Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Akcie ve světě  |  06.05.2003 16:01:03

Přesvědčí dnes Greenspan své kolegy?

Na dnešním zasedání FOMC Fedu se bude jeho předseda Greenspan snažit přesvědčit ostatní úředníky o tom, že současná úroveň klíčové úrokové sazby je dostatečně nízká k tomu, aby podpořila obnovení růstu ekonomiky. Minulý týden Greenspan prohlásil, že hospodářství se významně pozvedne ještě v tomto roce. K tomu však musejí být splněny dvě podmínky - rostoucí podnikové výdaje a neklesající ceny. Někteří členové Fedu jako např. Robert Parry nebo Michael Moskow však nejsou stejného názoru. Parry řekl, že válka v Iráku a pád Husseinova režimu nepřinesly vytoužené signály růstu podnikových investic nebo HDP. Podle Moskowa nechuť podniků utrácet může odrážet mnohem více slabých fundamentálních dat v podnikovém sektoru než pouze obavu z války.

Ekonomika USA vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí po 4% v předchozím čtvrtletí loňského roku o 1,4%. Letos v prvním kvartále dosáhla růstu o 1,6%.

Úspěšnost Greenspana v přesvědčování členů hlasující komise není jednoznačná. V roce 1994 zvítězil Greenspan v bitvě s několika hlasujícími členy, kteří chtěli zvýšit úrokovou sazbu až o půl procentního bodu, aby předešli vysoké inflaci. Nakonec bylo jednomyslně odhlasováno zvýšení pouze o čtvrt procentního bodu. V září 2002 však guvernér Gramlich a prezident dallaského Fedu Robert McTeer hlasovali proti většinovému rozhodnutí ponechat sazby beze změny na úrovni 1,75%. Jejich obavy o ekonomiku se ukázaly jako správné. O šest týdnů později komise jednohlasně odsouhlasila snížení sazby na 1,25%.

Tentokrát se podařilo Greenspanovi přesvědčit alespoň analytiky. Ze 73 dotázaných jich 70 očekává ponechání sazby na současné úrovni. Podle nich se Fed vrátí k negativnímu biasu a pravděpodobně za největší riziko pro ekonomiku označí slabý růst. Na minulém zasedání nevyjádřil svůj výhled díky nejistotě z války.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec