Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.08.2022 09:13:00

Náklady na bydlení rychle rostou, nejen kvůli energiím - Rozbřesk

Náklady na bydlení jsou jedním z hlavních tahounů inflace v Česku a výrazně se zakusují do reálných příjmů a celkové životní úrovně řady domácností. Nejčastěji skloňované v této souvislosti jsou sice ceny energií, které meziročně zdražují v průměru o více než 50 %. Velká část nárůstu nákladů na bydlení jde ovšem také na vrub rostoucímu nájemnému.

Horší dostupnost vlastnického bydlení a vyšší zájem o bydlení nájemní jdou ruku v ruce s ožíváním turistického ruchu, který pravděpodobně část nabídky na trhu vrací zpět ke krátkodobým pronájmům. To vše se promítá do dražších nájmů. Ty podle posledních dat z ČSÚ zdražují nejrychleji za poslední dekádu (o 5 % meziročně v průměru) a je pravděpodobné, že tempo nájemní-inflace může ještě zrychlovat.

Dostupnost vlastnického bydlení v Česku podle posledních statistik z OECD zůstává jednou z nejhorších v Evropě. Poměr ceny nemovitostí k příjmům domácností je na více než tří a půl násobku dlouhodobého průměru, což je nejhorší dostupný evropský výsledek. To potvrzují i výsledky studie společnosti Deloitte, které ukazují, že v Česku dosažení vlastního bydlení trvá nejdéle z celé Evropy (13 ročních hrubých platů, a více než 15 v Praze). A dostupnost samozřejmě výrazně zhoršuje restriktivní měnová politika, kterou se ČNB správně snaží držet inflaci na uzdě.

V takové situaci lze ale těžko předpokládat, že zájem o nájemní bydlení ochladne. Další zdražování nájmů půjde na podzim pravděpodobně ruku v ruce s pokračujícím nárůstem cen energií. Vláda tak asi bude muset znovu navýšit normativní náklady na bydlení - standardní výdaje na bydlení podle počtu členů domácnosti a velikosti obce. Právě podle nich se určuje maximální velikost příspěvku na bydlení, kterou může člověk dostat. Při současných cenových trendech by se podpora bydlení mohla rychle dostat “mimo realitu”.


*** TRHY ***

Koruna

Další zisky dolaru a nervozita na rozvíjejících trzích nastartovaná tureckým rozhodnutím tváří v tvář 80% inflaci snížit sazby - to jsou hlavní důvody, proč se česká koruna dostává v posledních týdnech pod opětovný tlak. Přispívat k tomu může také série holubičích vyjádření z ČNB, která na korunu s blížícím se koncem prázdninového obchodování bude doléhat čím dál víc negativně.

Eurodolar

Eurodolar včera zamířil dále na jih a pokořil hranici 1,01 EUR/USD. Zatímco středeční výsledek amerického maloobchodu a jestřábí vyznění zápisu z posledního FOMC povzbudily sázky na další 75bps zvýšení sazeb ze strany Fedu, vlivná členka Rady guvernérů ECB Isabel Schnabel včera naznačila opětovný růst sazeb o 50bps v eurozóně. Dle Schnabel totiž inflační tlaky rozhodně nepolevily a centrální banka má obavy o neukotvenost inflačních očekávání. Trhy aktuálně plně zaceňují zářijový 50bps růst sazeb, přičemž vrchol sazeb v eurozóně očekávají na úrovni 1,5 % ve druhém kvartále 2023.

Zahraniční Forex

Divoké věci se po čase opět dějí v Turecku, kde centrální banka včera snížila svou základní úrokovou sazbu o 100bps na 13 % navzdory téměř 80% meziroční inflaci. Centrální banka, která už dávno ztratila veškerou kredibilitu, jedná evidentně na politickou objednávku prezidenta Erdogana, který před blížícími se volbami potřebuje nakopnout ekonomiku za jakoukoli cenu. Lira v reakci na další vysoce neortodoxní krok turecké centrální banky skokově oslabila a dostala se vůči dolaru na nová rekordní minima.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688