mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:30

Chile - Železniční sektor, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Plán rozvoje železnic počítá do roku 2027 s investicemi ve výši 5,5 mld. USD. Připravuje se rovněž výstavba nových tras metra v Santiagu de Chile, výstavba lanových drah v Iquique a Valparaísu, rozšíření a modernizace příměstských vlaků v Santiagu (Quinta Normal, Batuco, Melipilla) o celkové délce asi 100 km. Příležitosti pro české firmy se nachází zejména v oblasti dodávek řídících a signalizačních zařízení, softwaru nebo elektrických zařízení.

V Chile je od roku 2019 implementován dlouhodobý plán Plan Chile sobre Rieles. Jedná se o ambiciózní projekt na stavbu nových železničních tratí s dlouhodobými investicemi. Plán zahrnuje více než 25 projektů, které v železniční dopravě dovolí ztrojnásobit množství pasažérů až na 150 milionů osob, v nákladní vlakové dopravě až na 21 milionů tun nákladu ročně.

V rámci plánu již byly uvedeny do provozu nové soupravy na trati Santiago-Rancagua, které jsou vybaveny nejnovějšími technologiemi. Kromě těchto souprav se chystá ještě nové železniční spojení do města Melipilla či nasazení nových vlakových souprav v regionu Biobío a La Araucanía.

Obnova a rozšiřování metra v Santiagu

V dubnu 2023 se počítá s novým modelem Los Libertadores, dále pak s nasazením nových modelů vlaků NS16 do provozu na Lince 5 a 2. Plánuje se rovněž obnova a modernizace eskalátorů a celých stanic, které byly poničené zejména v průběhu říjnových protestů v roce 2019.

Do rekonstrukce metra je zahrnuto také zlepšení infrastruktury bezpečnosti celého metra a oprava vozů poničených díky vandalismu. Navíc se počítá s rozšířením tunelů pro Linku 3. Dále byly zahájeny stavební práce na 4 stanicích Linky 2. V roce 2021 byla zahájena výstavba nové plánované Linky 7.

Projekt Teleférico Bicentenario

Jedná se o novou lanovou dráhu, která bude součástí běžné veřejné dopravy a bude schopna snížit nejen znečišťování ovzduší, ale také snížit přetíženou pozemní dopravu a čas přepravy.

Unikátní projekt 3,2 km dlouhé lanovky vedoucí částmi Las Condes, Providencia, Vitacura a Huechuraba vytvoří jedinečnou trasu od Costanera Center přes hory do Ciudad Empresarial. Cestu, která aktuálně trvá 40–45 minut, bude možné absolvovat za 13 minut. Lanovka bude mít 4 stanice, poháněna bude výhradně elektrickou energií s vysokým podílem energie z obnovitelných zdrojů a kapacita je plánována až pro 6000 lidí za hodinu.

Významně tak uleví dopravě v této části města. Denně se totiž do Ciudad Empresarial přemisťuje z městské čtvrti Providencia a sousední Las Condes několik tisíc lidí. Město připravuje celkem 146 kabin, z nichž každá převeze maximálně 10 lidí, o víkendech a svátcích je mohou využívat také lidé jedoucí za sportem a bude povoleno převážet kola.

Stavba by měla být zahájena v prvním čtvrtletí 2023 a její první provizorní provoz je naplánován na duben 2025. Pro veřejnost by měla být lanovka spuštěna oficiálně v říjnu 2025. Společnost budující lanovku obdržela od místní investiční banky dlouhodobou půjčku v hodnotě 100,5 milionů USD, aby mohl být projekt realizován.

Chile, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688