mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.04.2024 17:11:00

Ministr Lipavský jednal na dubnové Radě EU pro zahraniční věci v Lucemburku

22.04.2024 / 17:06 | Aktualizováno: 22.04.2024 / 17:11

V Lucemburku se v pondělí 22. dubna 2024 sešli ministři zahraničních věcí členských států EU na pravidelném zasedání Rady EU (FAC). Českou delegaci vedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Hlavními tématy jednání byly ruská agrese proti Ukrajině, situace na Blízkém východě a Súdán.

Na úvod prvního letošního zasedání v Lucemburku se ministři věnovali vojenské podpoře Ukrajiny. Kromě ministrů zahraničních věcí byli k tomuto bodu přizváni i ministři obrany členských států EU. Za Česko přítomen náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec. Prostřednictvím videokonference se připojili také ukrajinští ministři zahraničí a obrany. Šéf české diplomacie ocenil širokou odezvu, se kterou se setkala česká muniční iniciativa. Díky příspěvkům řady států se Ukrajině v následujících měsících dostane potřebných dodávek munice. Vzhledem k masivním ruským útokům zejména na civilní cíle a infrastrukturu je klíčová pomoc EU a jejích členských států i v řadě dalších oblastí, zejména v souvislosti s protivzdušnou obranou. „Musíme dělat vše pro zastavení ruského imperialismu. Česko je díky muniční inciativě, skrze kterou jsme zajistili již 500 000 kusů munice, jedním z tahounů v podpoře Ukrajiny. Je ale důležité zaměřit se také na obranu ukrajinského vzdušného prostoru, skrze který Rusko provádí barbarské útoky na energetickou infrastrukturu“ uvedl ministr Lipavský.

Česko dále opětovně potvrdilo svou podporu mírovému plánu prezidenta Zelenského. Minulý týden proběhlo v Praze úspěšné setkání pracovní skupiny k radiační a jaderné bezpečnosti, jednomu z deseti témat mírového plánu. Ministr Lipavský podpořil též další sankce vůči Rusku a využití výnosů z imobilizovaných ruských aktiv na vojenskou podporu Ukrajiny.

Dalším bodem na programu byla diskuze o situaci na Blízkém východě. Nedávný bezprecedentní a rozsáhlý íránský útok na Izrael vyžaduje adekvátní odezvu ze strany EU. Ministr Lipavský proto na jednání podpořil rozšíření jak sektorového, tak geografického záběru sankčního režimu EU vůči Íránu. Česko také zdůraznilo nutnost okamžitého a bezpodmínečného propuštění izraelských rukojmí, kteří jsou stále drženi příslušníky Hamásu na území Gazy. Šéfové evropských diplomacií se také věnovali pokračující kritické humanitární situaci v Pásmu Gazy. Zde je stěžejní dosažení humanitární pauzy a zajištění dodávek humanitární pomoci civilnímu obyvatelstvu.

Na závěr se jednání věnovalo situaci v Súdánu. Konflikt v Súdánu vedl k největší uprchlické krizi současnosti, kdy je počet vyhnaných a vnitřně vysídlených osob odhadován na 11 milionů. Více než 17 milionům lidí hrozí hladomor. Ministři zahraničí členských států EU ocenili příslib humanitární pomoci ve výši 2,1 miliard eur, který byl výsledkem mezinárodní humanitární konference k Súdánu v Paříži dne 15. dubna. Česko vyjádřilo podporu všem snahám o zprostředkování příměří a také přijetí nových sankcí vůči subjektům na obou stranách konfliktu.

Ministr Lipavský jednal na dubnové Radě EU pro zahraniční věci v Lucemburku

Ministr Lipavský jednal na dubnové Radě EU pro zahraniční věci v Lucemburku

Ministr Lipavský jednal na dubnové Radě EU pro zahraniční věci v Lucemburku

Ministr Lipavský jednal na dubnové Radě EU pro zahraniční věci v Lucemburku

Ministr Lipavský jednal na dubnové Radě EU pro zahraniční věci v Lucemburku

Ministr Lipavský jednal na dubnové Radě EU pro zahraniční věci v Lucemburku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688