OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Podnikání  |  25.04.2023 17:02:44

ESG rozšiřuje možnosti žalob vůči šéfům v pojišťovnách

 ESG rozšiřuje možnosti žalob vůči šéfům v pojišťovnách

Job členů představenstev pojišťoven v Evropě je snový. Odvětví funguje bez problémů a manažer je osobně chráněn silnými týmy právních oddělení a manažerským pojištěním D&O. Téma ESG lze pohodlně delegovat a případně ho využít pro pozitivnější PR. Opravdu je tomu tak?

Pocit klidu a bezpečí je chiméra. Standardy ESG (ekologická, sociální a řídící oblast) byly zavedeny ze strany OSN v roce 2006, aby podporovaly pozitivní investiční praktiky a směrnice. Původně pro velké investiční fondy a manažery penzijních společností, nicméně v pojišťovnictví je téma ESG už dávno podstatným faktorem. A mnozí šéfové se nechávají oslavovat, jak se jim povedlo dosáhnout vymožeností v jim svěřených společnostech, například když ohlásili konec pojišťování uhelných projektů nebo podporu rovnosti všech zaměstnanců ve firmě. Dobrým příkladem je předseda představenstva gigantu AXA Thomas Buberl a jeho plány nulových emisí. Tentýž představitel se v praxi rovněž přímo přesvědčil, jak lidé toto téma berou vážně a jak jsou ochotni za něj jít do konfliktu.

Jak ukazují výzkumy, už dnes jsou ekologie a sociální otázky hlavními zdroji pro garance jednatelů a vedoucích pracovníků v anglosaském prostoru (v kontinentálním právu se soudy řídí zákony a rozhodování ostatních soudů berou spíše jako podpůrnou argumentaci než jako závazné postupy, v anglosaském právu je však nutné znát, jak byly řešeny předchozí případy). To nikoho neudivuje, protože rizikové třídy ESG nemají žádnou všeobecně akceptovanou specifikaci, což usnadňuje případné námitky a stížnosti, zatímco obranu to komplikuje. Firmy a odpovědní manažeři jsou neustále konfrontováni nekončícím proudem předpisů a povinností dokládat a předkládat a informovat… Tuto spoustu lze jen stěží zvládnout, a přitom to nezřídka končí žalobami. Paradoxně jsou ty společnosti, které jsou v tématu ESG proaktivní, mnohem více v ohrožení jako (dílčí) odpírači. Pokud nějaký subjekt prokazuje významné úsilí k udržitelnosti, jež se však ukáže jako neopodstatněné, přehnané nebo jinak zavádějící, může obdržet obratem dopis od právníků.

Příklad investic DWS

Jak rychle k něčemu takovému může dojít, vědí už v akciovém fondu DWS. Zavádějící reklama DWS Invest ESG Climate Tech znamenala pro investiční společnost DWS žalobu ze strany spotřebitelské centrály ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. A za odpovědnou osobu lze pokládat i odpovědného člena představenstva. Společnost investovala přes svůj „zelený“ fond do fosilního podniku a bránila se tím, že jako akcionář může účinněji působit na dění v něm. Požadavky k okamžitému vystoupení nebo na zrušení investice považoval DWS „z několika důvodů za neúčelné a nevedoucí k cíli“ – jak napsali zástupci na dotaz serveru Versicherungswirtschaftsheute. Podle vlastního vyjádření se DWS rozhodla k investici s ohledem na kritéria výluk v některých oblastech vědomě proti hranici „nulového procenta“. Toto vyjádření příliš nepomohlo a následovala žaloba za zanedbání.

Úplná rovnost

Další ožehavým sektorem je personální politika, a tedy část ESG sledující sociální oblast. S personálem firmy je třeba zacházet zcela rovnoprávně a vyváženě, a to i v oblasti mzdové, při obsazování výborů a představenstva. V německé ekonomice všeobecně, a obzvláště v odvětví pojišťovnictví, je problémem nedostatek žen. Už vícekrát akcionáři nebo postižení podali žalobu ve vztahu k diverzitě, rasové rovnosti nebo odměňování. A to určitě neskončí. Zejména mladší generace nepřipustí, aby byly podniky zapojeny do aktivit škodlivých z hlediska životního prostředí nebo sociální rovnosti. Budou zkoušet volat k odpovědnosti představenstvo, jak varuje Craig Watson, vedoucí odboru finančních rizik britské pojišťovny RSA. Je téměř nevyhnutelná situace, kdy se pojišťovnictví stane při novém definování kritérií a strategie ESG doslova hracím míčem různých zájmových skupin. Důsledkem toho bude probíhat důkladnější kontrola v due dilligence pojistitelů a nabídka lepších podmínek pro pojištění D&O pro firmy, které svá rizika ESG proaktivně řídí.

Těžké časy před Buberlem, Bätem a spol.

Zatímco dříve byly cílem žalob většinou společnosti a firmy, nyní se jím stávají představenstva a řídící pracovníci. Když byl ex-šéf globální firmy McDonalds Steve Easterbrook obviněn ze sexuálního obtěžování své zaměstnankyně, a nakonec odešel ze svého postu s milionovým odstupným, zanedlouho přistála obsílka k soudu na stole Davida Fairhursta, globálního personálního šéfa. Ten podle žaloby nedostál svým povinnostem, aby interně dohlížel na dodržování všech pravidel ohledně vztahů na pracovišti. Kurz akcií pod vlivem skandálu padal a ničil hodnotu investovanou akcionáři. A u soudu nehrálo roli, že David Fairhurst nebyl v představenstvu firmy, což zvětšuje prostor pro žaloby.

Možnost chyb a následných žalob adresovaných manažerům a vedoucím pracovníkům na základě ESG praxe a s ní souvisejících regulí podstatně vzrostl. Členové vrcholových orgánů, jako jsou představenstva, dozorčí rady a podobně, jakož i pojistitelé poskytující krytí D&O, mohou jen doufat, že tento nový trend je obejde. Proaktivní zabezpečení by bylo vhodné a doporučuje se: vítejte ve světě nových pravidel ESG a D&O.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688