Ilona Wright (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  01.12.2022 06:20:00, aktualizováno 03.12.2022 17:14:40

Příspěvek na bydlení 2023: Zásadní změny příspěvku přinesou například 2 seniorům s příjmem 30.000 Kč a náklady na bydlení 18.500 Kč zvýšení příspěvku o 2.000 Kč.

Zásadní změny v příspěvku na bydlení schválila vláda v polovině listopadu a předpokládá zrychlené projednání v Poslanecké sněmovně tak, aby novela platila od ledna 2023. Od nového roku se obvykle zvyšují normativní náklady na bydlení, ale tentokrát by mělo jít o komplexnější úpravu příspěvku na bydlení – o změnu dělení normativních nákladů pro velikost obce i počet osob , sjednocení koeficientu pro nárok na příspěvek na stejnou úroveň pro všechny, vyloučení životního minima z výpočtu příspěvku u nízkopříjmových rodin atd.

Připomeňme si, že v roce 2022 platí, že nárok na příspěvek na bydlení mají ti, u kterých náklady na bydlení přesahují 30 % (35 % v Praze) příjmů domácnosti. Náklady na bydlení nad touto stanovenou hranicí platí stát formou příspěvku na bydlení. Aby ale stát nefinancoval bydlení nad poměry, jsou stanoveny tzv. normativní náklady, které reprezentují horní hranici nákladů na bydlení, které stát považuje za „ještě akceptovatelné“ pro domácnost v obci určité velikosti a o určitém počtu osob. Při zkoumání nároku žadatele na příspěvek se posuzují jak skutečné, tak normativní náklady a pro stanovení výše příspěvku na bydlení se pak počítá s nižšími z nich.

A co se tedy má změnit v příspěvku na bydlení od roku 2023?

Vládou chystané úpravy normativních nákladů na rok 2023 si dávají za cíl, aby přesněji odpovídaly situaci na trhu s nájemním bydlením a dále také, aby pomáhaly těm kategoriím domácností, u kterých se hromadně pro nárok a výši uplatňují normativní náklady na bydlení oproti skutečným nákladům na bydlení. Na základě dat z několika analýz vláda navrhuje tyto úpravy v příspěvku na bydlení:

 

  • Změnit rozdělení normativů podle velikosti obce u nájmů a podnájmů. Namísto stávajících pěti kategorií budou nově platit pouze tři – v první kategorii bude Praha a Brno, ve druhé města od 70 tisíc obyvatel a ve třetí ostatní obce.

  • Změnit rozdělení normativů do skupin podle počtu osob v domácnosti u nájmů, podnájmů, družstevního i vlastního bydlení, konkrétně navrhuje sloučení jedno a dvoučlenných domácností do jedné kategorie, další kategorie se nemění.

  • Sjednotit rozhodnou hranici příjmu na 30 % pro všechny. Dvojí výše rozhodného příjmu pro „vstup do příspěvku na bydlení“ (Praha 35 % příjmů, jinde 30 % příjmů) je nedůvodná a znevýhodňuje osoby žijící v Praze, což se zvlášť nepříznivě odráží na situaci domácností jednotlivců, zejména důchodců.


  • Ponechat rozšířený okruh osob, které mohou žádat o příspěvek na bydlení o vlastníky rekreačních objektů, kteří je užívají k trvalému bydlení, pokud tyto objekty splňují podmínky základního vybavení, tak, jak bylo původně navrženo jen pro rok 2022.

  • Umožnit nařízením vlády upravit výši částek započítávaných jako náklady za pevná paliva nejen k 1.1. daného roku, ale i v průběhu roku, jestliže se zvýší index spotřebitelských cen pevných paliv o 5 a více % od poslední úpravy. Normativní náklady v oblasti cen za pevná paliva tak budou lépe odrážet vývoj spotřebitelských cen.

  • Úpravu částek srovnatelných s nájemným, které se započítávají vlastníkům namísto nájemného, a částek započitatelných za pevná paliva podle změny indexu spotřebitelských cen v dané oblasti (viz. tabulky níže).

Jak výše uvedené navrhované úpravy příspěvku na bydlení od roku 2023 ovlivní dostupnost a výši příspěvku si můžete vyzkoušet na naší kalkulačce příspěvku na bydlení 2023. Více podrobností o příspěvku na bydlení pak najdete ZDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Situační příklady:

 A) Dva senioři bydlí v nájemním bytě v Praze. Jejich společné měsíční příjmy, tedy jejich starobní důchody, přestavují 30.000 . Jejich náklady na bydlení jsou nyní 18.500 .  

Výše příspěvku na bydlení v roce 2022: 7.629

 Výše příspěvku na bydlení dle navrhovaných úprav od roku 2023: 9.129  

B) Nízkopříjmová rodina se dvěma dětmi ve věku 6-15 let, která bydlí v nájemním bytě ve městě o 30.000 obyvatel.

Jejich společný čistý měsíční příjem je 12.000 (což je méně než životní minimum takové rodiny, které činí 12.810 ) a náklady na bydlení jsou nyní 12.000 .  

Výše příspěvku na bydlení v roce 2022: 7.833

Výše příspěvku na bydlení dle navrhovaných úprav od roku 2023: 8.400  

C) Pětičlenná rodina (2 dospělí, 2 děti ve věku 6-15 let a 1 dítě ve věku 15-26 let) žije ve vlastním rodinném domku v malé obci s 2.000 obyvatel a topí hlavně pevnými palivy. Jejich společný čistý měsíční příjem je 40.000 a jejich další náklady na bydlení jsou nyní 7.000 . (Pozn.: Celkový náklad na bydlení ve vlastním bytě je součtem srovnatelných nákladů - viz. tabulka níže, dalších nákladů a nákladů na pevná paliva - viz. tabulka níže.)

Výše příspěvku na bydlení v roce 2022: 1.607  

Výše příspěvku na bydlení dle navrhovaných úprav od roku 2023: 3.091

D) Matka samoživitelka na mateřské dovolené s malým dítětem žije v nájemním bytě v Plzni. Její čistý měsíční příjem je 22.000 a náklady na bydlení jsou nyní 14.000 .  

Výše příspěvku na bydlení v roce 2022: 7.400

Výše příspěvku na bydlení dle navrhovaných úprav v roce 2023: 7.400  

V tomto případě ke zvýšení příspěvku nedojde, zůstane na stejné úrovni, jelikož u této žadatelky nedojde úpravami normativů k žádné změně – viz. tabulky níže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688