David Jukl (Mercurius Pro)
Makroekonomika  |  23.05.2022 14:51:54

Výhled na 21. týden 23.05.2022 - 27.05.2022

I v minulém obchodním týdnu přetrvávala na trhu nejistota. Index S&P uzavřel opět v blízkosti medvědího trhu a i nadále je situace velmi nervózní a výhledy manažerů fondů se zhoršují. Aktuální průměrný odhad manažerů fondů pro S&P se snížil na 3529 ze 3700. To by znamenalo pokles, již jen, dalších cca dvanácti procent. Index zaznamenal již sedmý ztrátový týden v řadě a to je největší série od roku 2001.

 

V minulosti v takových případech Fed zakročil, nebo alespoň zmírnil svou jestřábí rétoriku. V roce 2019 například přímo pozastavil růst úrokových sazeb. Nyní však řeší jiný problém. Hlavním jeho zájmem je zastavení, nebo alespoň zastavení růstu inflace a dle jednotlivých vyjádření jeho představitelů jiná, než jestřábí varianta aktuálně na stole není. Například Jason England, globální manažer dluhopisů ve společnosti Janus Henderson Investors, se domnívá, že Fed začne utahovat dynamiku růstu sazeb až o dalších patnáct procent na indexu níže. 

 

Z toho důvodu podstatná část prostředků začíná nacházet své uplatnění u fondů i investorů. Aktuálně jejich objem vyrostl na nejvyšší hodnoty za posledních cca patnáct let. Stratégové z Goldman Sachs už začali připravovat investiční variantu pro stav recese. To je stále totiž hlavní ukazatel délky tohoto období. Ekonomika je prozatím stále v pěkných číslech. Ale pokud by měla otočit do recese, můžeme sledovat delší horizont bez zlepšení nálady. 

 

V tomto týdnu očekáváme zápis z jednání Fedu a budeme si moci opět ucelit představu dalších kroků. Trh je schopen přijmout v normální situaci zvyšování vcelku bez větších výkyvů. Avšak v důsledku aktuálního globálního vývoje, vysoké míry inflace začíná panovat obava z možné recese a to žene investory k postupnému ústupu z trhu a spekulacím na další pokles, především pak u technologických titulů. Zajímavé a trochu neobvyklé je, že pokles je postupný a trvalý. Stále nedochází k totální panice a chaotickým výprodejům, jako například v prvních fázích Covidu, nebo roce v 2008. Odborníci se stále ale dělí spíše na dvě poloviny v odhadech dalšího vývoje. Zatímco jedni věští, že právě takový výprodej nás ještě čeká, druzí se přiklání k možnosti, že trhy se mohou nadechnout k lepší druhé polovině roku a vidí řadu zajímavých cen. Například Terri Spath ze společnosti Zuma Wealth vidím aktuálně slušné vstupy na řadě přeprodaných titulů a fakt, že Fed nejeví obavu z recese a proto si dovoluje utahovat takto razantně. 

 

Zřejmé je, že Fed začal reagovat pozdě. Již v půlce minulého roku se jevila ekonomická situace stabilně a přesto stále pumpoval do dluhopisů miliardy a úrokové sazby držel u nuly. Inflace v té chvíli byla ještě reálně zvládnutelná a přesto Powell tvrdil po největším uvolňování v historii, že její riziko není vysoké. Nyní sledujeme největší inflaci za desítky let  a přichází podobná urputnost, jen ze druhé strany. Doufejme, že se to nepropíše do ekonomiky, která je již tak zkoušená jinými faktory.


Hospodářské výsledky v tomto týdnu zveřejní především společnosti Alibaba a NVIDIA. Z dalších se můžeme těšit na výkazy a výhledy Best Buy, Baidu, Autodesk, Dell, Dollar Tree,  Snowflake, Zoom, nebo XPeng.

 


Makroekonomické události 


Pondělí 

Podnikatelské klima v Německu podle institutu IFO.


Úterý 

PMI v průmyslu a službách v Německu.

PMI v průmyslu a službách ve Velké Británii.

PMI v průmyslu a službách v USA.

Hovořit bude šéf Fedu Powell.


Středa

HDP - Německu.

Zpráva ECB o finanční stabilitě. 

Hovořit bude šéfka ECB Lagardeová.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby.

Zpráva z posledního zasedání Fedu.


Čtvrtek

HDP - USA.

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA.


Pátek 

Hovořit bude Bullard z Fedu.

Základní cenový index výdajů na osobní spotřebu v USA bez energií a potravin.

 

Kamil Beran, Mercurius.pro

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.05.2022Kurzovní lístek ČNB na pátek 27.05.2022 Redakce (Kurzy.cz)
27.05.2022Graf dňa- US500 (27.05.2022) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688