Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.04.2023 17:12:00

Dlouhodobý růst dividend u amerických akcií a pár úvah o jejich hodnotě

Podle Goldman Sachs implikují futures na dividendy v indexu SPX pouze 1 % roční růst dividend v následujících deseti letech. Od roku 1950 přitom bylo minimum na 2,2 % ročně. To je samo sebou zajímavá anomálie, ale věnovat bych se zde dnes chtěl zejména tomu, jak se dividendy chovaly standardně. A jak to může souviset se současnými cenami a valuacemi akcií.

1. 6 % pro zisky i dividendy: Nedávno jsem zde trochu rozebíral analýzy od Deutsche Bank a RIA, podle kterých se velmi dlouhodobý růst zisků obchodovaných firem v USA pohybuje někde mezi 6 – 7 %. Hodnota akcií je přitom dána požadovanou návratností a dlouhodobým růstem zisků, respektive dividend. Pokud bychom pak předpokládali, že i v budoucnu se budou zisky zvyšovat v průměru o nějakých 6 %, výrazně to ulehčí odhady hodnot akcií (stačí pak v podstatě jen odhadnout „správnou“ rizikovou prémii“ – viz níže.

Goldman Sachs v následujícím grafu ukazuje zmíněná očekávání zabudovaná v cenách futures, k tomu ono předchozí minimum z počátku šedesátých let. Z mého pohledu ale hlavně dlouhodobý průměr desetiletého růstu dividend, který je podobně jako u zisků u 6 % ročně. Zdá se tedy, že nedochází k žádnému strukturálnímu posunu ve výplatním poměru POR – poměru dividend k ziskům. Obojí roste cca stejně (detailní pohled na POR ale ukazuje znatelné fluktuace).

1
Zdroj: Twitter

2. 6 % a současné ceny akcií: Goldman Sachs se ve svých predikcích pro následujících 10 let nepouští do žádných velkých dobrodružství. V tom smyslu, že jím předpovídaný růst ve výši 6,2 % je hodně blízko onomu historickému standardu. A zároveň samozřejmě vysoko nad zmíněným 1 % u futures. Tento trh ale nechám stranou, podívejme se na implikace oněch 6 %:

Výnosy desetiletých vládních dluhopisů se nyní v USA pohybují kolem 3,5 %, pokud bychom počítali s rizikovou prémií trhy ve výši 5,5 %, požadovaná návratnost by se pohybovala na 9 %. Index SPX za minulý rok vyplatil dividendu na akcii ve výši 67 dolarů. S předpokladem pokračujícího 6 % dlouhodobého růstu dividend by současná hodnota jejich budoucího toku 2220 dolarů. Na současnou hodnotu indexu 4100 bodů se v této úvaze dostaneme až ve chvíli, kdy snížíme rizikovou prémii z 5,5 % na 4,1 %. Je to hodně velký skok?

Například Damodaran odhadoval prémii amerického trhu na počátku letošního roku na téměř 6 % a těžko tvrdit, že by nyní měla být nižší. Credit Suisse ve své studii z roku 2019 uvádí dlouhodobou prémii pro americký trh na 5,5 %. Což je číslo, které po zhlédnutí řady studií a dat používám i já*. Z této perspektivy by pak byla prémie zabudovaná do současné výše indexu (tedy 4,1 %) poměrně dost nízko. Jinak řečeno, z uvedeného mi (opět) vyplývá, že americké akcie jsou přes všechny hovory o medvědech, recesích, stagflacích a podobně naceněny na něco mnohem lepšího. A to ani neberu v úvahu vysoký rozdíl mezi bezrizikovými sazbami a očekávaným tempem růstu zisků*.

*Občas tu poukazuji na určitý nešvar, který je na trhu hodně rozšířen. Je jím kalkulace rozdílu mezi obráceným PE (tedy ziskovým výnosem) a výnosy dlouhodobějších vládních dluhopisů. Tento rozdíl má sám o sobě určitou vypovídací hodnotu, ale ani zdaleka není rizikovou prémií trhu, za kterou je často vydáván.

**3,5 % vs. 6 % růst zisků implikuje, že tempo růstu ekonomiky by bylo znatelně nad výnosy dluhopisů. Nebo bude nominální růst ekonomiky blíž k 3,5 %, ale znatelně poroste podíl zisků na celkových příjmech. Obojí by znamenalo pro akcie notně vlídné prostředí.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688