mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:37

Tanzanie - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Energetická soustava je nedostatečná, ve velmi špatném stavu a zdaleka nestačí pokrýt vysokou poptávku, která roste ročním tempem 10–15 %. Rozvojový plán Ministerstva energetiky počítá s dynamickým růstem instalované energie a s rozvojem distribuční soustavy tak, aby se přístup k elektrické energii zvýšil z 30 % na 50 % v roce 2025. K rozvoji energetického sektoru by měly přispět jak rozsáhlé zásoby zemního plynu 50 triliónů kubických stop, tak potenciál geotermální energie, který je odhadován na 5 000 MW. Další příležitosti jsou spojené s budoucí plynofikací Tanzanie ve všech oblastech, včetně úprav motorových vozidel na LPG či s budoucím rozvojem geotermálních elektráren. V příštích pěti letech má být rovněž vybudován ropovod z Ugandy do Tanzanie v délce 1 400 km v objemu investice 4 mld. USD. Tím vznikne potenciál pro dodávky v oblasti technické podpory výstavby ropovodu.

V roce 2021 činila celková dodávka elektřiny v Tanzanii 1605,9 MW. Očekává se, že špičková poptávka po elektřině v zemi se do roku 2025 zhruba zčtyřnásobí na 4 000 MW. Aby pomohla tuto poptávku uspokojit, Tanzanie by chtěla dosáhnout výkon 10 GW do roku 2025. Mezitím země usiluje o téměř zdvojnásobení míry elektrifikace na 75 % do roku 2033.

Odhaduje se, že Tanzanie má 45 miliard m 3 zásob zemního plynu, což je dost na to, aby pokryla domácí spotřebu země a učinila z Tanzanie další uzel zemního plynu v Africe. Ložiska zemního plynu v Tanzanii se nacházejí v Songo Songo v oblasti Lindi, v zátoce Mnazi v regionu Mtwara a Mkuranga v pobřežní oblasti. Zásoby v zátoce Songo Songo a Mnazi se odhadují na 30 a 15 miliard m3.

V Tanzanii je devět tepelných elektráren, které přeměňují zemní plyn na elektřinu: Ubungo I a II, Tegeta, Songas, Mtwara, Somanga, Kinyerezi I a II a Dangote. Celková roční produkce činí přibližně 650 MW. Projekt Songas v současné době vyrábí přibližně 200 MW elektřiny pomocí zemního plynu.

Kapacita vodních elektráren v Tanzanii činí 562 MW a odhady potenciální kapacity jsou až 4,7 GW. Většina vodních zdrojů použitelných pro hydroelektrárny jsou tanzanské řeky.

Investice do solární energie v Tanzanii jsou stále v malém měřítku. K dnešnímu dni bylo v Tanzanii instalováno asi 6 MW fotovoltaické energie.

V současné době sdílí trh pět hlavních dodavatelů plynu, jmenovitě BP Gas, Oryx Gas, Alpha, Mohan Gas a Pan African/TPDC, která pilotně plní a distribuuje zemní plyn. Ve městech roste poptávka po LPG. Například ve městě Dar es Salaam, kde žijí převážně rodiny střední třídy, se kiosky používající LPG nacházejí méně než kilometr od sebe. Asi 90 % všech domácností v Tanzanii také používá LPG pro vaření. LPG tak nahradil tradiční používání dřevěného uhlí a dřeva.

Tanzanie, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 16:03  US - index ISM ve službách v dubnu klesl do zóny kontrakce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688