Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Letecká doprava  |  12.12.2022 14:10:24

Nový žebříček hodnotí letiště a aerolinie z celého světa. Letiště Václava Havla skončilo na 141. místě, ČSA obsadily 53. místo

Dokončení spojení se předpokládá v roce 2028

Německá společnost AirHelp dnes po dvouleté pauze zveřejnila pravidelný žebříček AirHelp Score, který hodnotí letiště a aerolinky po celém světě. Z celkového počtu 151 hodnocených letišť se Letiště Václava Havla umístilo na 141. místě, první příčku obsadilo letiště Tokyo Haneda International Airport. Jedničkou v kvalitě poskytovaných služeb se stejně jako v roce 2019 staly aerolinky Qatar Airways, Czech Airlines (ČSA) skončily ze 64 hodnocených na 53. místě.

AirHelp hájí práva pasažérů a uděluje skóre

Posláním společnosti AirHelp je hájení práv cestujících, zákazníků leteckých společností. Hlavní kritéria hodnocení u letišť byly včasné přílety, názory zákazníků a řešení národků pasažérů na kompenzace. U aerolinek se hodnotí včasný přílet, názory zákazníků, restaurace a obchody na letišti. Za jednotlivá kritéria uděluje Airhelp body, tzv. skóre, které poté srovnává s ostatními.

Česká republika v hlubinách žebříčku

První místo v kategorii aerolinií obsadily Qatar Airways s počtem 8,11 bodů, které již po osmé obhájily své prvenství. Se skoro polovičním počtem bodů (4,69) se na opačném konci žebříčku umístily China Eastern Airlines. Na druhém místě skončily aerolinky United Airlines s celkovým skóre 8,07 bodů, třetí příčku obsadily Qantas s 8,02 body, přičemž tato aerolinka byla nejlépe hodnocenou v kategorii řešení nároků na kompenzace. České aerolinky Czech Airlines se umístily z počtu 64 na 53. místě s celkovým skóre 5,87. Nejhorší počet bodů (2,45) přitom získaly za řešení nároků na kompenzace (oproti roku 2019 s 5,2 body si letos značně pohoršily). V nejhorší desítce se objevily aerolinie jako Air Canada (56. místo) nebo Ryanair (63. místo).

Do žebříčku byly zahrnuty všechny lety v období 1. ledna až 31. října 2022.


Japonsko hraje prim

Nejlépe hodnocenými letišti se staly japonské Tokyo Haneda International Airport, které získalo 8,83 bodů z 10 a stalo se rovněž nejoblíbenějším letištěm cestujících. Za ním následují brazilské Recife/Guararapes–Gilberto Freyre International Airport s 8,52 body a japonské Tokyo Narita International Airport s 8,49 body, které se v roce 2019 umístilo až na 62. příčce v žebříčku. České Letiště Václava Havla skončilo mezi posledními na 141. místě s 6,8 body. Nejnižší skóre přitom české letiště získalo za včasnost letů (6,19 bodů), názory cestujících se ustálily na 7,75 bodech, obchody a restaurace získaly skóre 7,68. Největšího zlepšení dosáhlo mezinárodní letiště v Dubaji, které se vyhouplo ze 102. na 9. místo.

Hodnocení cestujících proběhlo rovněž v období 1. ledna až 31. října 2022, sesbíráno bylo celkem 9 300 dotazníků.



O AIRHELP

Společnost AirHelp byla založena v roce 2013 v Berlíně. Je největší světovou firmou, která se zabývá kompenzacemi za zrušené či zpožděné lety a komplikacemi cestujících v letecké dopravě. Jejím cílem je celosvětově podporovat a prosazovat práva pasažérů v letecké dopravě, protože více než 85 % cestujících svá práva nezná. Řídí se nařízeními Evropské unie ES 261, Brazilskými předpisy a Montrealskou úmluvou. Od svého vzniku pomohli více než 16 milionům cestujících. Společnost působí napříč 35 zeměmi a pomoc poskytuje v 17 jazycích.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688