Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Makroekonomika  |  20.05.2003 11:06:20

Inflace ve Velké Británii nadále nad cílem centrální banky

Duben byl šestým měsícem, kdy inflační míra ve Velké Británii přesahovala inflační cíl stanovený Bank of England na úrovni 2,5%. Dosáhla meziroční hodnoty 3,0%, stejně jako v březnu. Analytici očekávali ještě vyšší míru, 3,1%. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,7%. Největší růst zaznamenaly ceny potravin a výrazný vliv mělo také zvýšení některých nepřímých daní.

Ekonom Michael Saunders z Citigroup se domnívá, že inflace může růst i nadále, až k 3,5% v polovině roku. Naopak zástupce guvernéra BoE Mervyn King očekává zpomalení inflace díky zastavení růstu cen ropy a domů, který způsoboval vyšší inflaci v minulých měsících a který byl považován za "dočasný vliv". Očekávání poklesu inflace dává prostor pro další snížení klíčové úrokové sazby. Někteří analytici očekávají "cut" v srpnu. Také investoři předpokládají, že ke snížení dojde do podzimu. Futures kontrakt na úrokovou sazbu Short Sterling splatný v září dnes měl výnos 3,47%. Současná klíčová úroková sazba je 3,75%.

Ve srovnání s ostatními evropskými státy má Británie jednu z nejnižších měr inflace. Podle standardů EU spočtený HICP (Harmonized index of consumer prices) je v Británii 1,5%, zatímco ve Francii dosáhl 1,9%. Německý HICP byl v dubnu 1,0%.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste