Export (export.cz)
Ze světa  |  08.12.2022 08:38:43

Keňa se potýká se změnou klimatu. České firmy nabízejí řešení


Zemědělství v Keni zaměstnává 75 % pracovní síly a na tvorbě HDP se podílí plnými 30 %. Vývoz čaje, kávy a čerstvých květin tvoří spolu s cestovním ruchem pilíře keňské ekonomiky. V zemi ale tento rok závratně rostou ceny potravin, pohonných hmot a elektřiny. Několikaleté sucho na severu země ohrožuje více než 3 miliony lidí. V jiných oblastech je zase vody příliš. Hladina některých jezer na západě země stoupla za poslední 4 roky o více než o 2 metry. Tyto dopady změny klimatu volají po moderních řešeních.

Ilustrační foto: Shutterstock

Populárním termínem se v keňském zemědělství stala takzvaná smart solutions. Chytrá řešení jsou poptávaná hlavně pro úspory všech vstupních nákladů, například energií a hnojiv. Úspěšným příkladem může být česká společnost CleverFarm, která se představila v západní provincii africké země při říjnové návštěvě zemědělských firem, kterou zorganizovalo velvyslanectví ČR v Nairobi. CleverFarm má v Keni svého místního zástupce, softwarovou firmu Liquid Technologies. Vládní závlahová agentura (National Irrigation Authority) v Galana Kulalo sedm měsíců zkoušela s CleverFarm zavlažovací pilotní projekt. Pilot byl úspěšný a nyní česká firma čeká na nákup technologie od státu. Firma má také zákazníky na květinových farmách v Keni

CHYBÍ ZÁKLADNÍ MECHANIZACE

Co v Keni ale chybí nejvíce, je základní mechanizace. Překážkou často bývá, zvláště pro malé zemědělce, nedostupné financování. Relativně novým trendem v Keni je, že se drobní farmáři slučují do zemědělských družstev. To jim umožňuje větší kupní sílu právě při nákupu nové mechanizace. Tak jako všude, otázkou zůstává, jak moc se zadlužit, aby podnikání vzkvétalo, ale aby splácení úroku bylo udržitelné.

Ekonomická sekce Velvyslanectví ČR v Nairobi navázala spolupráci s keňskou Equity bankou, neboť ta je partnerem Evropské investiční banky (EIB). Díky tomuto partnerství může Equity banka nabízet výhodné půjčky středně velkým zemědělským firmám a družstvům. To by mělo pomoci i při nákupu mechanizace z Česka. Obecně platí, že keňští zemědělci jsou již „přesyceni“ čínskými výrobky, které byly sice levné, ale velmi rychle se rozbíjejí, nejsou na ně náhradní díly a často nejsou vůbec opravitelné. Poptávka je proto po středně drahých řešeních se zaručeným poprodejním servisem a po modulárních řešeních (menší zařízení, která umožní dokupování kompatibilních dílů společně s tím, jak zákazníkovi roste výroba). To je příležitost pro české výrobce. Není ale dobré si myslet, že v Keni na Čechy i přes jejich výbornou reputaci čekají se založenýma rukama. Velkou konkurencí jsou v tomto ohledu na keňském trhu výrobky z Turecka.

Jak ale zajistit spolehlivý poprodejní servis na jiném kontinentu? Ideální je najít si místního zástupce, kterým může být na trhu fungující firma nebo podnikatel. Příležitostí, jak se s nimi potkat, jsou právě návštěvy a prezentace českých firem v rámci projektů ekonomické diplomacie PROPED.

SHOWROOM ZETORU

Podnikatel Prakash Shah tak ve městě Nakuru, které je centrem zemědělské oblasti, založil firmu AWS a vybudoval naprosto jedinečný showroom Zetoru. Velké zasklené prostory showroomu jsou velmi elegantní a srovnatelné s showroomy velkých automobilových společností v Evropě. Areál se nachází přímo vedle hlavní příjezdové silnice z Nairobi a je tedy velmi dobře dostupný (a viditelný). Polovinu areálu navíc tvoří opravárenská stanice.

Majitel firmy je velmi pozitivně nakloněný českým zemědělským výrobkům. Oceňuje jejich kvalitu a technickou úroveň. Je otevřený spolupráci s dalšími českými firmami a může jim nabídnout i technické  zázemí. Velký zájem v regionu je například o zemědělské stroje kompatibilní s traktory Zetor, ale také o výše zmíněná smart řešení všeho druhu. Během návštěvy českých firem v Keni na podzim 2022 česká společnost Farmet zahájila jednání o využívání areálu AWS jako svého zázemí. Divize firmy Farmet, která vyrábí lisy na oleje, je již v Keni aktivní. Nicméně i pro ni je důležitá spolupráce s místními mechaniky a technické zázemí pro podporu prodejů, a to i do sousedních států východní Afriky.

NEDOSTATEČNÁ ZNALOST MODERNÍCH POSTUPŮ

Kromě zemědělské mechanizace se keňští zemědělci potýkají s nedostatečnou znalostí moderních zemědělských postupů, které by umožnily vyšší efektivitu výroby a zpracování. Tento nedostatek je citelný v chovatelství drůbeže a skotu. Majitelé či provozovatelé farem (ale také pro ně pracující veterináři) často nemají základní informace o správné skladbě krmiva, nakupují krmiva či doplňky stravy zbytečně draze, nedělají siláž, a neznají ani jiné metody, jak využít zbytkových produktů pro krmiva. Zvýšení efektivity mléčné produkce by například hodně pomohlo šlechtění plemen a dostupnost umělé inseminace skotu. To by mohla být doména českých firem, jako jsou VVS Vermeřovice, Dominant CZ, ale třeba také Naturalgen.

Během návštěvy českých zemědělských společností byla navázána nejen spolupráce přímo mezi firmami, ale pokračuje také rozvoj spolupráce české ambasády v Nairobi a zemědělských asociací i svazů. Česká řešení opravdu zaujala, a proto je v plánu pokračovat s cílenými prezentacemi českých firem mezi jejich členy. Ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Nairobi může zájemce z řady českých zemědělských výrobců propojit s potenciálními partnery na keňském, ale také na východoafrickém trhu (Uganda, Rwanda, Tanzanie).

Marta Anna Ledgard, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Nairobi

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688