USA.

Projekt také počítá s investicí 78 milionů dolarů na Roosevelt Boulevard Multimodal Project (Filadelfie, Pensylvánie): Roosevelt Boulevard má v současnosti statisticky jednu z nejvyšších nehodovostí ve Filadelfii, která představuje 14 % všech smrtelných nehod ve městě. Tento projekt provede vylepšení podél přibližně 12 mil Boulevardu s cílem zlepšit bezpečnost a dostupnost pro všechny uživatele, včetně chodců a cyklistů.

Investice 110 milionů dolarů bude využito na výstavbu nového mostu Alligator River Bridge v Severní Karolíně (okresy Dare a Tyrrell, Severní Karolína): Stávající most, který je kritickou evakuační trasou po loňském hurikánu je ve zhoršeném stavu, což cestujícím způsobuje nákladná zpoždění. Investice podpoří výstavbu moderního výškového mostu s pevným rozpětím, který zlepší cestovní dobu a bezpečnost pro auta, kola a chodce, podél hlavní východo-západní trasy v severovýchodní Severní Karolíně mezi I-95 a Outer Banks.

Poslední větší projekt za 60 milionů dolarů přispěje ke zlepšení nákladního koridoru I-10 (Diamondhead Mississippi,). Financování rozšíří I-10 ze čtyř na šest pruhů těsně na západ od Diamondhead. Tento projekt posílí přístup do míst na celém pobřeží Mexického zálivu v Mississippi a do velkých jižních měst, včetně New Orleans, Baton Rouge, Houstonu a Mobile. Projekt navíc podpoří budoucí hospodářský růst, včetně odvětví nákladní dopravy, která rovněž podporuje mezinárodní obchod, a vitalitu regionu.

Zároveň bylo vyčleněno dalších 550 miliard dolarů do tradiční infrastruktury a infrastruktury příští generace. Tyto investice představují jednu z nejvýznamnějších investic do infrastruktury v historii USA. V prvním roce od schválení v listopadu 2021 bylo rozdělení federálních grantů na státní úrovni podle plánu, přičemž investice se promítly do pokroku na projektech a dokonce i do získání zakázek pro inženýrské a stavební firmy.

Podle údajů Bílého domu tři státy, které dosud obdržely největší podíl z ohlášených finančních prostředků, Kalifornie, Texas a Florida, představují až 1 400 projektů, některé z nich již probíhají, nebo jsou připraveny k zahájení. Z uvedené částky je určeno 2,89 miliardy dolarů na projekty rekonstrukce letišť. Větší podíl finančních prostředků je zaměřen na oblasti, jako je osobní a nákladní železniční doprava, zlepšování sítě a digitální infrastruktura. Návrh zákona také vyčlenil 5 miliard dolarů na financování vybudování národní sítě nabíječek elektrických vozidel jako součást cíle Bidenovy administrativy 500 000 nabíjecích stanic do roku 2030.

Implementace je teprve na začátku, ale první výsledky jsou pro účastníky amerického infrastrukturního prostoru povzbudivé. Tento balíček není zamýšlen jako okamžitý stimul, spíše je to dlouhodobá investice, která se pravděpodobně bude odehrávat v průběhu více než deseti let.

Významné jsou též trendy vývoje v oblasti technologií a investic tzv. „chytrých měst“ (Smart Cities). Sem patří mnoho oblastí - od elektrických vozidel, autonomní dopravy či mikromobility, tedy městské dopravy a s tím související technologie jako satelitní navigace nebo AI technologie až po bydlení a odolnost vůči klimatu, to vše pojem „chytrá města“ zahrnuje.

Odhaduje se, že „Smart City Market“ do roku 2032 dosáhne 6 782 miliard USD, což by Spojené státy řadilo na přední místa ve světě. Růst zájmu o technologie chytrých měst je připisován různým faktorům, jako je zvýšené zavádění technologií internetu, rostoucí poptávce po ekologických a energeticky účinných řešeních a expanze průmyslu městské infrastruktury. V roce 2023 by objem investic měl dosáhnout 880 miliard dolarů. Chytrá města využívají pokročilé technologie a analýzy dat ke zvýšení udržitelnosti, zlepšení provozu města a zlepšení kvality života občanů. Jak města hledají řešení problémů způsobených rozvojem, jako je znečištění ovzduší, dopravní zácpy a spotřeba energie, koncept „chytrých měst“ si v posledních letech získal popularitu.

Pozornost zasluhuje též oblast vědy, výzkumu a inovací. Ta v mnohých aspektech souvisí s trendy vývoje chytrých měst. V budoucnu se očekává rychlé tempo růstu segmentu inteligentního řízení. Ministerstvo dopravy pracuje na dynamickém průniku nových a vznikajících technologií, dopravních dat, politiky, výzkumu a ve všech oblastech dopravy. Cílem je usnadnit transformaci dopravního systému, aby byl bezpečnější, efektivnější, konkurenceschopnější, dostupný a udržitelný.

Souhrn těchto informací dokazuje, že oblast dopravy, dopravní infrastruktury a vědy či výzkumu věnuje americká exekutiva značnou pozornost. Studiem těchto procesů se otevírá možnost odborné spolupráce, účasti na výzkumných projektech ze strany našich institucí a též šance na účast českých firem v některých programech či projektech. V řadě odvětví, zejména v oblasti výzkumu, inovací, projektování a využití nových technologií, v oblasti digitalizace, vybavenosti technikou pro silniční, leteckou a lodní dopravu je potenciální spolupráce českých firem možná. Nejde jen o projekty jednoho roku, nýbrž program na desítky let. Přesné zacílení, nutné k případnému zapojení českých firem, je proto důležité.

Spojené státy americké, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688