mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  28.07.2023 00:00:00

Základní informace o Nové zelené úsporám - časté dotazy, otázky a odpovědi. Co je Nová zelená úsporám? Pro koho je dotační program Nová zelená úsporám určen?

Co je Nová zelená úsporám?

Dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ) se zaměřuje se na podporu energeticky úsporných opatření v rodinných a bytových domech – od zateplení přes obnovitelné zdroje energie až po pasivní výstavbu. Nově pokrývá i adaptační opatření reagující na změnu klimatu. Program odstartoval v roce 2014 a do roku 2021 jím prošlo více jak 89 tisíc žádostí za 20 miliard korun. Díky tomu patří k nejefektivnějším a nejdostupnějším dotačním programům v České republice.

V nové etapě, která začala na podzim 2021, se program rozšířil o podporu energetických úspor u bytových domů po celé České republice a program Dešťovka, který je určen na podporu zachytávání a využívání dešťové vody. Více

 

Pro koho je dotační program Nová zelená úsporám určen?

Program je určen přímo občanům, majitelům a stavebníkům rodinných a bytových domů z celé ČR.  O dotaci mohou tedy žádat vlastníci stávajících rodinných domů a rekreačních objektů užívaných k trvalému bydlení, vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek (tzv. řadové domky) a příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky.

Kolik je prostředků v programu? Jsou peníze rozděleny pro jednotlivé kraje nebo oblasti podpory apod.?

Program Nová zelená úsporám je financován z nástroje na podporu oživení a odolnosti (RRF – Recovery and Resilience Facility) v rámci Národního plánu obnovy. V prvních letech 20212025 je objem prostředků 19 miliard korun. Tato částka není rozdělována mezi kraje, rozděluje se pouze podle požadavku na oblasti opatření. Na renovace a výstavbu rodinných a bytových domů je stanoveno 10 miliard korun, na výměnu nevyhovujících zdrojů tepla za obnovitelné zdroje energie (OZE) a samostatné instalace OZE 8,5 miliard korun a půl miliardy je připraveno na environmentální vzdělávání a osvětu. Od roku 2026 bude program financován z podílu na výnosu dražeb emisních povolenek (cca 4 miliardy /rok), případně z Modernizačního fondu.

Jak vysokou dotaci dostanu z Nové zelené úsporám?

Výsledná částka je ovlivněna rozsahem a kvalitou provedených opatření a na tom, zda úpravy budete provádět u rodinného či bytového domu. Obecně platí, čím lepší konečné parametry vašeho domu, tím vyšší finanční podpora. Doporučujeme proto podívat se na dům komplexně, zvážit všechny možnosti úspor a zkombinovat více opatření.

Příspěvky se pak pohybují od desítek po stovky tisíc korun, u bytových domů v řádech milionů korun. Pro bližší představu se podívejte do sekce Úspěšné projekty nebo použijte online Dotační kalkulačku pro rodinné domy.

Od kdy do kdy probíhá příjem žádostí v Nové zelené úsporám?

Příjem žádostí je otevřen od 12. října 2021. Podání a celá administrace žádosti probíhá online přes Agendový informační systém SFŽP ČR, dostanete se do něj přes zelené tlačítko “Podat žádost“.

Žádosti je možné podávat do 30. června 2025 do 15:00 nebo do vyčerpání alokace. Upozorňujeme, že do tohoto data je nutné také doložit dokumenty o realizaci projektu.

Kde a jakým způsobem podám žádost o dotaci?

Žádost podáte online přes Agendový informační systém SFŽP ČR, do kterého se dostanete kliknutím na tlačítko Podat žádost na webu novazelenausporam.cz. K podání žádosti musíte mít aktivovanou tzv. elektronickou identifikaci (identitu občana), kterou prokážete při vstupu do systému svoji totožnost. Identitu budete potřebovat i v případě, kdy za vás žádost o dotaci bude vyplňovat jiná, zplnomocněná osoba (příbuzný či zpracovatel). Podrobný návod, jak získat identitu občana a jak podat žádost naleznete na stránce Jak na to.

Je možné se o dotaci ucházet, i když už mám projekt zrealizovaný?

Ano, žádost můžete podat i po realizaci opatření. Zároveň ale platí, že nelze podpořit opatření, která byla provedena před rozhodným datem pro způsobilost výdajů. To je u standardní Nové zelené úsporám 1. leden 2021 a u Nové zelené úsporám Light pro seniory a domácnosti s nízkými příjmy 12. září 2022.

V případě žádostí podaných v režimu GBER nemůže být žádost podána po realizaci opatření a způsobilost výdajů se počítá až po podání žádosti. Před tímto datem nemůže být projekt zahájen. Za zahájení se považuje odeslání rozhodnutí o výběru nejvhodnější nabídky ve výběrovém řízení.

Kolik peněz budu muset pokrýt ze svého?

Dotace je vždy vyplácena zpětně po realizaci opatření. S určitou vstupní investicí tedy musíte počítat. Až 50 % nákladů ale můžete dostat zpět v podobě dotace. Díky nově zavedeným bonusům to může být dokonce až 60 %. Důležité je ale zdůraznit, že realizace úsporných opatření na domě se vám pozitivně promítne i do provozních výdajů za energie, tudíž ve finále ušetříte více.

Jak se zaokrouhlují parametry, které slouží pro stanovení výše podpory?

Parametry, které slouží pro výpočet výše podpory, jako je součet ploch konstrukcí v m2, objem nádrží v m3, výkony v kW a kapacita v kWh se zaokrouhlují na dvě desetinná místa (setiny) směrem dolů. Např. instalovaný výkon fotovoltaické elektrárny 5,256 kW se zaokrouhlí na 5,25 kW.

Musím pro realizaci opatření využít pouze odborníky ze seznamu specialistů?

Ne, seznam slouží pouze pro rychlé vyhledání specialistů z vašeho okolí, kteří vám mohou být nápomocni při realizaci opatření. Můžete zvolit i jiné (např. pokud s nimi máte dobré předchozí zkušenosti nebo mají pozitivní reference od vašich přátel). V řadě případů může posudek zpracovat i dodavatelská firma.

 

Jak závazný je seznam výrobků?

Seznam výrobků a technologií není závazný. Pokud využijete výrobky, které nejsou uvedeny v seznamu, doložíte při dokládání realizace dokumenty prokazující technické vlastnosti použitých výrobků. Nové výrobky je možné registrovat na webové stránce Pro odborníky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688