Research (eToro)
Akcie ve světě  |  14.09.2022 15:06:00

Špatné počasí bude mít i nadále velký dopad na kapitálové trhy


POČASÍ: Meteorologové budou mít i nadále velký vliv na kapitálové trhy, neboť podle předpovědi se na severní polokouli již potřetí v řadě objeví meteorologický jev La Nina. Jednalo by se o rekordní "trojí výskyt" v řadě a hrozí tak ještě větší narušení celosvětového zásobování zemědělskými produkty. Vysoké ceny komodit jsou výzvou pro nižší inflaci a spotřebitele na rozvíjejících se trzích, ale pro některé, od firem dodávajících hnojiva až po akcie zemědělských zařízení, jsou pozitivní. Stejně tak se po nejklidnějším začátku za poslední desetiletí pravděpodobně zrychlí sezóna hurikánů v Atlantiku, což představuje hrozbu pro napjaté trhy s americkými rafinovanými ropnými produkty, jako je například benzin. Vyšší ceny by mohly pomoci rafineriím, ale poškodit spotřebitele.

ROSTLINY: La Nina má tendenci zvyšovat aktivitu hurikánů v Atlantiku, způsobuje větší sucho v USA a snižuje úrodu plodin v Jižní Americe. Tím by se mohly zpřísnit podmínky na zemědělských trzích, od pšenice po kukuřici a sójové boby, které teprve nedávno zaznamenaly pokles cen. K tomu dochází také na pozadí desetiletých nízkých zásob v USA a klesající úrody plodin v mnoha regionech. K oslabení cen přispěla silná ruská úroda, obnovení dodávek obilí z Ukrajiny, růst amerického dolaru a obavy z globální recese. Přibližně čtvrtina všech kalorií se dnes obchoduje mezinárodně, takže dopady jsou globální.

HURIKÁNY: Současná sezóna hurikánů v Atlantiku je nejklidnější za poslední desetiletí, zatím se vyskytly pouze dva hurikány, Danielle a Earl. Ani jeden z nich nedosáhl pobřeží USA. Minulá sobota byla tradičním vrcholem sezóny, ta však končí až 30. listopadu a riziko jejího zintenzivnění je od této chvíle velké - podle předpovědi by mělo udeřit pět přímých hurikánů (viz graf). V centru pozornosti zůstávají těsné americké ropné produkty, od benzínu po topný olej, přičemž 40 % rafinérské kapacity v USA se nachází na exponovaném pobřeží Mexického zálivu, které v poslední hurikánové sezóně 2021 zaznamenalo výrazné narušení.

Ben Laidler, stratég pro globální trhy, eToro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688