mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:28

Kolumbie - Voda a životní prostředí, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Většina odpadních vod se stále vypouští přímo do řek a ostatních vodních zdrojů. Koncept spalování tuhého odpadu v současné době existuje v Kolumbii jen ve velmi omezené míře. Veškerý shromážděný odpad se uchovává na skládkách. Národní strategie oběhového hospodářství odhaduje tržní potenciál oběhového hospodářství v Kolumbii na 11,7 mld. USD ročně. Příležitosti pro české firmy se nachází v technologiích na úpravu vody, čističkách odpadních vod, technologiích na zpracování odpadu a to jak v podobě recyklace, tak ve formě ekologicky šetrného spalování, které aktuálně v zemi prakticky neexistuje.

V Kolumbii se nachází 5 % světových vodních zdrojů, nicméně sektor vodohospodářství čelí řadě výzev, jako je nedostatečná infrastruktura, kvalita vody či sucho. Podle údajů ze sčítání lidu 2018 mělo přístup k vodovodním službám v městských oblastech 97,9 % obyvatel, přičemž na venkově jen 73,3 % lidí. Avšak kvalita dodávané vody ne vždy odpovídá standardům pro pitnou vodu. Dle předpovědi hydrometeorologického ústavu ( Ideam ) se má navíc poptávka po vodě v zemi v roce 2030 zvýšit až o 27 %. Vláda proto i v rámci strategie obnovy hospodářství spustila v roce 2020 plán 185 vodohospodářských projektů ve více než 150 obcích s předpokládanou investicí necelých 660 mil. USD. Odhaduje se přitom, že zajištění přístupu k pitné vodě v celé zemi bude stát přibližně 13,7 mld. USD. Dosáhnout tohoto cíle chce vláda do roku 2030. V současné chvíli nemá až 3,2 mil. lidí přístup k pitné vodě (na venkově se situace stále nezlepšuje) a 12 mil. lidí (zhruba 25 % populace) k odpovídajícím službám. Kvůli těmto problémům se současná kolumbijská vláda zavázala investovat 220 000 USD do projektů pitné vody a základní hygieny.

Kanalizační systém může využívat zhruba 93 % městského a 75,3 % venkovského obyvatelstva. V zemi tedy probíhá a dále se plánuje řada projektů zaměřených na rozšíření a zlepšení služeb vodovodů a kanalizací zejména v malých městech a venkovských oblastech. V květnu 2022 bylo v Kolumbii čištěno 52 % odpadních vod. Jde o nárůst o 3,5 % oproti roku 2019. Do roku 2030 by se tento podíl měl zvýšit na téměř 69 %. Nicméně doposud velká část odpadních vod stále odtéká do řek a potoků bez jakékoliv úpravy. V současné době se proto realizují projekty dekontaminace některých místních řek, včetně silně znečištěné řeky Bogota, kde se počítá s investicí 0,5 mld. USD do roku 2040. Vládní strategie si stanovila za cíl, že v roce 2030 bude zpracováno 68 % odpadních vod. Ministerstvo životního prostředí navíc nedávno vydalo rezoluci upravující možnosti opětovného využití odpadních vod v zemědělství a průmyslu. Proto se v Kolumbii uplatní především čističky odpadních vod, ale i technologie ekologické likvidace odpadů či následků nelegální těžby zlata.

Kolumbijská vláda zároveň podporuje implementaci principů oběhového hospodářství a to v souladu s národní strategií publikovanou v listopadu 2018. Zavedeno je poskytování kompenzací a daňových úlev pro dovoz s tímto konceptem spojených technologií. Tržní potenciál cirkulární ekonomiky se přitom odhaduje na 11,7 mld. USD ročně. Jedním ze strategických cílů je například zajistit do roku 2030 recyklaci 18 % vyprodukovaného odpadu (v roce 2018 to bylo 10 %). Dosud se naprostá většina shromážděného odpadu sváží na skládky, které často nevyhovují mezinárodním standardům. Techniky jako spalování tuhého odpadu se v zemi v podstatě nevyužívají. Příkladem je největší kolumbijská skládka Dona Juana, která se rozkládá na 623 hektarech poblíž hlavního města Bogota. Každý den přijímá na 6 500 tun odpadu, z nichž by se až 80 % mohlo dále využít. Odhaduje se přitom, že kolumbijská ekonomika ročně vyprodukuje kolem 178 mil. tun biologického odpadu, takže sílí poptávka po technologiích schopných zpracovat tuto biomasu na jiné užitečné materiály či energii. Dále také vláda pracuje v rámci zákona o ochraně klimatu, který byl schválen v prosinci 2021, s použitím plastů na jedno použití. Podle ministra životního prostředí musí Kolumbie do roku 2030 recyklovat 100 % zmíněných plastů, přitom na počátku roku 2023 se využívalo jen 32 % tohoto typu odpadu. Roste tedy zájem zejména o zařízení pro zpracování organického odpadu včetně kompostování a také bioplynové stanice. Soukromé společnosti ve spolupráci s místními úřady se dále zaměřují na vybudování stanic pro recyklaci plastů a skla. V Kolumbii mají v současné době jen tři města recyklační stanice pro zpracování stavebního a demoličního odpadu, takže existují příležitosti i pro technologická řešení v této oblasti.

Zajímavou platformou na propojování kolumbijských projektů, které poptávají zelené technologie (nejen vodíkové), s potenciálními evropskými dodavateli technologií je Low Carbon Business Action .

Kolumbie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688