Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  25.07.2022 08:57:54

Trhům vévodí obavy z recese, dopad na výsledovky stále nezaceněn, Fed ve středu zvedne sazby o 75 bps - týdenní přehled (25.7.2022)

  • SPX i SXXP během minulého týdne rostly
  • SPX během minulého týdne odepsal 2,5 % %, SXXP 2,9 %
  • ECB zvedla sazby o 50 bps a schválila TPI, spready však zatím zkrotit nedokázala
  • Rusko: taktická deeskalace – NS1 a obilí v Černém moři, poskytlo podporu evropským akciím
  • Trhům vévodí obavy z recese, dopad na výsledovky stále nezaceněn
  • Fed ve středu zvedne sazby o 75 bps, hike o 100 bps neočekáváme kvůli vývoji inflačních očekávání a FCI
  • Výnosy dlouhých UST padají, pokles je tažen real yieldy kvůli slabší ekonomické aktivitě (PMI)

Výhled

 Futures mírně ztrácí, asijské indexy spíše červené

Trhy

Během minulého týdne burzy citelně posílily. S&P 500 přidal 2,5 %, evropské indexy posílily pod vlivem taktické deeskalace napětí ze strany Ruska více než jejichž americké protějšky (+2,9 %). Volatilita sestoupila pod hranici 25, aktuálně dosahuje zhruba 23. Hlavní obavou investorů zůstává ochabování ekonomického růstu. V tomto momentě však burzy prozatím nezaceňují hospodářské ochlazení adekvátně. Přestože vidíme, revize hospodářských výsledků směrem dolů, stále zůstávají odhady zisků poměrně euforické. Investoři jako by jednostranně vnímali pouze pozitivní aspekty hospodářského zpomalení – tj. nižší sazby a dluhopisové výnosy. Rizika tedy zůstávají dále asymetricky nakloněna směrem dolů.

Fed: hike o dalších 75 bps

Americká centrální banka s nejvyšší pravděpodobností ve středu zvedne úroky o 75 bps. Ve hře sice zůstává i varianta zvýšit sazby o rovný procentní bod, z několika důvodů je však méně pravděpodobná. Inflační očekávání, která sleduje univerzita v Michiganu, zveřejněná minulý pátek, klesla na 2,8 % z 3,1 % předchozí měsíc. Právě nárůst tohoto ukazatele před minulým zasedáním byl jedním z klíčových důvodů, proč FOMC přistoupila k hiku o 75 bps. Tento indikátor by měl u Fedu převážit nad vysokými hodnotami CPI za červen. Dalším důvodem, který centrální banku od výraznějšího hiku odrazuje, je utažení podmínek financování. Financial conditions se nachází na nejutaženějších úrovních od dubna 2020. Investory bude zajímat další směřování monetární politiky. Očekává se, že v září by mohl Fed zvednout sazby o 50 bps, v listopadu a prosinci o 25 bps. Těmito kroky by centrální banka posunula úroky na 3,5 %, což přesahuje úroveň neutrálních sazeb. Důležité budou taktéž komentáře týkající se procesu redukce bilance – ten prozatím běží pomalým tempem.

Vládní bondy

Výnosy vládních dluhopisů se aktuální nachází na úrovni 2,75 %, téměř 75 bps pod svým letošním maximem. Tento vývoj odráží obavy z recese a zpomalování ekonomiky. Výnosová křivka je v segmentu 2-10Y invertovaná. Takový sklon je konzistentní s očekávanými hiky ze strany Fedu a narůstající pravděpodobností recese. K poklesu delších výnosů přispěly poslední ukazatele ekonomické aktivity. Předběžné PMI za červenec, které sleduje S&P, propadlo v segmentu služeb na 47, zatímco investoři očekávali 52,7. Jde o nejslabší úroveň od května 2020. Pokles dluhopisových výnosů je v posledním měsíci tažen pádem reálných yieldů z letošního maxima okolo 0,8 % na aktuálních 0,4 %. Tento pokles souvisí s ochlazováním ekonomického růstu. Nižší reálné výnosy jsou jedním z faktorů, který přispívá k oživení na akciích.

ECB

Centrální banka zvedla úroky o 50 bps, čímž trhy mírně překvapila – jako pravděpodobnější se jevil hike o 25 bps. Nicméně výraznější zvednutí sazeb bylo součástí určitého dealu. Jestřábi dostali vyšší hike a holubice na oplátku schválení TPI (Transmission Protection Mechanism) – tedy antifragmentačního balíčku. Právě TPI bylo středobodem čtvrtečního zasedání. ECB bude nakupovat vládní bondy zemí eurozóny, pokud dozná, že došlo k fundamentálně neadekvátnímu nárůstu výnosů. Centrální banka by se měla řídit řadou indikátoru – nicméně jejich konkrétní podobu nezveřejnila. Zároveň platí, že země, jejichž dluhopisy bude ECB v rámci TPI nakupovat nesmí trpět významnými ekonomickými nerovnováhami nebo zápasit s neudržitelnými veřejnými financemi. Schválení balíčku koincidovalo s pádem italské vlády. TPI investory neuklidnil – spread mezi 10Y BTP a bundem aktuálně dosahuje 230 bps, nachází se tak poblíž nejvyšších úrovní tohoto roku. Je možné, že dluhopisoví investoři budou testovat, do jaké míry je ECB ochotná tolerovat roztažení spreadů.

Rusko

Minulý týden došlo k mírné deeskalaci ruské roztržky ze západem. Rusko částečně obnovilo dodávky plynu přes Nord Stream 1. Dále se Rusko s Ukrajinou dohodlo na vývozu obilí – což by teoreticky mohlo zmírnit probíhající potravinovou krizi. V reakci na to posílily evropské indexy. Nicméně velmi brzy začalo docházet k porušování dohody o vývozu obilí přes Černé moře. To nasvědčuje scénáři, že Rusko vnímá tyto vstřícné kroky pouze jako formu taktické deeskalace, nikoliv cestu k širšímu a déle trvalejšímu zklidnění situace.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688