ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.04.2023 16:30:00

Srovnávací přehled z roku 2022 ukazuje, že v roce 2021 zůstala úroveň státní podpory na řešení hospodářských dopadů pandemie vysoká - Státní podpora

Každoroční srovnávací přehled státních podpor poskytuje komplexní přehled výdajů EU v oblasti státní podpory na základě zpráv poskytnutých členskými státy. Evropská komise dnes zveřejnila srovnávací přehled státní podpory z roku 2022, který se týká výdajů na státní podporu v roce 2021. Tento přehled z roku 2022 ukazuje, že politika státní podpory významně přispívá k tomu, aby členské státy mohly i nadále podporovat podniky v obtížné hospodářské situaci způsobené koronavirovou pandemií, přičemž zachovává rovné podmínky na jednotném trhu.

V roce 2021 vynaložily členské státy na opatření státní podpory pro všechny cíle s výjimkou podpory pro železnice a služby obecného hospodářského zájmu přibližně 335 miliard EUR. Výsledky ukazují, že zhruba 57 % této podpory (tj. přibližně 191 miliard EUR) pomohlo podnikům, které vážně postihla koronavirová pandemie, aby zůstaly životaschopné.

Srovnávací přehled státní podpory z roku 2022 zejména ukazuje, že pokud jde o výdaje na podporu v roce 2021:

Souvislosti

Dne 19. března 2020 byl přijat dočasný rámec státní podpory, který členským státům umožňuje využít plnou flexibilitu stanovenou v pravidlech státní podpory, a během rozšíření onemocnění koronavirem tak podpořit ekonomiku. Tento dočasný rámec byl několikrát pozměněn: 3.dubna, 8. května, 29. června a 13. října 2020 a 28. ledna a 18. listopadu 2021. Jak bylo oznámeno v květnu 2022, dočasný rámec pro COVID-19 nebyl prodloužen (kromě několika výjimek) nad stanovený termín skončení platnosti 30. června 2022.

Dočasný rámec pro COVID-19 doplnil řadu možností, které mají členské státy k dispozici – např. opatření na odškodnění podniků za škody, které jim byly přímo způsobeny mimořádnými okolnostmi, nebo opatření na pomoc podnikům, jež se potýkají s nedostatkem likvidity a potřebují naléhavou nouzovou pomoc.

Dne 23. března 2022 přijala Komise rovněž dočasný krizový rámec pro státní podporu, aby mohly členské státy využít flexibilitu stanovenou v pravidlech státní podpory a podpořit tak hospodářství v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Dočasný krizový rámec byl změněn 20. července a 28. října 2022, aby doplnil balíček opatření týkajících se připravenosti na zimu, a v souladu s plánem REPowerEU, jakož i s nařízením o intervenci v mimořádné situaci s cílem řešit vysoké ceny energie (nařízení (EU) 2022/1854) a návrhem nového nařízení o mimořádné situaci předloženým Komisí s cílem řešit vysoké ceny plynu v EU a zajistit bezpečnost dodávek během této zimy.

Dne 9. března 2023 přijala Evropská komise nový dočasný krizový a transformační rámec, který má v souladu s průmyslovým plánem Zelené dohody podnítit opatření podpory v odvětvích, jež jsou klíčová pro přechod na hospodářství s nulovými čistými emisemi. Nový rámec mění a z části prodlužuje dočasný krizový rámec, který byl přijat dne 23. března 2022, aby členským státům umožnil využít flexibilitu stanovenou v pravidlech státní podpory a v kontextu války Ruska proti Ukrajině tak podpořit ekonomiku. Spolu se změnou obecného nařízení o blokových výjimkách, kterou Komise v tentýž den schválila, pomůže dočasný krizový a transformační rámec urychlit investice a financování, pokud je o výrobu čistých technologií v Evropě. Pomůže také členským státům uskutečňovat konkrétní projekty, které jsou zařazeny do jejich vnitrostátních plánů oživení a spadají do jejich oblasti působnosti.

Od května 2012 Komise navíc provádí ambiciózní program reforem státní podpory („modernizace státní podpory“) se třemi úzce souvisejícími cíli: i) podporovat růst na posíleném, dynamickém a konkurenčním vnitřním trhu; ii) zacílit prosazování předpisů na případy s největším dopadem na vnitřní trh a iii) racionalizovat pravidla a urychlit rozhodování.

Modernizace státní podpory umožnila členským státům rychle realizovat státní podporu, která podporuje investice, hospodářský růst a tvorbu pracovních míst, a Komise tak může svou kontrolu státní podpory zaměřit na případy, které mohou nejvíce narušit hospodářskou soutěž.

Dne 7. ledna 2019 zahájila Komise v souladu s pokyny Komise pro zlepšování právní úpravy hodnocení pravidel, která byla přijata v rámci modernizace státní podpory, mimo jiné včetně Pokynů pro státní podporu v oblasti životního prostředí a energetiky a sdělení o významných projektech společného evropského zájmu. Hodnocení mělo podobu „kontroly účelnosti“. Cílem bylo poskytnout základ pro rozhodnutí o tom, zda stávající pravidla dále prodloužit nebo případně aktualizovat.

Výsledky hodnocení jsou shrnuty v pracovním dokumentu útvarů Komise. Milníky kontroly účelnosti jsou uvedeny na portálu pro zlepšování právní úpravy. Všechna příslušná pravidla státní podpory, včetně již pozměněných pravidel, jsou k dispozici zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688