ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  16.06.2023 09:09:10

HDP se v 1. čtvrtletí 2023 meziročně snížil o 0,4 %, vývoz zboží vzrostl o 9,5 %, celková cenová hladina se zvýšila o 12,2 % - Vývoj ekonomiky České republiky - 1. čtvrtletí 2023

1. Shrnutí

·         Hrubý domácí produkt (HDP) se v 1. čtvrtletí 2023 meziročně snížil o 0,4 %[1]. Šlo o první meziroční pokles od začátku roku 2021. Meziročně se propadala spotřeba domácností i kapitálové výdaje. Naopak spotřeba vládních institucí a zahraniční poptávka působily ve směru růstu HDP. Mezičtvrtletně HDP stagnoval, přičemž podobně jako v meziročním srovnání v protichůdném směru působila domácí a zahraniční poptávka – klesala spotřebakapitálové výdaje, ale reálně rostl vývoz. Česká ekonomika v rámci EU patřila k zemím s podprůměrnou dynamikou HDP. Hrubý domácí produktEU v 1. čtvrtletí meziročně rostl o 1,0 % a mezičtvrtletně se zvýšil o 0,1 %.

·         Hrubá přidaná hodnota (HPH) meziročně vzrostla o 1,1 %. K růstu přispíval zejména zpracovatelský průmysl, kde HPH vzrostla o 4,4 %. Výrazně negativně působilo uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství, kde došlo k meziročnímu propadu o 2,8 %. Kromě toho ale meziročně rostla HPH řady služeb včetně těch navázaných na podnikovou sféru nebo obecně celkový ekonomický růst. Mezičtvrtletně se HPH zvýšila o 0,8 %. Mezičtvrtletní růst HPH byl výrazně podpořen vývojem ve zpracovatelském průmyslu (růst o 2,0 %). K mezičtvrtletnímu růstu HPH přispívaly také služby. Jediným oborem, kde HPH mezičtvrtletně klesla, bylo peněžnictví a pojišťovnictví.

·         Vývoz zboží a služeb v prvním čtvrtletí reálně meziročně vzrostl o 9,5 %[2] a mezičtvrtletně o 2,5 %. Dynamika dovozu byla mírnější – import byl reálně meziročně vyšší o 3,3 % a mezičtvrtletně klesl
o 1,3 %. Bilance zahraničního obchodu se zbožím a službami v běžných cenách dosáhla v 1. čtvrtletí přebytku 93,7 mld. korun a ten se tak meziročně zlepšil o 92,7 mld. K meziročnímu zlepšení bilance obchodu se zbožím nejvíce přispívalo zlepšení přebytku zahraničního obchodu s motorovými vozidly
a zmírnění deficitu obchodu s ropou a zemním plynem. Naopak pokles cen vedl k meziročnímu zhoršení bilance obchoduelektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem.

·         Celková cenová hladina se v 1. čtvrtletí (podle deflátoru HDP) meziročně zvýšila o 12,2 % a mezičtvrtletně vzrostla o 5,7 %. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 16,4 % a mezičtvrtletně byly ceny vyšší o 6,9 %. K meziročnímu růstu spotřebitelských cen, stejně jako k jeho zrychlení, nejvíce přispívaly ceny bydlení a energií. Velmi silný příspěvek stále měly i potraviny a nealkoholické nápoje. Významně přispělo i stravování a ubytování a rekreace a kultura. U většiny oddílů spotřebního koše ale meziroční dynamika vlivem vysoké srovnávací základny spíše zvolňovala. Mírnější byl meziroční růst cen průmyslových výrobců (15,0 %), tržních služeb (5,8 %) i cen zemědělských výrobců (19,4 %).  

·         Měnověpolitické úrokové sazby zůstaly v 1. čtvrtletí na stejné úrovni, jakou měly ve druhé polovině roku 2022. To vedlo k zastavení růstu tržních sazeb i k úročení vkladů. U spotřebitelských úvěrů úrokové sazby klesly, zatímco úvěry na bydlení dál zdražovaly. Pokračoval příliv prostředků na termínované vklady.

·         Celková zaměstnanost[3] v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,4 % a mezičtvrtletně došlo k oživení o 0,4 %. Na začátku roku bylo patrné mírné navýšení obecné míry nezaměstnanosti na březnová 2,5 %, stále ale šlo i mezinárodně o rekordně nízkou hodnotu. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v 1. čtvrtletí nominálně meziročně vzrostla o 8,6 % a dosáhla 41 265 korun. Vzhledem k pokračujícímu silnému růstu spotřebitelských cen se ale reálně propadla o 6,7 %. Mezičtvrtletní nominální navýšení průměrné mzdy činilo 2,2 %.

·         Schodek hospodaření státního rozpočtu se v 1. čtvrtletí prudce navýšil na rekordních 166,2 mld. korun. Zhoršení deficitu bylo zčásti ovlivněno loňským omezením čerpání běžných i kapitálových výdajů v rámci rozpočtového provizoria a letošním vyšším předfinancováním u dotací, zejména v sociální oblasti, školství či výzkumu a vývoji. Do silného růstu výdajů SR se na počátku letošního roku promítala pomoc státu související s vysokými cenami energií i dopady přetrvávající pádivé inflace, tedy valorizace důchodů, vyšší objem vyplacených sociálních dávek nebo rostoucí splátky státního dluhu. Kromě toho měl na prohlubující se schodek SR vliv i slábnoucí výkon tuzemské ekonomiky, který ovlivňoval inkaso některých váhově významných rozpočtových příjmů.



[1] DataHDP, hrubé přidané hodnotě a jejich složkách jsou vyjádřena ve stálých cenách a v očištění o sezónní a kalendářní vlivy.

[2] Podle metodiky čtvrtletních národních účtů (vývoz a dovoz v ocenění FOB/FOB).

Přílohy

Autoři publikace: Mgr. Bc. Karolína Zábojníková
Bc. Jiří Kamenický

Všechna data publikace (0,9 MB) ZIP
Celá publikace Word PDF
Shrnutí Word PDF
Souhrnná výkonnost Word PDF
Výkonnost odvětví Word PDF
Vnější ekonomické vztahy Word PDF
Ceny Word PDF
Trh práce Word PDF
Měnové podmínky Word PDF
Státní rozpočet Word PDF
Archiv:
Zobrazit všeSkrýt

Zveřejněno dne: 16.06.2023
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688