Bezrealitky (Bezrealitky)
Reality  |  20.06.2023 11:12:37

Ceny nájmů v Praze a Středočeském kraji rostou, druhý dech nabírá i Brno. Celorepubliková poptávka se zřejmě ustálila


Ceny nájmů v Česku na konci jara opět vzrostly. Největší procentuální nárůst zaznamenala Plzeň, nejvyšší cenou kromě Prahy a Brna nepřekvapil Středočeský kraj, kde se ceny přiblížily 250 korunám za metr čtvereční. Brněnské nájemné je navíc po kvartálním poklesu opět na vzestupu. Poptávka po nájmech se z hlavního města přesouvá do prstence měst kolem Prahy. Pravděpodobně to nezmění ani zrušení parametru DSTI – spíše můžeme očekávat, že se na trh dostane více menších nájemních bytů
Ceny nájmů od posledního kvartálu opět mírně stouply a průměrné nájemné v Česku vzrostlo o 1 %. To je výrazně menší nárůst oproti druhém a třetím kvartálu roku 2022 – spíše se tak tempo růstu cen nájemného vrací k trendu z období před začátkem války na Ukrajině. Důvodem pro růst cen jsou přetrvávající nepříznivé úrokové míry hypoték a s nimi související poptávka po nájemním bydlení. Ta již neroste tak dramaticky jako loni koncem léta – dle dat Bezrealitky bylo v tomto období průměrně 54 zájemců o jednu nabídku, v Praze dokonce dvojnásobek. Poptávka ovšem násobně přesahuje nabídku, a bude tomu tak i v následujících letech. 

Co se týče rozdílů v jednotlivých krajích, ve výši nájemného vítězí tradičně Praha. Cena za metr čtvereční se pohybuje okolo 342 korun za metr čtvereční. Hned za hlavním městem se umístil Středočeský kraj – tamější nájem vzrostl oproti minulému čtvrtletí o 3,24 %, tedy na 248 korun za metr čtvereční. Jihomoravský kraj, kde ceny nájmů v minulém čtvrtletí nečekaně klesly, nyní zájemcům nabízí metr čtvereční za 275 korun.

„Ceny brněnských nájmů se podle našich dat odrazily ode dna. Je zajímavé, že se to stalo dříve než srpnu, kdy obvykle vzroste poptávka kvůli studentům, kteří hledají bydlení na nový školní rok,“ komentuje Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services a digitální realitní služby Bezrealitky. „Největší růst zaznamenal Plzeňský kraj. Nájmy zde vzrostly o 7 %. Vliv může mít i to, že rodilí Plzeňané se začínají i kvůli životním nákladům vracet z hlavního města, zejména pokud jim jejich zaměstnání umožňuje pracovat na dálku.“ 

Naopak průměrný počet zájemců o nájem klesá. Celorepublikově bylo ke konci května zájemců o jednu nabídku nájemního bytu 21, v Praze potom 32. Nicméně to vypadá, že dramaticky se již snižovat nebude. Zatímco za období od srpna do prosince 2023 ovšem klesl průměrný počet zájemců z 54 na 25, tedy o více než polovinu, od ledna do května 2023 už počet zájemců klesl z 25 na 21 zájemců, tedy ani ne o pětinu.

Pražané už nehledají nájem jen v Praze

Zejména z Prahy se směrem ven přesouvá zájem nejen o vlastní, ale i nájemní bydlení. Ceny ve Středočeském kraji - ačkoli rostou - jsou stále výrazně nižší než pražské. Jinými slovy – co by v Praze stál pronájem garsonky, to například v Berouně, Kladně, Kolíně nebo jiném z měst v rozšiřujícím se metropolitním prstenci zaplatí rodinný nájemní byt. Navíc s akceptovatelnou dojezdovou dobou do hlavního města v porovnání s okrajovými částmi Prahy. 

Středočeská migrace je navíc trend, který se bude prohlubovat. Při současném demografickém vývoji a tempu urbanizace by Praha potřebovala přibližně 1000 nájemních bytů každý měsíc, aby byla dlouhodobě šance uspokojit poptávku. A přestože je v Praze okolo 94 000 prázdných bytů, nelze předpokládat, že by se všechny v dohledném době objevily na trhu, odpovědí jsou právě byty v okolních městech.

„S červencovým zrušením ukazatele DSTI, kterým ČNB zvyšovala vstupní bariéru pro hypotéku, se očekává přírůstek asi 15 % zájemců o hypotéku. Nicméně na zájem o nájemní bydlení by to nemělo mít zásadnější vliv,“ říká Hendrik Meyer. „Pro investory, kteří chtějí nájemní bydlení naopak nabízet, bude sázkou na jistotu především menší byt – garsonka, 2+kk nebo 1+1, 2+1.“


O European Housing Services (EHS):
Realitní skupina EHS zastřešuje firmy a výkonné odborníky s letitou praxí s cílem vytvořit spravedlivý a transparentní realitní trh. Spojuje lidský přístup s moderními technologiemi a chce se stát největším integrovaným realitním hráčem v Evropě. Mezi její zakládající členy patří Bezrealitky, Maxima Reality nebo Český nemovitostní trust, v současnosti jsou jejími členy také správcovská společnost Tvůj Správce, interiérový start-up Roomstory, start-up Ownest nebo systém NEMO Report.

O Bezrealitky:
Bezrealitky jsou největší službou nabízející možnost přímého prodeje nebo pronájmu nemovitosti a zároveň jsou jedním z nejnavštěvovanějších českých realitních webů. Na českém realitním trhu se jejich prostřednictvím zrealizuje asi 20 % všech prodejů nebo pronájmů.
Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a v současnosti se jeho prostřednictvím prodá zhruba 600 a pronajme kolem 5000 nemovitostí měsíčně.

Bezrealitky

Bezrealitky jsou největší službou nabízející možnost přímého prodeje nebo pronájmu nemovitosti a zároveň jsou jedním z nejnavštěvovanějších českých realitních webů. Na českém realitním trhu se jejich prostřednictvím zrealizuje asi 20 % všech prodejů nebo pronájmů.

Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a v současnosti se jeho prostřednictvím prodá zhruba 600 a pronajme kolem 4000 nemovitostí měsíčně.

Více informaci na: www.bezrealitky.cz/

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688