mzv.cz (MZv ČR)
Kultura  |  12.09.2022 17:36:00

Vernisáž výstavy Vídeň múzická

Vernisáž výstavy Vídeň múzická

České velvyslanectví ve Vídni hostilo 8. září 2022 vernisáž výstavy ,,Vídeň múzická‘‘. Výstava vznikla ve spolupráci Velvyslanectví České republiky ve Vídni a Českého centra Vídeň, Alšovy jihočeské galerie a za podpory ČEZ a.s. Samotná expozice se koná ku příležitosti 45. výročí podpisu Charty 77. V rámci výstavy představují svá díla tři disidenti a umělci, Eugen Brikcius, Ondřej Kohout a Eva Vones. Všichni přišli do Vídně na pozvání tehdejšího kancléře Bruna Kreiskyho poté, co podepsali Chartu 77. Do Rakouska se vystěhovalo na dvě stě disidentů, často s celou rodinou, a většinou i v zemi natrvalo zůstali. Přišla i řada umělců. Vzpomínku na dobu po odchodu z vlasti a poděkování kancléři Kreiskymu vyjádřila ve své úvodní řeči také kurátorka výstavy Zuzana Brikcius. Večer hudebně doprovodili Josef Janíček (The Plastic People of the Universe) spolu s Hanou Skopcovou. Vlastní výstava byla byla otevřena verši umělce, básníka, esejisty Eugena Brikciuse a bývalého fotbalové legendy, mistra Evropy z roku 1976 Antonína Panenky.

Slavnostní večer zahájil velvyslanec České republiky ve Vídni, Jiří Šitler, na nějž navázal ředitel Alešovy Jihočeské Galerie Aleš Seifert. Hosty přivítal v zastoupení vídeňského starosty a hejtmana Michaela Ludwiga předseda výboru pro oblast kultury a vědy ve Vídni Gerhard Schmidt a Vojtěch Sedláček, předseda správní rady Nadace Olgy Havlové. Tvorbu jednotlivých umělců představila kurátorka Zuzana Brikcius. Básník a filozof Eugen Brikcius se zapsal do dějin českého výtvarného umění již v šedesátých letech minulého století jako autor filozofického happeningu a landartu dříve, než se tyto akce začaly zařazovat do kunsthistorických termínů. Komunistickým režimem byl pro své umělecké vyjádření a postoje kriminalizován dávno před rokem 1977. Ondřej Kohout proslul svými silně pointovanými figurativními obrazy, které s nadsázkou a často se zničující ironii komentují naše dasein.


Expozici ve výstavních prostorách velvyslanectví je možné navštívit během otevřeného odpoledne 13. září 2022 od 14:00 do 17:00 bez předchozího přihlášení.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688