mzv.cz (MZv ČR)
Makroekonomika  |  16.08.2023 20:54:41

Mosambik - Energetika, příležitosti pro český export. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024

Vzhledem k tomu, že energetický potenciál země není zcela využit, objevuje se mnoho příležitostí pro zahraniční investice, ale také pro zapojení do projektů v pozici hlavních dodavatelů či v podobě subdodavatelů vybavení pro elektrárny na kombinovaný cyklus či vodní elektrárny. V zemi z 90 % převažují vodní elektrárny a zbývajících 10 % připadá na tepelné elektrárny se spalováním nafty, 2 paroplynové a jednu s kombinovaným cyklem. Mosambik má také zájem posílit elektrifikaci ve špatně dostupných oblastech výstavbou malých a středních vodních elektráren či solárních elektráren. Omezení představuje financování těchto projektů kvůli zadlužení země.

Mosambik má jeden z největších energetických potenciálů ze všech zemí jižní Afriky. Mohl by vygenerovat až 187 GW z uhlí, zemního plynu a z obnovitelných zdrojů energie - vody, větru a slunečního záření.

Aktuálně vyrábí nejvíce elektrické energie v rámci vodní energetiky, která má podíl 90 % na celkovém energetickém mixu Mosambiku. Díky dobré dostupnosti uhlí a zemního plynuMosambik i několik tepelných elektráren, 2 paroplynové a 1 s kombinovaným cyklem. Pomalu se rozvíjí i solární energetika, kterou využívají i bohatší domácnosti v odlehlých částech země, které nejsou elektrifikovány. Část své elektrické energie vygenerované na jihu země z tepelných elektráren vyváží i do Jihoafrické republiky. Celkově však Mosambik nevyužívá dostatečně svůj energetický potenciál a přístup k elektřině má pouze 34 % populace.

Omezený přístup k elektrické energii je zejména způsobený nedostatečně rozvinutou přenosovou soustavou v rámci celé země a byrokracií při rozvíjení nových projektů. Poptávka po energii je tažena zejména ze strany průmyslu a podnikatelských činností vzhledem k tomu, že většina domácností si nemůže dovolit elektřinu kvůli vysoké ceně. Podpoření přístupu obyvatel k elektřině ve venkovských oblastech se stalo jednou z priorit mosambické vlády a Institut energetického fondu (FUNAE) má na starosti provádění této priority podporou výstavby elektráren do 10 MW (vodní a solární elektrárny).

Hlavní institucí, která má na starosti rozvoj elektrifikace a prodej elektřiny je Mosambická elektrická společnost (EDM), která i ve velké míře subsiduje tarify elektřiny pro nejchudší komunity. EDM i sama rozvíjí projekty výstavby elektráren, nicméně jen v omezené míře kvůli nedostatku finančních prostředků.

První nezávislé energetické projekty tzv. IPPs se začaly v Mosambiku rozvíjet od roku 2015, ale stále nejsou zcela nastavená pravidla pro prodej přebytečné elektřiny do hlavní přenosové soustavy.

Pro české společnosti se objevují příležitosti z pohledu dodání nejrůznějších technologií v rámci subdodávek pro EPC kontraktory vodních elektráren a elektráren na kombinovaný cyklus.

Mosambik, počet obyvatel, HDP, inflace, nezaměstnanost, export, import a obchodní bilance, dluh. Mapa globálních oborových příležitostí 2023/2024, souhrnná teritoriální informace.

Článek je součástí projektu MZV Mapa globálních oborových příležitostí

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688