mzv.cz (MZv ČR)
Evropská unie  |  20.12.2022 15:09:00

V Bruselu jednali ministři EU pro digitalizaci

V Bruselu jednali ministři EU pro digitalizaci

06.12.2022 / 18:00 | Aktualizováno: 20.12.2022 / 15:09

Digitální agenda byla jedním z výrazných témat končícího českého předsednictví. Ministři sedmadvacítky se sešli na zasedání Rady pro telekomunikace 6. prosince 2022 v Bruselu. Jednali o regulaci umělé inteligence, rozšíření elektronické identity, digitálním vzdělávání nebo IT vybavení pro Ukrajinu

„V průběhu předsednictví jsme pracovali na řadě otevřených legislativních návrhů. Jsem velmi rád, že i díky výborné práci našich diplomatů se u dvou z nich podařilo nalézt jednomyslnou shodu všech členských států, kterou dnes stvrdili ministři,“ řekl Ivan Bartoš, vicepremiér pro digitalizaci, který předsedal dnešnímu jednání Rady pro telekomunikace.

Ministři posvětili shodu Rady EU nad textem návrhu nařízení k umělé inteligenci (tzv. AI akt). Jedná se o první zastřešující evropskou legislativu, která se věnuje využití technologií založených na AI. Záměrem je zajistit, aby tyto systémy vznikaly a fungovaly v souladu s lidskými právy a hodnotami Evropské unie, jako je např. právo na soukromí, důvěryhodnost a transparentnost.

EU tímto návrhem mimo jiné zcela zakazuje využívání některých technologií, jako jsou systémy hodnotící chování občanů na veřejnosti (tzv. social scoring, který známe z Číny) nebo systémy využívající podprahové techniky. Návrh českého předsednictví v Radě EU přináší i řadu podpůrných opatření pro další rozkvět tohoto odvětví v Evropě.

K zásadnímu posunu během doby trvání českého předsednictví došlo u návrhu elektronické identity (tzv. eIDAS2). Cílem návrhu je, aby občané a firmy mohli napříč EU využívat bezpečně a jednoduše digitální identitu při komunikaci se státem, ale i při využívání komerčních služeb. Návrh zavádí tzv. digitální peněženku, kterou budou moci občané používat ve formě mobilní aplikace.

Chystaná aplikace usnadní vyřizování nejrůznějších záležitostí s úřadem či firmou napříč EU. Zároveň si budou moci uživatelé nahrát do aplikace řadu dalších dokumentů jako např. řidičský průkaz, osvědčení o dosaženém vzdělání a kvalifikacích. Digitální podoba těchto dokumentů bude rovnocenná papírové verzi. Na finální podobě obou výše zmíněných návrhů se musí nyní shodnout Rada EU spolu s Evropským parlamentem a Evropskou komisí.

Ministři se v Bruselu věnovali také tématu digitálního vzdělávání. Podle posledních výsledků DESI indexu si pouze 54 % dospělé evropské populace osvojilo základní digitální dovednosti a EU také trápí enormní nedostatek IT expertů, zejména v oblasti kybernetické bezpečnosti. Ministři proto vedli diskusi o tom, jak tento trend zvrátit.

„Otázka digitálních dovedností je naprosto klíčová k tomu, aby se nám dařilo využívat benefity digitální transformace naplno. S využitím finančních zdrojů z evropských programů se budeme v příštím roce v České republice této oblasti věnovat prioritně. Plánujeme například rozvinout silnou spolupráci se soukromým sektorem a neziskovými organizacemi,“ dodává Ivan Bartoš.

Za virtuální účasti náměstkyně ukrajinského vicepremiéra pro digitalizaci Valeryi Ionan projednali ministři a Evropská komise aktuální kroky na podporu Ukrajiny v dodávkách IT vybavení a spolupráci v oblasti digitálního vzdělávání.

Českému předsednictví se podařilo finálně dojednat dva nelegislativní návrhy, které byly dnes na Radě formálně schváleny. Prvním je politický program Digitální dekáda 2030, který stanovuje cíle, jež má v digitální transformaci EU splnit do roku 2030. Cíle se týkají oblastí digitálního vzdělávání, konektivity, digitalizace podniků a digitálních veřejných služeb. Druhým dojednaným návrhem je Evropské prohlášení o digitálních právech a zásadách pro digitální dekádu, kterým by se měli řídit jak zákonodárci, tak i nevládní organizace a soukromé společnosti. Smyslem prohlášení je vytvořit na člověka orientované, bezpečné a otevřené digitální prostředí.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688