army.cz (MO ČR)
Armáda  |  20.05.2022 00:00:00

Logistici hodnotili připravenost jednotky pomocí metodiky CREVAL

Proces zahrnuje hodnocení připravenosti jednotky k plnění stanovených úkolů, které probíhá v několika fázích za pomoci standardní metodiky severoatlantické aliance CREVAL (Combat Readiness Evaluation). První fází byla dubnová kontrola dokumentace jednotky a na ni v uplynulém týdnu navázala kontrola připravenosti jednotky v rámci jednostupňového odborně taktického výcviku. Závěrečná fáze proběhne v prosinci letošního roku, kdy kontrola z Velitelství pro operace potvrdí certifikaci jednotky.

Incidenty simulovaly reálné podmínky v humanitární operaci

Během cvičení EULOG 2022 posuzoval hodnotitelský tým z velitelství 14. pluku logistické podpory schopnost jednotky reagovat na nečekané události simulované v podobě různých incidentů. Cílem bylo prověřit systém velení a řízení jednotky při plnění přepravních úkolů v humanitární operaci. Hodnotitelé se zaměřili především na kvalitu plnění úkolů, pro něž je jednotka primárně předurčena. Posuzovány byly konkrétní reakce na jednotlivé incidenty, které měly v maximální možné míře navodit reálné podmínky plnění úkolů v operaci.

„Stěžejní částí výcviku byly přesuny vozidel v kolonách (proudech). Posuzováno bylo plánování, příprava i vlastní provedení přesunů zásobovacích kolon, včetně předání zásob další jednotce a návrat zpět na základnu. Hodnoceno bylo i řízení a velení v rámci přesunu kolony a plnění konkrétních úkolů v rámci simulovaných incidentů. Důvodem bylo prokázání schopnosti jednotky reagovat na nečekané situace, které mohou pro logistiky kdykoli nastat,“ uvedl k výcviku velitel středně dopravní roty, kapitán Vlastimil Románek. Dále dodává, že vojáci museli být ve dne i v noci neustále připraveni reagovat na jakoukoli situaci.

„Během imitovaných incidentů jsme řešili například závadu na vozidle či dopravní nehodu se zraněním. Nepřekvapily nás ani nečekané objížďky nebo zátarasy na zásobovacích trasách, kdy bylo důležité především včasné a důsledné řešení organizace činností při překládání materiálu,“ popisuje kapitán Románek.

Tyto situace se opakovaly po celou dobu výcviku. Velitel středně dopravní roty musel prokázat schopnosti velení a řízení (v rámci rozhodovacího procesu) během jednotlivých incidentů.

„Po obdržení rozkazu velitel roty provedl analýzu, potvrdil pochopení úkolu a schopnost plnění. Dále vydal rozkaz k provedení podřízeným velitelům a následně řídil kolony rádiovým provozem. Při plnění logistických úkolů byla jednotka opakovaně vystavována různým incidentům v podobě simulovaných nehod, zranění, neprůjezdnosti trasy a podobně. Přestože bylo cvičení skutečně náročné, projevili všichni vojáci vysokou míru profesionality a odolnosti, včetně motivace splnit zadané cíle. Cíle cvičení byly splněny a jednotka byla certifikována za pomoci metodiky Creval, “ dodal k výcviku zástupce velitele 14. pluku logistické podpory a vedoucí hodnotitelského týmu plukovník gšt. Martin Stojánek.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688