brexitinfo.cz (Brexit Info)
Ze světa  |  21.11.2022 11:32:16

Jak Velká Británie podporuje Ukrajinu?

21. 11. 2022Spojené království patří v oblasti bezpečnosti a obrany v evropském i globálním měřítku mezi velmoci. Byť již není součástí EU, jakožto členský a zakládající stát NATO má velice důležitou pozici při zajišťování mezinárodní bezpečnosti. Tuto roli Británie potvrzuje v současné době při poskytování pomoci Ukrajině, která čelí ruské vojenské agresi. Obrana a bezpečnost tak představuje oblast politiky, kde mohou Velká Británie a Evropská unie úspěšně nacházet synergie a vzájemně podporovat a doplňovat své úsilí.

Britská pomoc je druhá největší na světě po USA

House of Commons Library, výzkumná instituce působící při britské Dolní sněmovně, publikovala 11. listopadu studii, ve které mapuje britskou pomoc válkou zasažené Ukrajině od začátku ruské agrese na konci února 2022. Již v roce 2015, po ruské anexi Krymu, Spojené království zahájilo tzv. Operaci Orbital zaměřující se na výcvik ukrajinských sil. Na konci roku 2021 a zejména po zahájení ruské agrese byla tato operace rozšířena a přidaly se k ní další nástroje pomoci. Studie uvádí, že pro hospodářský rok 2022/2023 se Spojené království zavázalo poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc v celkové hodnotě 2,3 miliardy liber. Británie je tak druhým největším poskytovatelem pomoci Ukrajině po Spojených státech. Připočítá-li se k tomu hodnota ekonomické a humanitární pomoci, činí celková britská pomoc 3,8 miliard liber.

Co se týče obranné vojenské techniky, na Ukrajinu přes Lamanšský průliv putovalo více než deset tisíc protitankových střel, šest systémů vzdušné obrany, 200 obrněných bojových vozidel či 4,5 tuny plastických výbušnin. Kromě tohoto bojového vybavení Ukrajina dostala rovněž neprůstřelné obleky, přilby, vybavení umožňující noční vidění či zdravotnické potřeby.

Do britského výcvikového programu se zapojily země z Evropy i zbytku světa

Británie rovněž pomáhá ve výcviku ukrajinských ozbrojených sil. Spojené království založilo dlouhodobý výcvikový program, pojmenovaný Operace Interflex, v rámci kterého je možné vycvičit až deset tisíc stávajících či nových ukrajinských vojáků během čtyř měsíců. Do programu se kromě Británie zapojily i další evropské státyNizozemí, Švédsko, Finsko, Dánsko, Litva a Norsko. Z neevropských zemí se účastní Kanada a Nový Zéland, od nového roku by se měla přidat i Austrálie. Výcvikový program zvyšuje schopnosti ukrajinských vojáků v oblasti dovedností pro boj v přední linii, vojenského lékařství, taktiky hlídek, ale rovněž rozvíjí jejich znalost mezinárodního práva ozbrojených konfliktů.

Britská pomoc Ukrajině bude patrně pokračovat přinejmenším ve stejné intenzitě i nadále. Na konci září letošního roku uvedla tehdejší premiérka Liz Trussová, že hodnota vojenské pomoci, jež bude Ukrajině poskytnuta v roce 2023, přinejmenším vyrovná 2,3 miliard liber z letošního roku. Britské ministerstvo obrany přislíbilo poskytnout Ukrajině dělostřelecké vybavení dlouhého doletu (v podobě tří kusů samohybného obrněného salvového raketometu typu M270), houfnice, drony a v neposlední řadě též střely AMRAAM, které jsou schopny sestřelit řízené střely, a tím bránit Ukrajinu – včetně její kritické infrastruktury – před ruskými raketovými útoky.


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:13  Scattered severe thunderstorms are expected across parts of the southern High Plains US National Weather Service (weather.gov)
So   1:52  A stormy afternoon for some portions of the forecast area today US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688