Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.04.2023 09:42:00

Amazon potěšil ziskem i prodeji v cloudové divizi

Amazon.com potěšil čtvrtletním ziskem nad odhady trhu, který podpořilo snížení nákladů a překvapivě silné prodeje v divizi cloud computingu. Akcie v rozšířeném obchodování rostly o 11 %.

Výnosy za první čtvrtletí vzrostly o 9,4 % na 127,4 miliardy dolarů, tj. nad očekávání ve výši 124,7 miliard dolarů. A provozní zisk činil 4,8 miliardy dolarů, když analytici v průměru předpokládali 3 miliardy dolarů.

Tento největší světový online prodejce a poskytovatel cloud computingu již více než rok pracuje na zefektivnění svého podnikání, aby se přizpůsobil zpomalujícímu růstu prodejů u online nakupování a ve své divizi Amazon Web Services (AWS). Společnost ruší 27 000 pracovních míst, což je největší redukce v její historii. Poslední kolo propouštění oznámené ve středu se týkalo především zaměstnanců v její cloudové divizi AWS.

A právě tržby v cloudové divizi vzrostly o 16 % na 21,4 miliardy dolarů, což je více, než předpokládala Wall Street, ale zároveň jde o páté meziroční zpomalení růstu v řadě. Někteří analytici spekulovali, že zpomalení výdajů na firemní technologie by mohlo v tomto roce zpomalit tempo růstu cloudové divize až na jednociferné číslo.

Výsledky Amazonu naznačují, že snahy společnosti snížit náklady začínají přinášet ovoce. Provozní náklady se v prvním čtvrtletí zvýšily o 8,7 %, což je nejpomalejší tempo za nejméně deset let. A segment Severní Ameriky byl poprvé od konce roku 2021 na provozní bázi ziskový.

Společnost se sídlem v Seattlu očekává v současném období končícím v červnu tržby ve výši 127 až 133 miliard USD a provozní zisk ve výši 2 až 5,5 miliardy USD. Obě čísla jsou v souladu s odhady.

Pozitivní výsledky Amazonu přichází po podobně dobrých zprávách u ostatních velkých technologických společností, jako je Alphabet, Microsoft a Meta Platforms. Microsoft, stejně jako Amazon, vykázal odolné tržby v oblasti veřejného cloudu a Google Cloud společnosti Alphabet u této divize poprvé vykázal zisk. Digitální reklamy u společnosti Meta se odrazily ode dna a po třech čtvrtletích poklesu v řadě zde začaly tržby opět růst. Amazon oznámil 21% nárůst prodejů reklamy na 9,51 miliard dolarů.

Akcie v New Yorku rostly v rozšířeném obchodování na maximum 123 USD po uzavření na 109,82 USD. Akcie za 2023 posílily o 31 %.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688