Export (export.cz)
Ze světa  |  12.12.2022 08:59:06

Maďarsko – soused bez společných hranic

Když se řekne Maďarsko, vybaví se mnoha lidem různé kulinářské speciality, termální prameny, či unikátní jazyk. Z pohledu českého vývozu představuje Maďarsko jeden z našich nejvýznamnějších trhů, jenž se dlouhodobě pohybuje v první desítce exportních destinací.

 

Náměstí před budovou maďarského parlamentu zdobí dvě stovky laviček a desítky stojanů na jízdní kola od firmy mmcité. Foto: mmcité

Český vývoz do Maďarska dlouhodobě roste (s výjimkou období pandemie), loni dosáhl 6,3 miliardy eur. Maďarsko sice nepatří mezi naše přímé sousedy, nicméně vzdálenost mezi oběma zeměmi je okolo 80 kilometrů a zejména z jihovýchodní části naší republiky lze na jednání pohodlně dojet i autem. Díky geografické blízkosti se tak Maďarsku někdy říká „soused bez společných hranic“.

Dosavadní letošní výsledky opět naznačují rekordní hodnoty exportu, nicméně pro další vývoj českého vývozu i celé maďarské ekonomiky bude důležité, jak dopadnou jednání MaďarskaEU ohledně využití evropských fondů, jaký bude vývoj maďarské měny a míry inflace, či jak se vyvine situace na trhu s energiemi.

NEJISTOTA I ŠANCE V ENERGETICE

Vysoké ceny energií vyvolávají řadu nejistot, přinášejí však také příležitosti. To se týká například zvyšování energetické účinnosti a obecně i solárních řešení. V oblasti solární energetiky jsou přitom české firmyMaďarsku velmi úspěšné. Pro firmu s českými kořeny Photon Energy představují její maďarské elektrárny o výkonu 52 MW více než polovinu celosvětových kapacit. Tato společnost v Maďarsku zároveň nabízí energetický management nebo služby řízení energetické poptávky. Většinu ze svého světového portfolia má v Maďarsku i český fond Nova Green Energy, jenž zde postavil dvě své největší solární elektrárny s celkovým výkonem 43 MW. Společnost JRD Energy v Maďarsku realizovala projekty s výkonem 30 MW a firma Greenbuddies zahájila výstavbu instalací na střechách pěti budapešťských nákupních středisek o celkovém výkonu 7 MW.

Další budoucnost solární energetiky však bude záviset na tom, jak se s dramatickým rozvojem kapacity solárních panelů vyrovná maďarská energetická síť. Maďarská vláda totiž nedávno pozastavila připojování nových zdrojů s odkazem na to, že síť není na takový vývoj připravena. Zdejší síť tradičně operovala zejména s velkými energetickými zdroji, jako je jaderná elektrárna v Paksi. Její čtyři reaktory byly vyrobeny v Plzni v reaktorové hale Škody JS.

Elektroenergetickou síť bude potřeba modernizovat, a i to může znamenat šanci pro české firmy. Poskytovatel řešení virtuálních elektráren NanoEnergies využil toho, že Maďarsko letos otevřelo trh pro poskytovatele nezávislé energetické agregace, a spolupracuje v této oblasti s operátorem maďarské přenosové sítě MAVIR. Příležitosti jsou i ve fyzické modernizaci sítě, což dokazuje firma I&C Energo, jejíž maďarská dceřiná společnost pomáhá s prodlužováním stožárů vysokého napětí maďarské přenosové soustavy.

Kromě rozvoje jaderné a paroplynové energetiky chce Maďarsko rozšířit domácí těžbu zemního plynu, rozvíjet obor geotermální energie, ve kterém má podle různých studií značný potenciál, a rovněž vodíkové technologie. První vlaštovkou je projekt maďarské petrochemické firmy MOL, která chystá velký elektrolyzér pro výrobu zeleného vodíku s kapacitou 10 MW. Zkoumá se i možnost transformace infrastruktury využívající zemní plyn tak, aby byla schopna využívat mix zemního plynu a vodíku. V tomto projektu se aktivně angažuje česká firma StemCon.

 

FOTOGALERIE

NABÍDKA PRO MĚSTA

Nadějné příležitosti se objevují také v oblasti nabídky pro maďarská města a obce. České firmy jsou schopny dodat své výrobky i do prestižních destinací. Společnost Elko EP vybavila svými elektronickými zařízeními foyer nově zrekonstruované budovy opery v Budapešti. Lavičky od firmy mmcité lze nalézt na náměstí Lájose Kossutha před ikonickou budovou maďarského parlamentu či před nedávno otevřenou futuristickou stavbou Maďarského muzea hudby. Firma rovněž ve spolupráci s další českou společností hriste.cz staví po celém Maďarsku dětská hřiště.

Svoji českou stopu má i historické město Visegrád, ve kterém česká exportní aliance Prvky pro smart city vedená firmou Moram CZ postavila informační altánek, v jehož rámci je integrováno několik různých českých technologických řešení. Altánek se nachází v blízkosti bývalého královského paláce, v němž bývalý prezident Václav Havel podepsal Visegrádskou deklaraci. Velký chytrý displej v altánku ukazuje právě fotografie z této události. Firma Moram CZ, která využívá technologii Infraset, pak pomáhá s opravou silničních povrchů ve více než 80 maďarských městech a obcích.

Maďarským městům a obcím dlouhodobě  úspěšně dodávají svá řešení i výrobci technologií pro čištění odpadních vod a úpravu vody na pitnou. Řešení firem Envi-Pur a Asio využívají i majitelé rodinných domů, penzionů či průmyslových podniků. Asio rovněž nově nabízí i další „modrozelená“ řešení, jako jsou zasakovací rošty pro zelená parkoviště či chytrý strom pro zelenější města. Firma Munipolis pak má mezi maďarskými obcemi první zákazníky pro svůj chytrý obecní komunikační systém. Velvyslanectví se ve spolupráci s budapešťskou kanceláří CzechTrade snaží české firmy působící v komunálních technologiích podporovat exportními prezentacemi s názvem City for the Future. Poslední z nich se v květnu 2022 zúčastnilo okolo 500 návštěvníků, osobně ji navštívil i primátor Budapešti Gergely Karácsony.

Pokračuje modernizace prostředků městské hromadné dopravy, nově jsou poptávány i elektrobusy. Tradičně úspěšná je skupina Škoda Group, která dodává do Maďarska tramvaje, trolejbusy a nově nabízí právě i elektrobusy. Příležitosti se nabízejí i v dalších oblastech modernizace systémů městské hromadné dopravy, což již dvacet let ukazuje firma Mikroelektronika, na jejíž produkty lze narazit v několika maďarských městech. V Budapešti jde například o více než 4500 označovačů jízdenek. Nově bude v příštím roce dodávat asi 80 validátorů pro pilotní projekt bezkontaktních plateb v budapešťské dopravě, přičemž platební technologii budou dodávat společně česká firma Monet+ a MasterCard.

MODERNIZACE ARMÁDY

Velkým a dlouhodobým projektem je modernizace maďarské armády s názvem Zrínyi 2026, na které se podílí i některé české firmy. Řada akvizic je spojena s lokalizací výroby přímo na maďarském území, což vede k výstavbě nových velkých zbrojních závodů a přináší to tak i příležitosti pro různé české subdodavatele.

Posledním velkým kontraktem v oblasti obranného průmyslu je smlouva na dodávku dvanácti proudových cvičných letounů L-39NG od firmy Aero Vodochody. Osm letadel bude dodáno ve cvičné konfiguraci a čtyři v průzkumné konfiguraci. První letadla by měla být předána v roce 2024. Součástí dodávky bude i pozemní simulační výcvikový systém pro přeškolení maďarských pilotů od české firmy VR Group, který používá stejné přístrojové vybavení pilotní kabiny a v letadle používaný software. V oblasti civilního letectví je pak velmi úspěšná firma ERA, jejíž systém již šestnáct let sleduje pohyb na ploše letiště Ferenze Liszta v Budapešti. V roce 2022 tam dodala nový multilaterační sledovací systém NEO.

ZDRAVOTNICTVÍ I BYDLENÍ

Dlouhodobě se plánují vyšší investice do zdravotnictví, což je další sektor, ve kterém mohou české firmy uspět. Příkladem jsou výrobci Linet a Proma Reha, kteří v posledních letech dodali zdravotnická lůžka do celé řady maďarských nemocnic, Linet i lůžka porodnická. V Maďarsku funguje velmi úspěšně i aplikace Életmentő, „mladší sestra“ aplikace Záchranka. S 600 tisíci stáhnutými aplikacemi se jedná prozatím o nejúspěšnější expanzi této české inovativní technologie na zahraniční trhy.

Zajímavým oborem je pro české exportéry i rezidenční bydlení. Firma Ravak se v Maďarku za dvacet let rozrostla tak, že musela na okraji Budapešti postavit nové multifunkční obchodní centrum, jež vybavila smart home technologiemi od českých firem jako Elko EP či Kopos Elektro. Dlouhodobě se v Maďarsku prosazuje i český řetězec Siko koupelny, který navíc od začátku letošního rokuMaďarsku provozuje e-shop.

Úspěšná je rovněž firma Preciosa, jejíž křišťálový lustr zdobí lobby budapešťského hotelu Four Seasons. V realitním segmentu je pak aktivní firma CPI.

SLUŽBY A INVESTICE

Příležitosti se rýsují i v oblasti služeb. Příkladem je segment e-commerce, v němž dosáhly značného úspěchu firmy jako Alza, Zásilkovna, Rohlík či Notino, velké ambice má také Shoptet. Uspět lze ale i v oblasti právních služeb, což dokazuje budapešťská pobočka české právnické kanceláře Peterka&Partners, která od svého založení v roce 2013 neustále roste a mezi jejíž klienty patří už nejen velké mezinárodní korporace, ale také české a polské firmy.

Mezi největší české investice patří akvizice maďarského telefonního operátora Yettel (dříve Telenor) skupinou PPF. Společnost Eurowag, která nabízí řešení pro optimalizaci podnikání v komerční silniční dopravě, nedávno dokončila převzetí prakticky všech aktiv společnosti WebEye, předního poskytovatele řešení pro správu vozového parku ve střední a východní Evropě. Hodnota této transakce dosáhla téměř jedné miliardy korun.

PETR MICHÁLEK, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Budapešti

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:13  Scattered severe thunderstorms are expected across parts of the southern High Plains US National Weather Service (weather.gov)
So   1:52  A stormy afternoon for some portions of the forecast area today US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688