mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.10.2022 20:42:17

Velvyslanec Král navštívil Paldiski

Velvyslanec Král navštívil Paldiski

12.10.2022 / 16:28 | Aktualizováno: 12.10.2022 / 16:41

V pátek 7. října navštívil Paldiski velvyslanec David Král. Den zajímavých návštěv a setkání proběhl ve spolupráci s nevládní organizací Diplomatic Relations Project

První setkání se uskutečnilo v obci Lääne-Harju s místostarostou Erki Rubenem a jeho kolegy, kteří představili koncept zelené obce. Myšlenka, která vzešla ze zájmů členů obecního výboru, spojuje čtyři pilíře obecního rozvoje: obec, podnikatelské prostředí, samosprávu a síť spolupráce. Společně již bylo podniknuto několik iniciativ šetrných k životnímu prostředí. Kupříkladu, obec Paldiski byla první v Estonsku, která začala dobrovolně využívat krabičky na jídlo, aby zabránila plýtvání potravinami. Ve spolupráci se společností Tallink se zrodila iniciativa obce bez plastů, kdy se ze starých závěsů, které obec od firmy dostala, začaly vyrábět znovupoužitelné látkové nákupní tašky. Velvyslanec Král se navíc dozvěděl o vizi budoucího rozvoje obce, která je velmi zelená a udržitelná.

Na území samosprávy Lääne-Harju se nachazí největší pevninská větrná farma v Estonsku, jež využívá mimořádně příznivých přírodních podmínek - větrno je zde až 340 dní v roce. Krom toho má Paldiski potenciál stát se také významným logistickým centrem regionu. Díky dostatečné hloubce mořského dna se zde nachází nákladní přístav, který měl možnost velvyslanec Král také navštívit. Vzhledem k tomu, že Paldiski South Harbor je formálně součástí přístavu Tallinn, obchodní manažer společnosti Viktor Laurmaa a kapitán Andres Kungla přednesli stručnou prezentaci o obchodních oblastech Tallinského přístavu i budoucích plánech, a provedli velvyslance Krále přístavem. Paldiski South Harbor může hrát důležitou roli při zamýšleném rozvoji pobřežních větrných farem v Rižském zálivu a poblíž ostrova Hiiumaa, a to kvůli nutné přepravě velkých součástí větrných mlýnů. Také existuje plán na vybudování dalšího mola na logistickou podporu Alianční předsunuté přítomnosti v Tapě (tj. přeprava vojenského vybavení).

Paldiski je energetickým uzlem – nachází se v zde ropná rafinerie a plynová kompresorová stanice Balticconnector, spojující plynárenské soustavy Finska a pobaltských zemí, a má také podzemní zásobník na vodní energii. Možná nejdůležitější ale je, že zde probíhá vývoj terminálu LNG, který bude schopen hostit lodě FSRU (plovoucí skladovací jednotky pro zpětné zplynování) a přivážet LNG, který lze po zpětném zplynování poslat jak na sever do Finska, tak na jih do Lotyšska a Litvy. Terminál bude postaven v rekordním čase – molo bude hotové do konce října a potrubí spojující jej s plynovodem do konce listopadu. Velvyslanec měl skvělou příležitost rozestavěný LNG terminál vidět, a také se dozvědět více o jeho dokončení díky zástupcům Sdružení podnikatelů Paldiski. Velvyslanec Král se totiž setkal se členem jejího představenstva Nikolajem Pitšugovem a generální ředitelkou Ester Tuiksoo, se kterými diskutovali mimo jiné o možnostech ekonomické spolupráce a možnostech hledání potenciálních obchodních partnerů v České republice.

Velmi milé setkání čekalo pana velvyslance také na Paldiski Ühisgümnaasiu, kde přednesl prezentaci představující Českou republiku studentům tamního gymnázia. Studenti se aktivně zapojili, kladli řadu otázek týkající se země, kultury, politiky a ekonomiky. Velvyslanec je dokonce naučil základní české fráze a byl velmi rád, že studenti poznali mnoho českých značek a firem. Na setkání samozřejmě nechyběly ani české čokolády a bonbony. Studenti věnovali panu velvyslanci jako dárek krásný obraz, který vytvořili.

Návšteva Paldiski byla velmi zajímavá a užitečná. Velvyslanec Král doufá, že region brzy znovu navštíví, protože Paldiski nabízí mnoho příležitostí pro české partnery a firmy.

Galerie


Velvyslanec Král navštívil Paldiski


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

So 19:13  Scattered severe thunderstorms are expected across parts of the southern High Plains US National Weather Service (weather.gov)
So   1:52  A stormy afternoon for some portions of the forecast area today US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688