plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  13.05.2022 00:00:00

Plzeň: V Borském parku vyroste cirkusové šapitó, v pondělí začíná Žonglobalizace

V Borském parku vyroste cirkusové šapitó. V pondělí začíná Žonglobalizace

Již 12. ročník festivalu nového cirkusu Žonglobalizace oživí v termínu od 16. do 22. května celou Plzeň. Po dvou předchozích ročnících poznamenaných pandemií covidu-19 přicházejí velké změny. Od úterý 17. až do neděle 22. května je pro návštěvníky připraveno poprvé v historii festivalu šapitó v Borském parku, a právě všechna letošní představení se odehrají v něm. U něj bude od středy fungovat bar U Zlomené kuželky a růžová odpočinková zóna. Festival se koná také za finanční podpory města Plzně, letos obdržel spolek Žongléros Ansámbl, jenž je organizátorem Žonglobalizace, 530 tisíc korun na činnost spolku.

Vizuál akce

Vizuál akce

„Největší letošní novinkou a lákadlem je určitě pravé cirkusové šapitó, které se na festivalový týden zabydlí v Borském parku. Program jsme pečlivě vybírali, aby byl pro diváky atraktivní a připravili jsme i speciální představení pro školy. Určitě bych chtěl Plzeňany pozvat na špičku českého nového cirkusu Losers Cirque Company s jejich novinkou Konkurz, poprvé v Česku představíme i kvarteto německých umělců s jejich dechberoucím propojením nového cirkusu a výtvarna v představení s názvem Galleria Secchia,” pozval na festival ředitel Jiří Misař.

Díky spolupráci s Plzeňskými dopravními podniky zahájí v pondělí 16. května festival cirkusová tramvaj, kterou se budou moci zájemci zdarma svézt na trase U Synagogy – Slovany a ve vybraných časech zhlédnout u konečné zastávky Slovany cirkusový Minikabaret Žongléros Ansámbl. A to hned ve dvou kolech (v 16:00 a 17:30 hodin). Je také zdarma, účinkující je ale možné podpořit příspěvkem do klobouku. Organizátoři zvou na jízdu tramvají mezi 15. a 18. hodinou.

Zdroj foto: archiv organizátorů

Zdroj foto: archiv organizátorů

Úterek bude patřit dětem ze škol. „Nový cirkus je skvělým a moderním nástrojem ve vzdělávání, a to nejen během hodin tělocviku. Edukativní rozměr nového cirkusu chceme školám přiblížit nabídkou zvýhodněných představeních pro děti v šapitó a specializovaných workshopů v našem cirkusovém centru Cirkulárium,“ vysvětlil k letošní novince Jiří Misař. Odpoledne (od 15 do 18 hodin proběhne Den otevřených dveří v Cirkuláriu (Zahradní 2, Plzeň). Zájemci si mohou nový cirkus i vyzkoušet. Vstupné je do klobouku.

Ve středu od 19 hodin se v šapitó v Borském parku vydají zájemci Vpřed. Za úspěchem, za sny. Za tím, po čem toužíme! Teď. Se slevou. „Představení inspirované optickou básní Václava Havla VPŘED se v jedinečné komice zaměřuje na nezastavitelné tempo společnosti a konzumu. Snažíme se všechno zažít, stihnout a vlastnit. To, co má on, chci i já. Na cestě za vytouženým cílem se ale setkáváme s překážkami,“ řekla k představení Irena Henzl Velichová, koordinátorka projektů Žongléros Ansámbl. Představení kombinuje skupinovou akrobacii, teeterboard, fyzické divadlo a nákupní vozík. Vpřed je třetím celovečerním představením z dílny Žongléros Ansámbl, tentokrát ve spolupráci s živě produkovanou hudbou a zpěvem Emy Brabcové.

Zdroj foto: archiv organizátorů

Čtvrtek od 19 hodin nabídne představení Galleria Secchia v šapitó. Vystoupí německý Upsede Down Orchestra – ten spojuje různá umění v jednu novocirkusovou company.

V pátek dopoledne se u kulatého stolu v Cirkuláriu sejdou zástupci regionálních novocirkusových organizací nad tématem o pozici nového cirkusu v regionech. V 19 hodin uvede Losers Cirque Company inscenaci Konkurz, ve kterém o vítězi rozhodnou sami diváci.

Týden nového cirkusu vyvrcholí o víkendu 21. a 22. května v Borském parku množstvím otevřených workshopů a představení pro širokou veřejnost.

Sobota od 13 hodin do noci nabídne zdarma den plný cirkusu v Borském parku. Připraveny jsou workshopy pro začátečníky i masterclass pro pokročilé, slackline zóna i další doprovodný program. Od 15:00 hodin čeká všechny Neviditelný cirkus, od 18:00 hodin Galashow, od 20:30 hodin Camera Obscura a poté zahraje DJ silent party.

Závěrečný den, neděle, bude patřit těm nejmenším divákům. Program od 11 do 15 hodin je zdarma. Workshopy budou speciálně přizpůsobené pro děti, rodiče s dětmi si pak budou moci vyzkoušet společné cirkusení při acroyoze, žonglování nebo vzdušnou akrobacii. Od 11 hodin je čeká navíc pohádka Dopisy Smolíčkovi o malém klukovu, který tráví každý rok prázdniny v chaloupce u jelena. Od 13:30 hodin nabídnou organizátoři divadelní výpravu Hmyzí hotel bzzz v česko-německé koprodukci za malinkatými, v přírodě sotva viditelnými, zvířátky.

Tématem letošního ročníku je „No limits” – v překladu bez limitů. Dramaturgie bourá mantinely jednotlivých disciplín a organicky se navzájem prolíná s dalšími způsoby uměleckého vyjádření. Diváci se tak budou moci setkat s novým cirkusem a výtvarným uměním, hudbou, tancem a digitálními technologiemi.

Vstupenky na jednotlivá představení v šapitó jsou zakoupení přes portál GoOut nebo na místě.

Text: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 13. 5. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688