Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  27.07.2023 09:00:00

Apreciační trend koruny minulostí. Oslabovaní koruny ve druhé polovině roku bude pravděpodobně pokračovat.

Miroslav Novák
Miroslav Novák

27.07.2023

Koruna vůči euru ve druhé polovině července začala výrazněji oslabovat a obchodování se přesunulo nad hranici 24 CZK/EUR. V úvodu tohoto týdne se dokonce krátce obchodovalo nad hladinou 24,10 CZK/EUR, což byly nejslabší hodnoty koruny od začátku letošního roku.

Co stojí za aktuálním oslabováním koruny?

V první řadě je nutné zmínit, že koruna začala pozvolna oslabovat již v průběhu dubna a následně i v dalších měsících 2. čtvrtletí. Razantnější oslabování koruny lze však skutečně pozorovat až v posledních týdnech a je spojeno s tržními sázkami na to, že Česká národní banka (ČNB) začne ve druhé polovině letošního roku snižovat úrokové sazby. Finanční trh aktuálně započítává, že ČNB do konce roku sníží úrokové sazby o 100–125 bazických bodů, tj. pokles hlavní úrokové sazby ze současných 7 % na 6 %, případně až na 5,75 %. Členové bankovní rady ČNB sice takovou trajektorii sazeb odmítají s tím, že tržní očekávání jsou až příliš silná, avšak zároveň někteří z nich (Frait, Zamrazilová) nevylučují, že se na nadcházejících zasedáních začne o možnosti snížit sazby skutečně diskutovat. Důležitou proměnnou je v tomto směru úrokový diferenciál mezi korunovými a eurovými sazbami. Právě kladný úrokový diferenciál ve prospěch koruny pomáhal české měně v posilování. Vzhledem k tomu, že ČNB úrokové sazby zvyšovala naposledy loni v červnu a další zvyšování sazeb je nyní podle nás již zcela mimo hru, tak v posledním roce docházelo k zužování kladného úrokového diferenciálu, protože Evropská centrální banka (ECB) v průběhu posledního roku sazby zvyšovala a téměř jistě je zvýší i na červencovém (27/7) zasedání.

Impulsem pro oslabování koruny je i aktuální vývoj spotřebitelské inflace. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen letos v červnu poprvé od ledna 2022 zpomalilo pod 10 %. Červnová inflace (9,7 % r/r) je sice stále velmi vysoká a na hony vzdálená 2 % inflačnímu cíli ČNB, ale na druhé straně jsou poslední měsíce ve znamení jasného desinflačního trendu, který bude velmi pravděpodobně pokračovat. Meziměsíční vývoj spotřebitelské inflace v posledních měsících navíc indikuje, že by celková inflace v roce 2024 měla skutečně zamířit do blízkosti 2 %. A právě kombinaci zpomalení inflace na jednociferné hodnoty s jejím dalším směřováním ke 2 % vzal finanční trh jako argument k tomu, že ČNB začne sazby již ve druhé polovině roku snižovat. Mimochodem guvernér Polské centrální banky (NBP) A. Glapiński na červencovém zasedání NBP reálně hovořil o tom, že NBP může začít úrokové sazby v září snižovat.

Další oslabování koruny v průběhu druhé poloviny roku poměrně pravděpodobné

Oslabování koruny v průběhu druhé poloviny letošního roku je podle nás pravděpodobnější variantou, a to jak s ohledem na zužující se úrokový diferenciál a možné snížení úrokových sazeb ze strany ČNB, tak i s ohledem na výrazně slabší čísla z německé ekonomiky v posledních měsících. Prodloužení hospodářské recese v Německu by si totiž zprostředkovaně mohlo vyžádat i zhoršení situace na tuzemském pracovním trhu s nárůstem nezaměstnanosti. Tím pádem by došlo i ke snížení proinflačního potenciálu české ekonomiky a ČNB by se otevřely dveře pro rychlejší snížení úrokových sazeb, než s čím většina centrálních bankéřů nyní sama počítá. Právě silný pracovní trh a riziko mzdově-inflační spirály ČNB dlouhodobě uvádí jako tzv. proinflační riziko. S déletrvající stagnací/mělkou recesí tuzemské ekonomiky a nárůstem nezaměstnanosti by toto riziko odeznělo.

Rizikem pro další vývoj koruny jsou samozřejmě i devizové intervence ČNB. Byly to právě masivní devizové intervence ČNB, které koruně v loňském období květen až září bránily v oslabování. Od loňského listopadu však ČNB na podporu koruny neintervenuje a je otázkou, zda současné oslabení koruny může intervence ČNB opětovně spustit. Domníváme se, že nikoliv, protože význam velmi silné koruny slábne s tím, jak odeznívají vnější inflační tlaky (ropa, zemní plyn, ceny průmyslových výrobců). Pokud by však koruna v nadcházejících týdnech oslabovala stejně prudce jako od poloviny července, tak jak verbální, tak i reálné devizové intervence ČNB rozhodně vyloučit nelze.

Výsledně je podle nás apreciační trend koruny již minulostí a v průběhu druhé poloviny letošního roku je pravděpodobnějším scénářem další postupné oslabování české měny. Zároveň však neočekáváme, že by měla koruna pokračovat v prudkém oslabování z posledních týdnů. Pokud by přeci jen takové tendence byly, tak by velmi pravděpodobně koruně přispěchala na pomoc devizovými intervencemi ČNB. Prognózu vývoje kurzu koruny vůči euru na horizontu 1 až 12 měsíců uvádíme v následující tabulce a v grafu. Zároveň nelze zcela vyloučit překvapení na srpnovém zasedání bankovní rady ČNB (3/8). Rizikem pro výraznější oslabení koruny oproti naší prognóze je horší vývoj německé a evropské ekonomiky ve druhé polovině roku v kombinaci s dřívějším a rychlejším snižováním úrokových sazeb ze strany ČNB.

Prognóza CZK vůči EUR na horizontu 1, 3, 6 a 12 měsíců

1M

3M

6M

12M

EURCZK

24,0024,2024,5024,50
Prognóza CZK vůči EUR na horizontu 1, 3, 6 a 12 měsíců

DISCLAIMER. Výše uvedené informace jsou poskytovány zaměstnanci společnosti AKCENTA CZ a.s. výlučně pro informativní účely jako doplňkový zdroj informací a nelze je považovat za formu reklamy, nabídky nebo doporučení nákupu či prodeje investičních služeb ani za žádný druh poradenství zejména v oblasti finančních nebo investičních služeb.

Chcete se dozvědět více o našich službách?
Napište nám
+420 498 777 770

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

27.07. 19:34  ..... (není důležité)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688