Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  18.02.2023 16:58:50

Příští týden ještě výsledková sezóna, indexy IFO i ZEW, sentiment z Michiganu, zápis FOMC a odhad HDP za 4Q22

V uplynulém týdnu se investoři zaměřovali na makroekonomická data, komentáře centrálních bankéřů USA a na pozadí na doznívající výsledkovou sezónu. Úzce sledovaná data z americké spotřebitelské inflace CPI za leden sice snížily míru dynamiky meziročního růstu, ale ne tolik jak trh očekával (6,4 vs. oček. 6,2 po 6,5 % r/r). Další data jako silnější maloobchodní tržby (3,0 vs. oček. 2,0 po -1,1 % m/m) jen podpořily spekulace na silnější monetární restrikci, než trh doposud odhadoval. Komentáře některých centrálních bankéřů USA (např. Bullard) navíc tyto úvahy dále podpořily. Výsledková sezóna dle očekávání pouze dokreslovala neutrální vyznění, které však neobsahuje negativní scénář. Především vliv makroekonomických indikátorů a odhad budoucího vývoje měnové politiky USA krotily kladné naladění investorů vůči rizikovým aktivům ze začátku roku. Konkrétně pak americký index S&P 500 ustoupil o 0,7 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 naopak předvedla růst o 1,4 % t/t. Důvodem je větší zastoupení bank v evropském indexu, které naopak reagují pozitivně na zvyšující se sazby. Domácí index PX reagoval podobně jako zbytek Evropy a přidal 1,4 % t/t na 1399,3 bodu.

Společnosti na BCPP

Kofola ČeskoSlovensko reportovala vybraná předběžná čísla za loňský rok. Tržby loni přidaly 18,7 % na 7,88 mld. , v souladu s očekáváním trhu, přičemž růst byl z největší části tažen opakovaným zvyšováním cen. Zisk před odpisy EBITDA loni dosáhl 1,11 mld. , mírně nad očekáváním 1,09 mld. . Výsledek 1,11 mld. také stojí mírně nad sníženým výhledem managementu, který loni na podzim počítal spíše s výsledkem okolo 1,08 mld. . Management očekává, že tržby letos porostou o cca 12 % a EBITDA bude činit 1,1 – 1,25 mld. , nad naším odhadem 1,07 mld. Díky očekávanému zlepšení hospodaření management také indikoval, že by dividenda vyplacená za r. 2022 mohla přesáhnout loňských 11,3 (4,5% hrubý div. výnos). Titul zakončil týden na 246 (-1,6 % t/t).

Photon Energy zveřejnil čísla za čtvrtý kvartál minulého roku. EBITDA dosáhla 1,21 mil. EUR (+17 % r/r) při tržbách 26,4 mil. EUR (+125 % r/r). Za celý rok pak tržby na úrovni 94,2 mil. EUR i EBITDA 24,1 mil. EUR překonaly výhled managementu (85 mil. EUR, respektive 24 mil. EUR). Společnost zároveň zveřejnila výhled na tento rok, kde očekává tržby 150 mil. EUR a EBITDA 29 mil. EUR. Celkově byly výsledky mírně pozitivní vzhledem k překonání celoročních cílů. Titul zakončil týden na 68 (+4,0 % t/t).

Pavel Tykač v rámci rozhovoru pro podcast Českého rozhlasu řekl, že by chtěl prostřednictvím svých společností navýšit podíl v Monetě ke dvaceti procentům, což je hranice schválená ze strany ČNB. Ke konci minulého roku držel prostřednictvím společnosti Manecomte 10,39 % akcií banky. V rámci navýšení podílu plánuje oslovit skupinu PPF, případně pak i další akcionáře. Záměr dále navyšovat svůj podíl Pavel Tykač uvedl již dříve. Moneta zakončila týden na 86,7 (+3,0 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Moneta (86,7 , +3,0 % t/t). Titul reagoval pozitivně na informace z rozhovoru s Pavlem Tykačem ohledně jeho záměru dále navýšit podíl v bance. Vývoj rovněž navazoval na solidní zveřejněné výsledky a výhledy. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Pilulka (680 či -4,2 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací. Odhadujeme, že akcie reagovala na poslední data o maloobchodních tržbách, respektive výsledku e-commerce, které mají nadále nepříznivý vývoj.

Výhled na příští týden

V pondělí je v USA státní svátek a finanční trhy tak zůstanou zavřené. Tato skutečnost ovlivní pondělní aktivitu i na ostatních trzích. Ve zbytku týdne se bude sledovat doznívající výsledková sezóna a zápis z posledního zasedání FOMC. Jak jsme již dříve avizovali, tak by končící výsledková sezóna již neměla významněji zasáhnout do celkového neutrálního vyznění. Samozřejmě dotčené společnosti mohou výrazněji reagovat na zveřejněná data. Připomenutí jestřábího vyznění posledního zasedání Fedu může na trh přinést nervozitu, která se může projevit v obezřetnosti investorů vůči rizikovým aktivům. Celkově tak očekáváme nervóznější obchodování především směrem ke středě (zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC), která může dále podpořit realizaci zisků.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční zápis z posledního zasedání FOMC, který by měl zopakovat odhodlání centrálních bankéřů dále zvyšovat sazby a udržet je zvýšené po delší období, čtvrteční druhý odhad HDP za 4Q22 (oček. beze změny 2,9 % % q/q annualizovaně) a páteční data spotřebitelského sentimentu měřeno univerzitou v Michiganu za únor (oček. beze změny 66,4 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly ukázat zlepšení jak ve vnímání současné situace, tak ve výhledu, středeční spotřebitelskou inflaci CPI za leden (beze změny 8,7 % r/r), indexy IFO, které by měly vykázat zlepšení ve všech segmentech.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688