Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  03.05.2023 20:41:05

Na nákup nemovitosti v zahraničí už nepotřebujete (dražší) americkou hypotéku

Americká hypotéka coby neúčelový úvěr se zástavou již vlastněné nemovitosti, se často využívá na nákup další nemovitosti, ale v zahraničí. Air Bank přišla s inovativní nabídkou: na nemovitost v zahraničí nabídne běžnou hypotéku.

Připomeňme americkou hypotéku

Americkou hypotéku můžete získat, pokud jste majitelem nemovitosti určené k bydlení, a k tomu prokážete i dostatečnou úvěruschopnost (DTI a DSTI). Banka vám v tomto případě půjčí dohodnutý objem peněz a nastaví splátkový kalendář. Na účel využití půjčených peněz se neptá. Jestli koupíte nemovitost v zahraničí, nové luxusní auto nebo půjčené peníze investujete, je čistě na vás. 

Z logiky věci je americká hypotéka o něco dražší než hypotéka účelová, navíc ji dostanete jen s dost omezeným LTV. Ale umožní vám pořídit si bydlení v zahraničí na dluh, a za stále ještě přijatelný úrok. Ale všechno se dá zlepšit, čehož si u amerických hypoték byla vědoma i Air Bank.

Běžná hypotéka je vždycky výhodnější. Ale do zahraničí s ní (většinou) nedosáhnete

Podmínky běžné hypotéky na bydlení jsou vždy o něco příznivější, než u hypotéky americké. Jednak dosáhnete na vyšší LTV (v dobrých časech až k 90 %), jednak je tu nižší úrok, a tím i měsíční splátka. Nižší měsíční splátka zase zvyšuje šanci na to, že se žadatel lépe vejde do ukazatele DSTI.

Jenže hypotéku vám banky dají většinou jen na nemovitost, která leží na území ČR. S výjimkou několika příhraničních bank poskytujících přeshraniční služby. Ale když chcete nakupovat v Chorvatsku, Řecku, či třeba ve Francii, běžnou hypotéku bude problém sehnat. Poskytuje ji jen několik českých bank. Koncem dubna však jejich okruh rozšířila Air Bank.

Na nákup nemovitosti v zahraničí nově využijete i hypotéku od Air Bank

Hypotéka od Air Bank už nemá hranice.“ Takové prohlášení vydala Air Bank koncem dubna 2023. A dodala k němu, že: „Banka svým klientům nově pomůže pořídit si vysněné bydlení nebo investiční nemovitost v cizině.“ Banka dle svého vyjádření cílí jak na klienty, kteří často jezdívají na dovolenou na jedno místo, tak na klienty, kteří chtějí mít v zahraničí bydlení k následnému pronájmu.

Mezi našimi klienty vnímáme zájem o pořízení nemovitosti v jiné zemi, a to obvykle v přímořských nebo horských lokalitách. Napomohlo tomu i oživení tohoto trhu po odeznění koronavirové pandemie. S naší hypotékou si klienti nyní mohou v zahraničí pořídit byt, dům, chatu nebo chalupu, které mohou využívat pro vlastní rekreaci, a po zbytek roku je třeba pronajímat. Kombinace atraktivní lokality a cenové hladiny srovnatelné s tuzemskými nemovitostmi je pro ně totiž často zajímavější než vlastnictví investičního bytu v Česku,“ vysvětluje v tiskové zprávě Air Bank Marek Richter, vedoucí hypotečních služeb této banky.

Až 80 % LTV a stejný úrok jako na nemovitost v ČR

Jaké podmínky stanovuje Air Bank pro hypotéku na zahraniční nemovitost k bydlení? Jsou vlastně stejné jako pro nemovitost v ČR: nyní LTV až 80 % a úroková sazba začínající na 5,49 % ročně (květen 2023). Hypotéka na nemovitost v zahraničí totiž není novým typem hypotéky. Banka „jen“ rozšířila okruh účelů, které umožňuje financovat hypotékou se zástavou nemovitosti v ČR. A to o byty a domy v zahraničí.

Sjednání hypotéky je u Air Bank tradičně zdarma. Připomeňme i bezplatné změny výše a termínu splátek, mimořádné splátky a předčasné splacení hypotéky kdykoliv během fixace. Se zdarma předčasným splacením hypotéky přišla Air Bank na trh již v roce 2015, a od té doby přístup k předčasnému splacení nezměnila. 

Pokud už jste nemovitost v zahraničí nakoupili, také na hypotéku, můžete si ji do Air Bank také převést.

A co hypotéka přímo u zahraniční banky, s ještě nižším úrokem?

I tento krok je řešením pro koupi bydlení v zahraničí. Ale s jednou zásadní nevýhodou: Pravidla spotřebitelských půjček, především hypoték, mohou být v cizí zemi dost odlišná. Mohlo by se stát, že doplatíte na neznalost „poměrů“, které vládnou v zahraniční hypoteční legislativě.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

25.07.2022Hypotéka na rozestavěnou nemovitost zatíženou hypotékou Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
24.07.2022Hypotéka na nemovitost v záplavové oblasti Petr Rozkošný (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688