Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  02.08.2023 12:48:37

Věda a výzkum představují cestu k větší autonomii a soběstačnosti Evropy, shodli se ministři ve španělském Santanderu

Ve dnech 27. a 28. července se ve španělském Santanderu uskutečnilo neformální zasedání Rady pro konkurenceschopnost (COMPET) se zaměřením na výzkum. Ministři jednali o významu evropské vědecké a technologické diplomacie a podpoře inovací v zemích na pobřeží Středozemního moře. V druhé části politické rozpravy se zaměřili na posílení strategického plánu Horizont Evropa. Účastníkům byl také představen projekt IFMIF-DONES pro zajištění čisté energie ze slunce a hvězd.

Program setkání byl zahájen ve čtvrtek 27. července večerní prohlídkou muzea umění Centro Botín, na kterou navázala slavnostní večeře ministrů a vedoucích představitelů evropského výzkumu. Samotné zasedání započalo v pátek ráno. Českou delegaci vedla vrchní ředitelka Sekce vysokého školství, vědy a výzkumu MŠMT Radka Wildová.

Vědecká diplomacie
Vedoucí představitelé evropského výzkumu diskutovali o programu PRIMA (Partnerství pro výzkum a inovace ve Středomoří), který bojuje proti nerovnostem a vytváří vědomostní a technologické kapacity v klíčových oblastech středomořského regionu, například v zemědělsko-potravinářském a vodohospodářském sektoru.

V rámci jednání byla zdůrazněna úloha výzkumu a inovací v procesu tvorby veřejných politik a zejména ve vnější činnosti států. Shoda panovala také na potřebě vytvoření sjednocujícího evropského rámce pro vědeckou diplomacii, který usnadní mezinárodní vědeckou spolupráci.

Horizont Evropa
Vedoucí představitelé pro konkurenceschopnost v oblasti vědeckého výzkumu jednali o novém plánu Horizont Evropa pro období 2025-2027, jež představuje projekt víceletého strategického plánování činností v oblasti výzkumu a inovací. Jeho cílem je rovněž monitoring činnosti vědeckých iniciativ, které byly vyselektovány již v rámci předchozího plánu z roku 2021.

Horizont Evropa je součástí plánu reindustrializace a otevřené strategické autonomie EU, ve kterém má právě výzkumná činnost představovat klíčový nástroj ekologické a digitální transformace. Generální ředitel Evropské komise pro výzkum a inovace Marc Lemaître uvedl, že plán Horizon Europe bude v dalším období zahrnovat investice ve výši 40 miliard eur a bude vycházet z nástrojů, které jsou již k dispozici.

„Členské státy potvrdily, že je třeba zvýšit zdroje, vést diskuzi a prohlubovat mezinárodní spolupráci v oblasti vědy a inovací jako nejlepší způsob ochrany společnosti a demokracie tváří v tvář budoucím krizím.“

Diana Morant, španělská ministryně pro vědu a výzkum


IFMIF-DONES
Účastníkům setkání byl rovněž představen průlomový projekt IFMIF-DONES, jehož cílem je získávání čisté energie na základě jaderné syntézy produkované ze slunce a hvězd. Projekt je v současné době ve fázi testování, do budoucna bude zaměřen na validaci a kvalifikaci materiálů pro použití ve fúzních elektrárnách.

Česká republika souzní s návrhy posílení vědecké diplomacie, přičemž v tomto směru úzce spolupracuje s relevantními partnery na tuzemské i mezinárodní úrovni a podporuje mezinárodní spolupráci ve výzkumu, vývoji a inovacích za účasti českých výzkumných pracovníků.

Zdroj: Rada EU, spanish-presidency.consilium.europa.eu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688