Renata Wright (Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  19.05.2023 06:00:00

Důchodová reforma 2023: Kalkulačka a informace. Minimální důchod se výrazně zvýší, nově vypočítané důchody klesnou o jednotky procent.

Jak se změní starobní důchod po nedávno předložené reformě důchodů? Hlavní úpravy spočívají v navázání důchodového věku na věk dožití, v úpravě parametrů výpočtu nových důchodů a zvýšení minimálního důchodu. Jaký vliv budou mít tyto změny na budoucí důchod?

Postupné zvyšování věku odchodu do důchodu
Aby vám byl přiznán starobní důchod, je v současnosti potřeba splnit dvě základní podmínky: dosáhnout alespoň 35 let důchodového pojištění a mít patřičný důchodový věk. Ten nyní postupně roste k horní hranici 65 letech, která platí pro muže a bezdětné ženy ročníku 1965 a mladší, více podrobností TADY. Povinnost získat 35 let pojištění se nemění, ale po roce 2031 se má věk odchodu do důchodu měnit dynamicky, podle průměrné doby dožití. Hranice důchodového věku se tedy bude posouvat, pokud se podle dat Českého statistického úřadu bude prodlužovat věk dožití. Pak by lidé chodili do penze i později než v 65 letech. Kdy přesně půjde člověk do penze se má každý dozvědět v roce, kdy se dožije 50 let a mezi populačními ročníky mají být maximálně dva měsíce prodloužení věku odchodu do důchodu.

Pozn.: Podle dat ČSÚ je současná doba dožití mužů 74,1 let (z roku 2021). Od roku 2001 je to prodloužení o 2,1 roku a od roku 1981 o 6,9 let. Doba dožití žen je 80,5 let (z roku 2021). Od roku 2001 je to prodloužení o 2 roky a od roku 1981 o 6,1 let.

Úprava výpočtu nových důchodů
Cílem úpravy je, aby změnou parametrů výpočtu důchodů došlo ke zpomalení jejich růstu a aby nové důchody nerostly rychleji než průměrná mzda. K těmto změnám má dojít postupně v průběhu let 20262035 a výsledkem by mělo být, že za deset let nové důchody stoupnou o deset tisíc místo dvanácti tisíc korun.

Přesná úprava parametrů výpočtu nových důchodů není známa, ale má spočívat jednak v úpravě redukce vyměřovacího základu v tom smyslu, že do první redukční hranice nebude započteno 100 %, ale o jednotky procent méně (tedy např. 96 %). A dále ve snížení zápočtu za každý rok důchodového pojištění ze současných 1,5 % na číslo o setiny procenta nižší (tedy např. 1,45 %).

Razantní zvýšení minimálního důchodu
Každý, kdo nabude 35 let pojištění a dosáhne důchodového věku, má nárok na minimální výši důchodu. Od ledna 2025 má být zachována základní výměra důchodu na hodnotě 10 % průměrné mzdy, ale zvýšena minimální procentní výměra, taktéž na 10 % průměrné mzdy.
Nyní je minimální důchod ve výši 4.810 a skládá se ze základní výměry 4.040 (10 % průměrné mzdy) a minimální procentní výměry stanovené ze zákona na 770 . Podle nové úpravy by minimální důchod vyšel na 8.080 (4.040 + 4.040 podle aktuální průměrné mzdy), tedy zásadní zvýšení o necelých 70 %.

Důchod před reformou a po reformě
Pro lepší představu o dopadu důchodové reformy na konkrétní výši důchodu jsme připravili zjednodušený výpočet starobního důchodu 2023 před a po reformě.
Pro výpočet jsme použili hodnoty z roku 2023 – tj. průměrnou mzdu a z ní plynoucí redukční hranice a pevnou (základní) část důchodu. Dále parametry reformy, které jsou již známé, jsou v kalkulačce nastaveny pevně (tj. zvýšení minimálního důchodu z 4.810 na 8.080 po reformě), ale neznámé parametry si můžete v kalkulačce navolit (jedná se o dva poslední parametry kalkulačky).

Důchod uvádíme v aktuální nominální hodnotě (bez ohledu na to, že v budoucnu dostanete důchod nominálně vyšší, budete si za něj moci koupit stejné množství zboží, jako za nižší nominální částku dnes). Pro výpočet dále předpokládáme, že výše vaší hrubé mzdy v předešlých letech průběžně stoupala podobně, jako průměrná mzda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro přesnější výpočet zatím neznáme konkrétní úpravy parametrů výpočtu nových důchodů, ani neznáme hodnoty průměrné mzdy v roce 2026 (od kdy má být úprava výpočtu nových důchodů platná) a dalších vstupů, ale orientačně ve výše uvedeném příkladě v naší kalkulačce vidíme snížení při výpočtu nového důchodu po reformě zhruba o 5 %.

Některé další ohlášené změny v rámci reformy důchodů (budeme se jim podrobně věnovat v dalších článcích):

 

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688