Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  28.06.2023 08:49:35

Německo - pokles nálady mezi vývozci


Další nepříznivá data přišla včera z Německa. Podle Ifo Institutu propadla v červnu důvěra mezi německými exportéry, a to z květnových +1 bodu na -5,6 bodu. Aktuálně je nejnižší nálada od listopadu 2022.

Důvodem je slábnoucí zahraniční poptávka, což pro německou exportně-orientovanou ekonomiku signalizuje možné zhoršení makro vývoje do příštích měsíců.

Včerejší číslo není ojedinělé a zapadá mezi další data z poslední doby. Jen namátkou aktuální PMI v německém zpracovatelském průmyslu je na 41 bodech. PMI je aktuálně pod hranicí 50 bodů, která oddělujeme růst od poklesu, již jedenáctý měsíc v řadě. A současné PMI je nejnižší od roku 2020. Vedle toho v pondělí vyšla data Ifo indexu, která také signalizují znatelné zhoršení nálady (pokles nových zakázek a očekávané zhoršení produkce v příštích měsících).

Na druhou stranu stále relativně dobře vychází data ze sektoru služeb. Problém ale může být v tom, že silná data služeb (například PMI) mohou být odrazem minulého vývoje na trhu práce. Průmyslová PMI data pak naznačují silný pokles odvětví do příštích měsíců (což následně ovlivní trh práce, poptávku a sektor služeb).

Je pravdou, že předstihové indikátory naznačovaly významné ochlazení makro vývoje již pro zimu (přelom 2022/23), což se nakonec nenaplnilo. Proto se nedá vyloučit, že mohou i současná data poskytovat až příliš pesimistické vyznění.

Rozdíl je ale v tom, že před zimou vycházela řada předstihových indikátorů špatně především kvůli očekáváním (obavám ze zimy že nebude plyn, bude se muset zastavit výroba apod.). Nyní je v nich ale více zachycena skutečná situace (skutečné nové zakázky apod.). Proto je pravděpodobnost ochlazení makro vývoje vyšší. Na druhou stranu přímým důsledkem by mělo být, pokud se tento scénář naplní, značné utlumení inflačního vývoje a možné dřívější snížení úrokových sazeb.

Je otázka, co na to ECB. Jak psal v pondělí v Restartu David, je možné, že aktuální docela dost varovná data mohou zchladit v ECB horké hlavy. ECB totiž stále mluví o potřebě zvyšovat sazby (čekají se ještě dvě zvýšení po 25 bodech), nicméně aktuální data z Německa jsou s tím (podle mě) v přímém rozporu.

Současné očekávání na růst HDP v eurozóně pro letošní a příští rok je spíše pesimistické, když letos čeká trh zhruba stagnaci (v případě Německa pokles HDP o 0,2 %), pro příští rok se čeká růst HDP okolo 1 %. To nejsou zrovna čísla, která by měla zvyšovat poptávkové inflační tlaky. Naopak jsou to jasně protiinflační čísla. Proto, pokud ECB čeká zvýšenou inflaci i v příštích dvou letech, jde nejspíše o odraz nabídkových protiinflačních tlaků (komodit apod.). Jenže jejich ceny aktuálně klesají, právě i kvůli útlumu ekonomiky.

Proto mi v tuto chvíli zvyšování sazeb v eurozóně z pohledu měnové politiky nedává úplně smysl, protože to na mě působí, že ECB bojuje s minulými inflačními tlaky, ale nedívá se do budoucna na ty budoucí. Ale můžu se mýlit, nicméně vyznění aktuálních dat je celkem jasné a již i Ifo Institut například mluví o možných problémech pro ekonomický vývoj v Německu v příštích měsících.

Jiří Polanský


Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688