mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:36

Tunisko - Zdravotnictví a farmacie, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Země je populární destinací pro zdravotní turismus. Tuniské soukromé kliniky a nemocnice přitahují přes půl milionu pacientů ročně takřka ze všech zemí afrického kontinentu, ale také z Evropy. Obměna vybavení i rozšiřování nabízené péče představují příležitost pro celou škálu českých produktů a technologií. Farmaceutický průmysl je rovněž perspektivní sektor pro export laboratorního vybavení a léčivých látek na výrobu generických léků, jejichž domácí spotřeba i export mají rostoucí tendenci.

Tunisko je 2. nejoblíbenější destinací v oblasti zdravotního turismu na africkém kontinentu a přitahuje klientelu takřka ze všech afrických zemí, především z Libye, Alžírska, Mauretánie, ale také z Evropy (díky poměru cena/kvalita). I v období růstu konkurenčních destinací, jako je Egypt nebo Turecko, zůstává tuniský soukromý zdravotnický sektor perspektivní. Existuje zde kvalifikovaný personál a ceny jsou konkurenční. Je zde však povědomí o nutnosti dále rozvíjet kvalitu poskytovaných služeb a cílit ve větší míře na evropskou klientelu. V dodávce zdravotních technologiíČeská republika velmi dobrou pozici, která je posilována pozitivním ohlasem na dodávky v rámci české rozvojové spolupráce. České firmy poskytují vysoce kvalitní zboží, které cenově konkuruje evropským firmám, a kvalitativně převyšuje nabídku z řady mimoevropských zemí. Nevyužitý potenciál mají technologie s vysokou přidanou hodnotu, např. vybavení jednotek intenzivní péče, porodních oddělení nebo přístroje na přípravu chemoterapie.

Na rozsáhlou zdravotní infrastrukturu se váže také farmaceutický průmysl, který je hned po Maroku v regionu nejvíce etablovaný se 40 státními a soukromými laboratořemi a výrobou více než 3 400 léků po místní spotřebu i export. Tři ze čtyř užívaných léků v Tunisku jsou místní produkce, přičemž export se za posledních pět let ztrojnásobil na 200 mil. TND (1,6 mld. CZK) ročně, a směřuje do 35 zemí světa, z toho 24 afrických. Tunisko navíc disponuje kvalifikovanou pracovní silou a příznivým vědeckým prostředím. Jedná se také o odvětví, kde existuje řada investičních pobídek, především v oblasti výroby generických léků, vakcín a léků vycházející z biotechnologie nebo nelékařských produktů. Tuniský renomovaný Institut Pasteur již vyrábí vakcínu proti tuberkulóze a na summitu Evropská unieAfrická unie v únoru 2022 oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO), že Tunisko obdrží technologii potřebnou k výrobě messenger RNA (mRNA) vakcín. Tento sektor vyžaduje vhodné technologické zázemí pro laboratoře a výzkum, jakož i dodávku účinných látek pro výrobu léků, které nejsou na tuniském trhu k dispozici.

Tunisko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St 14:36  Americká inflace podle očekávání (15.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St 13:47  Who’s applying for loans now? (Consumer credit) ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688