army.cz (MO ČR)
Armáda  |  23.02.2023 12:02:19

Ministryně obrany informovala o detailech odtajněné vojenské pomoci Ukrajině

Ministryně obrany informovala o detailech odtajněné vojenské pomoci UkrajiněDalší fotografie Další fotografie

23.2.2023

Ministryně obrany informovala o detailech odtajněné vojenské pomoci Ukrajině

Autor: odbor komunikace MO

Česká republika se od začátku války velmi aktivně zapojuje do mezinárodní pomoci Ukrajině i dodávkami vojenského materiálu. Detaily dodávek byly do této chvíle v utajeném režimu a nebylo možné je z bezpečnostních důvodů dříve blíže specifikovat. Vedení ministerstva však opakovaně slíbilo, že tyto informace budou zveřejněny, jakmile toto bezpečnostní riziko pomine. Včera vláda pověřila ministryni obrany Janu Černochovou, aby veřejnost informovala o detailech vojenské pomoci Ukrajině v roce 2022.

Na dnešní tiskové konferenci ministryně spolu s náčelníkem Generálního štábu AČR Karlem Řehkou veřejnost ubezpečila, že AČR na Ukrajinu daruje pouze techniku, jejíž vyřazení nijak neohrožuje bezpečnost a obranyschopnost naší země.

Česká republika Ukrajině darovala materiál za cca 4,9 mld. . Jednalo se například o leteckou techniku, tanky, bojová vozidla či samohybné houfnice (soupis veškerého darovaného vojenského materiálu je uveden v příloze). Letos má vláda v plánu pomoci Ukrajině materiálem v hodnotě cca 2 mld. . Celkem bylo za rok z České republiky na Ukrajinu dodáno od státu a soukromých subjektů 89 tanků, 226 bojových a obrněných vozidel nebo 38 houfnic. Jako kompenzaci od spojenců za pomoc Ukrajině obdržela Česká republika 15 tanků Leopard 2A4 od Německa a od Spojených států osm vrtulníků a 306 mil. dolarů. Kromě toho českou pomoc kompenzuje i EU z Evropského mírového fondu, v lednu to byla první platba ve výši 6,5 mil. Euro.

Česká republika patří díky celkovému objemu dodávek z darů AČR, vládního financování, sbírky veřejnosti koordinované našim ministerstvem a dodávkami na komerční bázi, které jsou také řešeny ve spolupráci s rezortem obrany, mezi hlavní dodavatele vojenské techniky Ukrajině. Jak v absolutních číslech, tak v poměru k velikosti země,“ uvedla ministryně obrany.

Zbraně na Ukrajinu posílají také čeští zbrojaři. Odhadovaná hodnota udělených exportních licencí českého vojenského materiálu dosáhla 68 miliard koruna a uskutečněný export do této doby cca 30 mld. .

„Rychlost a rozsah pomoci v podobě dodávek vojenského materiálu je nyní to, co zachraňuje životy ukrajinských vojáků, kteří bojují i za nás. Postup Západu byl jednotný a musí být jednotný a účinný i nadále. To znamená nejen, že naše kolektivní pomoc Ukrajině bude nadále pokračovat, ale i to, že ji urychlíme a navýšíme, ať už jde o dodávky munice, náhradních dílů nebo oprav techniky,“ doplnila ministryně.

Armáda ČR kromě toho plánuje vycvičit 4 tisíce ukrajinských vojáků, což bude představovat výdaj ve výši cca 1 mld. . Do konce loňského roku bylo na území ČR vycvičeno až 800 příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny.

„Ke sklonku minulého roku jsme vycvičili více než 600 příslušníků mechanizovaného praporu a 50 specialistů ve třech oblastech, a to zdravotníků, specialistů chemického vojska a specialistů ženijního vojska,“ upřesnil náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka. Armáda ČR je navíc jednou z mála, která dokáže vycvičit do úrovně prapor. Tato schopnost je podle Řehky Ukrajinci velmi ceněna a zmiňována na mezinárodních fórech. Výcvik je přínosem i pro české vojáky kvůli zkušenostem ze současného válčení.

Kromě výcviku polních jednotek zvažuje ministerstvo obrany školení nejnižších důstojníků. Zázemí a odbornost pro takové školení může poskytnout Univerzita obrany v Brně.

Resort obrany také koordinuje sbírky a další formy pomoci Ukrajině. Ukrajinské ambasádě v Praze poslali dárci přes 1,5 miliardy korun. Česko je navíc pravděpodobně první zemí, kde se lidé složili například na tank či salvové raketomety.

Resort obrany také funguje jako zprostředkovatel další pomoci Ukrajině. Ministerstvu se například podařilo dojednat, že Spojené státy a Nizozemsko společně zaplatily renovaci 90 českých tanků T-72 a dodávku 100 kusů protiletadlových a protidronových systémů MR-2, známých pod jménem Viktor, pro ukrajinskou armádu.

Česko nyní vyjednává s Nizozemci i možnost spolupráce při odhalování a dokumentaci válečných zločinů na Ukrajině. Pokud bude dohoda uzavřena a parlament bude souhlasit, bude se jednat o příslušníky vojenské policie, které bychom vyslali, aby monitorovali situaci. Bude to podobné jako ve státech bývalé Jugoslávie.

Pomoc Ministerstva obrany ČR však nebyla jen v oblasti vojenského materiálu. V zařízeních resortu bylo poskytnuto ubytování více než tisícovce uprchlíků a ve vojenských nemocnicích v ČR byly ošetřeny desítky zraněných ukrajinských vojáků.

Příloha:

  • letecká technika - 4 ks
  • tanky - 38 ks
  • bojová vozidla pěchoty - 55 ks
  • průzkumná chemická vozidla - 5 ks
  • automobily - 47 ks
  • samohybné kanónové houfnice - 13 ks
  • náboje pro dělostřelectvo 27 518 ks
  • raketomety - 12 ks
  • rakety pro raketomety - 4 900 ks
  • pancéřovky - 8 022 ks
  • minomety - 128 ks
  • miny pro minomety - 17 400 ks
  • protiletadlové prostředky - 291 ks
  • ruční střelné zbraně krátké - 30 025 ks
  • ruční střelné zbraně dlouhé - 11 233 ks
  • náboje pro ruční střelné zbraně - 4 263 000 ks
  • vojenský zdravotnický materiál
  • materiál radiační, chemické a biologické ochrany
  • vojenská výstroj
  • PHM, náhradní díly, přepravní a ostatní materiál


Tisková konference o detailech odtajněné vojenské pomoci Ukrajině
Autor: Pavel Křemen
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688