Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.07.2022 17:34:00

Podhodnocené akcie?

Minulý týden jsem zde zmiňoval nový seznam Morningstar, na kterém je 33 společností, které jsou podle této firmy výrazně podhodnocené. Cena jejich akcií se tedy nachází výrazně pod odhadovanou hodnotou. A někdy jde o hodně extrémní poměry. Jako u akcie, které bych se chtěl trochu detailněji věnovat dnes.

Na začátku si trochu připomeňme, co jsem zde nedávno psal ve vztahu k malým společnostem obchodovaným na americkém akciovém trhu. V daném článku jsem mimo jiné poukazoval na následující: Zatímco valuace celého indexu SPX 500 se i po poklesu drží na relativně vysokých úrovních, opak platí o malých společnostech, jejichž valuace propadly na historicky nízké hodnoty. A i u nich v minulosti platilo, že nízké valuace mají tendenci (i když zdaleka ne dokonalou) se pojit s vyšší dlouhodobou návratností (a naopak).

Jako obvykle se i nyní dá v uvedené souvislosti uvažovat o tom, zda to tentokrát nebude jinak – pohybujeme se v prostředí vysoké inflace a nejistoty, což malým firmám moc nesvědčí… Nicméně pokud někdo hledá historicky hodně podhodnocený segment na trhu, malé společnosti tuto charakteristiku nabízí. A rýmuje se to i s tím, co Morningstar říká o společnosti RealReal.

REAL má kapitalizaci 248 milionů dolarů, jde o internetového prodejce luxusu z druhé ruky. Nejde zrovna o můj šálek čaje, ale zaujalo mě, že podle Morningstar je cena této akcie na pouhých 25 % hodnoty. Jinak řečeno, pokud by se cena dotáhla na hodnotu, posílila by čtyřikrát. Jak je možné, že by se na trhu schovávala taková příležitost? Morningstar míní, že na akcii doléhají strukturální změny firmy, kdy se mimo jiné mění vedení a roste tlak na to, aby se posunula do ziskovosti.

Pokud se podíváme na výsledky firmy, která podle Morningstar nemá žádnou extra konkurenční výhodu, zjistíme, že tržby prudce rostou, ale zisky se nachází v červených číslech. A hlavně to platí i o toku hotovosti, již na úrovni provozní. Klíčovým tématem je tedy nyní pro firmu nákladová efektivita a onen posun k ziskovosti. Morningstar přitom čeká, že na úrovni pozitivního cash flow se firma dostane do plusu v letošním roce.

Na základní rovině jde tedy o klasický příběh malé, prudce rostoucí firmy, která se dostala do bodu, kdy již nestačí růst sám o sobě, ale je žádoucí přejít na ziskovost. Jde o hodně povídkovou akcii a firmu, u které si můžeme vymyslet široký scénář příběhů dalšího vývoje, a tudíž dospějeme k hodně širokému rozpětí odhadu hodnot. Vezměme nyní následující:

Zacks tvrdí, že beta akcie je na vysokých 2,48 (a to ještě znatelně klesla z hodnot ještě vyšších). Požadovaná návratnost by tak nyní mohla být až nad 16 %. Kapitalizace je na 248 milionech dolarů a s onou požadovanou návratností by jí podle mých kalkulací ospravedlnil například následující tok hotovosti patřící akcionářům:
04

Mně tedy vychází, že REAL by musel do deseti let vydělávat pro akcionáře více než 70 milionů dolarů ročně (pak roční růst o 5 %). Podobných profilů může být bezpočet, ale zdá se, že tok hotovosti pro akcionáře by se měl na ospravedlnění kapitalizace zvedat na nijak nízké desítky milionů dolarů na volném toku hotovosti (co zbude po investicích). REAL přitom za posledních 12 měsíců prodělává více než 190 milionů dolarů. Tím nechci říci, že tato firma je/nebo není podhodnocená. Ale možná to trochu ukáže proporce a rámec, o jakém se zde bavíme.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.01.2022Nemaso a 33 podhodnocených akcií od Morningstar Patria (Patria Finance)
22.09.2021Podhodnocené akcie inovativních firem Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688