Radoslav Jusko (Ronda Invest)
Okénko investora  |  26.05.2023 10:52:41

Jak si stojí důvěra spotřebitelů po květnových korekcích?

Na začátku měsíce byl sice reportován kladně se vyvíjející souhrnný indikátor důvěry, český negativismus na sebe ale nenechal dlouho čekat. Indikátor ekonomického sentimentu vyjádřený bazickým indexem v květnu poklesl o 3,1 bodu na souhrnnou hodnotu obou ukazatelů 94,1. Snížil se přitom jak indikátor důvěry podnikatelů o 2,8 bodu tak i důvěra spotřebitelů o 4,4 bodu.

V předchozím období rostoucí index důvěry podnikatelů nyní poklesl na hodnotu 95,2. Největší podíl nese průmysl (-8,2 bodu) a dále obchod (-2,3 bodu). Pozitivní zprávou je rostoucí sentiment podnikatelů v sektoru finančních služeb o 2,3 bodu. Aktuálně hodnotí více společností rostoucí poptávku po nabízených službách, avšak s lehkým skepticismem z vývoje v nadcházejících měsících. Ustalující se ceny energií, paliv a dalších nedávno kolísajících komodit dodávají spotřebitelům větší jistotu v efektivní správě svých financí, které nenechávají napospas inflaci. Ta se sice v dubnu snížila na 12,7 %, přesto stále vysoko nad tolerančním pásmem ČNB.

U domácností byl po šesti měsících taktéž narušen stabilně klesající podíl těch, kteří v nadcházejících 12 měsících očekávají zhoršení celkové ekonomické situace v ČR. Hodnota spotřebitelské důvěry v ekonomiku dosáhla v květnu hodnoty 88,5. Roste totiž podíl respondentů, kteří se obávají jak vlastní finanční situace. Domácnosti omezují velké nákupy a převažující hodnocení aktuálního zlepšení osobní finanční situace v porovnání s předcházejícími 12 měsíci napovídá zvýšenou investiční aktivitu. O 29 % klesl meziměsíčně počet dotázaných domácností, které evidují obtížné hospodaření s výdaji na běžný chod domácnosti. Přitom stále 49 % z nich uvádí, že měsíčně část příjmů ušetří, ale obecný sentiment je ovlivněn i rostoucí obavou z růstu nezaměstnanosti.


Sezónně očištěné indikátory důvěry - bazické indexy. Zdroj: ČSÚ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sezónně očištěné indikátory důvěry - bazické indexy. Zdroj: ČSÚ.

Lze tak sledovat dopad nedávno uvedeného vládního konsolidačního balíčku na řešení schodku státního rozpočtu, který počítá s úpravami v oblasti sazeb DPH, státní podpory stavebního spoření, národních dotací, podmínek vyplácení podpor v nezaměstnanosti a mnoho dalších s vidinou ušetření až 150 miliard. Záporný vývoj souhrnného indikátoru důvěry tak přímo reflektuje reakci soukromého sektoru na tyto změny vyhlášené s účinností od 1. 1. 2024. Přijímaná restriktivní opatření fiskální politiky můžou dále souhrnný indikátor snižovat s přímým dopadem na další investiční aktivitu spotřebitelů.

 

Radoslav Jusko

Radoslav Jusko je seniorním risk managerem společnosti RONDA INVEST. Má doktorát z Fakulty mezinárodních vztahů na Vysoké škole ekonomické v Praze a vystudoval také obor veřejné správy na London School of Economics and Political Science. Se svou téměř 20letou praxí se věnuje analýze investičních příležitostí, ekonomických a regulatorních praktik. Je odborníkem ve vyjednávání úvěrových podmínek napříč odlišnými sektory, například portfolia problémových pohledávek ve střední a jihovýchodní Evropě.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů zpravidla nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 9 % ročně. Více na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Pá   9:00  Nový impuls pro zlato: Dubnová inflace v USA Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
St 15:13  Pohonné hmoty dále zlevní. Kolik budeme tankovat v létě? Petr Lajsek (Purple Trading)
St 12:51  Průlomové partnerství: Microsoft a Stockholm Exergi budou dekarbonizovat Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Po 10:04  Spotřebitelská inflace (duben 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Po   9:59  Inflace atakuje horní hranici tolerančního pásma Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688