Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.07.2023 16:47:06

Fed a realističnost tržních očekávání - Rebecca Patterson (video)

Trhy se nyní domnívají, že Fed zvedne sazby ještě jednou, maximálně dvakrát. Pak do sebe všechno zapadne a ekonomika projde hladkým přistáním. Pro Bloomberg to uvedla Rebecca Patterson, která působila jako investiční ředitelka v Bridgewater Associates. Podle ní trhy dokonce čekají, že inflace výrazně klesne, a to americké centrální bance v příštím roceumožní znatelně snížit sazby.

Patterson se domnívá, že některá data popsanou investiční tezi podporují, jiná ne. A do úvahy vstupuje i strukturální příběh ekonomiky, který se točí kolem nových technologií včetně umělé inteligence. Ty by podle některých názorů měly přinést jak zdroje nových příjmů, tak zlepšení marží. U popsaného makroekonomického cyklického příběhu se ale investorka domnívá, že „je trochu předčasný“.

Patterson připomněla, že na počátku roku panovaly naděje spojené s rychlým otevíráním čínského hospodářství. To zpočátku přišlo jako překvapení, nyní ale jeho síla za očekáváním zaostává. Podle investorky tato země „potřebuje více stimulace“, vládaby se měla zaměřit zejména na spotřebitele. K tomu expertka dodala, že Spojené státy nejsou na vývoj v čínském hospodářství zase tak citlivé, více provázány s ním jsou země jako Německo. Současné zaostávání Číny tak může paradoxně pomoci americkému akciovému trhu, protože kapitál bude mířit spíše sem právě kvůli menší provázanosti s Čínou.

Vývoj v Číně byl podle jejích slov jedním z překvapení letošního roku, druhým jsou výkony technologických akcí. U nich by se totiž dalo čekat, že v prostředí rostoucích sazeb nebudou ani zdaleka tak silné. Jenže nyní v tomto sektoru dominuje zmíněný strukturální příběh točící se kolem umělé inteligence a dalších nových technologií. Technologiím také znatelně pomáhá silný americký spotřebitel, protože firmy v tomto odvětví stále vykazují silné cyklické rysy.

Patterson připomněla, že na počátku letošního roku trhy předpokládaly, že sazby půjdou dolů už letošní rok. Nyní se tato očekávání posunula do příštího roku, ale stále se počítá s jejich výrazným poklesem. Šéf Fedu Jay Powell ovšem hovoří o klesajících sazbách až v roce 2025. Takový vývoj je podle něj pravděpodobný při cílení na 2% inflaci. Trhy tak mohou říkat, že sazby půjdou dolů ještě předtím, než inflace klesne na cíl ve výši 2 %. K tomu by podle investorky mohlo teoreticky dojít, pokud by se například prudce zhoršila situace na trhu práce. V jiném případě jde ale podle ní o nepravděpodobný vývoj.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688