ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.05.2023 12:01:41

Komise zajistila dohodu se společností BioNTech-Pfizer o dodávkách očkovacích látek proti covidu-19 - Evropská zdravotní unie

Prostřednictvím Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA) dnes Evropská komise ve spolupráci s členskými státy a jejich jménem dosáhla se společností BioNTech-Pfizer vyvíjející vakcíny dohody s cílem lépe reagovat na vyvíjející se potřeby zemí EU v oblasti očkovacích látek proti covidu-19. Úprava stávající smlouvy o dodávkách očkovacích látek zohledňuje příznivější epidemiologickou situaci a zároveň nadále zajišťuje přístup k nejnovější dostupné verzi vakcíny v případě, že by se v budoucnu objevily varianty covidu-19 vzbuzující obavy.

Dnes oznámenou dohodou dojde k následujícím úpravám stávající smlouvy:

  • sníží se množství dávek, které země EU na základě smlouvy zakoupí – po uhrazení poplatku se z původně nasmlouvaných dávek očkovacích látek stanou volitelné objednávky,
  • prodlouží se doba, po kterou budou členské státy schopny převzít dodávky očkovacích látek – od nynějška až 4 roky,
  • do konce platnosti smlouvy bude možné mít i nadále přístup k dodatečným dávkám až do původního smluvního objemu, aby se zajistilo, že budou uspokojeny potřeby zemí v případě, že se zvýší počet případů covidu-19 a zhorší se epidemiologická situace,
  • bude zajištěn trvalý přístup k očkovacím látkám přizpůsobeným novým variantám, jakmile budou schváleny regulačními orgány.

Uvedené změny dohody bylo dosaženo po jednáních mezi podniky zabývajícími se vývojem očkovacích látek, členskými státy a Komisí, a to s cílem zajistit soulad s očkovacími strategiemi členských států a s vývojem jejich potřeb v oblasti veřejného zdraví.

Souvislosti

Od roku 2020 investovala Evropská unie v souladu se strategií EU pro očkovací látky do celosvětové výroby vakcíny proti covidu-19 značné prostředky. Zásadní bylo zajistit vakcíny co nejdříve a v potřebném množství, což si vyžádalo významné investice, a to ještě před tím, než bylo jisté, zda budou vyvíjené vakcíny účinné.

Efektivita provádění strategie EU pro očkovací látky předčila veškerá očekávání: členské státy EU získaly přístup k bezpečným a účinným vakcínám vyvinutých pomocí širokého spektra technologií a v množství, které země potřebovaly. Díky tomu mohly všem občanům EU nabídnout základní očkování a následně posilovací dávku, čímž se zachránilo mnoho životů a zmírnil se dopad pandemie na sociální a hospodářský život.

Velký počet těchto vakcín byl navíc použit také v rámci úsilí o celosvětové řešení pandemie. Členské státy se podělily o více než 526 milionů dávek, z nichž přibližně 494,4 milionu již bylo přijímajícím zemím dodáno.

Zároveň musí členské státy i nadále zajistit, aby měly dostatečné strategické zásoby očkovacích látek nezbytné k ochraně zranitelných částí své populace a k řešení možného epidemiologického vývoje koronaviru.

Komise, členské státy a společnost BioNTech-Pfizer podepsaly ke smlouvě dodatky již dříve – na jejich základě se přizpůsobil harmonogram dodávek potřebám členských států a vzniklo centrální skladovací zařízení zvyšující skladovací kapacitu pro členské státy.

Další informace

Časté dotazy

Strategie EU pro očkovací látky

Bezpečné vakcíny proti covidu-19 pro Evropu

Opatření EU v reakci na koronavirus

Internetové stránky úřadu HERA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688