mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:36

Tunisko - Voda a životní prostředí, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Příležitosti pro české firmy jsou oblasti technologií na průmyslové čištění odpadních vod, čištění vody pro její znovuvyužití v zemědělství, ale také v oblasti nakládání s komunálním odpadem. Kapacity odpadního průmyslu zdaleka nepokrývají místní potřeby, což se projevuje především během povodní, které způsobují sezónní deště. Povědomí o nedostatku vodních zdrojů v zemi postupně sílí.

Tunisko se nachází v situaci rostoucího hydrického stresu, přičemž hojné zdroje na jihu území jsou nadměrně využívány, a dochází v nich ke kvalitativnímu zhoršování kvůli jejich zasolení a znečištění chemickými doplňky používané v průmyslu a zemědělství. Na druhé straně severní oblasti, včetně hlavního města Tunisu, pravidelně čelí povodním z přívalových dešťů, kterým se státní úřady snaží zamezovat čištěním potrubí a přítoků, nebo údržbou vodních staveb. Existující infrastruktura v oblasti vodohospodářství a čištění odpadních vod je obecně nedostačující. Tuniským firmám hrozí pokuty a pozastavení aktivity pokud nesplní státní normy odtoků do odpadních vod. Vodohospodářství a odpadní průmysl tak přitahuje významné investice ze strany státu i zahraničních dárců, které cílí především zlepšení dostupnosti nezávadné vody, ochranu přírodních zdrojů a mobilizaci dodatečných vodních zdrojů. Jedná se o natolik strategický sektor, že byl vybrán pro tzv. Team Europe Initiative, mechanismus Evropské unie, který má zajistit lepší koordinaci mezi dárci a relevantní směřování zahraničních investicí a grantů.

Hlavní aktér v oblasti čištění odpadních vod, státní podnik ONAS, identifikoval několik krátkodobých i dlouhodobých priorit pro sektor odpadního průmyslu: rozšíření terciálního čištění vody, výstavba čistíren odpadních vod pro společné čištění průmyslových odpadních vod coby finančně zajímavé řešení pro soukromé subjekty a posílení infrastruktury ČOV na úrovni menších měst a vesnic (v gesci ministerstva zemědělství). Kapacity českých firem pro poskytnutí relevantních filtračních technologií a vybavení jsou sice známé díky rozvojovým projektům ČR, avšak aktivita českých firem zdaleka nedosahuje svého potenciálu. Zajímavá spolupráce může být zahájena jak s ONAS skrze účast na mezinárodních veřejných zakázkách (portál www.tuneps.tn ), tak s partnery z řad podniků znečišťujících odvětví jako je např. chemický, textilní nebo potravinářský průmysl. Technologie přečišťování odpadu z jatek v partnerství s městskými úřady jsou další perspektivní oblastí spolupráce, má-li firma zastoupení nebo partnera v Tunisku.

V turistickém sektoru se může uplatnit automatizace řízení kvality vody v bazénech hotelových komplexů, což v postcovidovém období pomůže pomoci obnovit důvěru hotelových hostů v jejich zdravotní bezpečnost.

Tunisko, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

St   9:10  Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
St   8:22  Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688